Klaviristovi Alanovi Bartušovi patrí svet: zbiera jednu cenu za druhou, nahráva skvostné albumy, o ktorých sa s rešpektom vyjadrujú znalci, a ešte k tomu absorbuje to najlepšie z hudobného života jazzovej mekky New Yorku.

Dvadsaťtriročný umelec, ktorý má na konte trojicu albumov a sériu ocenení z medzinárodných súťaží, sa počas prázdninového návratu z Manhattan School Of Music chystá slovenským fanúšikom predstaviť svoj oceňovaný album Born in Millenium. Ten vyšiel pod krídlami prestížneho nemeckého vydavateľstva Double Moon Records a Alan Bartuš zaň získal ocenenie Nahrávka roka 2023 v kategórii Jazzová hudba v rámci Radio_Head Awards.

Alan Bartuš Zdroj: Ario Omidvar

Talentovaný klavirista a skladateľ týmto albumom nadviazal na projekt Connectivity, ktorý v roku 2021 nahral spolu so svojím otcom Štefanom "Pištom" Bartušom. Ten patrí k popredným európskym kontrabasistom a projekt Alan & Štefan Bartuš Trio bolo logickým vyústením domácich muzicírovaní a rodinnej tradície. Obaja Bartušovci pravidelne spolupracujú s renomovanými hudobnými kolegami a aj na nahrávke Born in Millennium, ktorú Bartuš dokázal až na jedinú výnimku vystavať z vlastných kompozícií, sa objavuje legendárny americký bubeník Gregory Hutchinson. Ďalšími členmi zoskupenia sú maďarský trubkár Kornél Fekete-Kovács a bubeník David Hodek.

Na sériu júnových koncertov si Alan Bartuš prizval stálych členov svojho tria, ako aj amerického saxofonistu Andyho Middletona, rakúskeho bubeníka Klemensa Marktla a oslňujúco talentovaného trinásťročného basgitaristu Árona Hodeka.

Alan Bartuš Born in Millennium 2024 Tour feat. Aron Hodek

  • 16. 6. (20:00) – Viedeň, ZWE
  • 18. 6. (20:00) – Bratislava, Nu Spirit Bar
  • 19. 6. (19:00) – Banská Bystrica, Hogo Fogo
  • 20. 6. (19:30) – Demänovská Dolina, Koliba Tri studničky
  • 21. 6. (20:00) – Trnava, 10 BAR
  • 22. 6. (20:00) – Šamorín, Mozi Klub – Samaria Jazz Festival

Zostava skupiny:

Alan Bartuš – klavír (SK, AT)
Štefan "Pišta" Bartuš – kontrabas (SK, AT)
Aron Hodek – basová gitara (SK)
David Hodek – bicie nástroje (SK)
Klemens Marktl – bicie nástroje (AT)
Andy Middleton – saxofón (USA, AT)

Vstupenky: Predpredaj.sk

"Úžasný projekt moderného jazzového klavíra na vysokej úrovni," napísal o albume Born in Millennium vynikajúci saxofonista Tony Lakatos. Chválou nešetril ani renomovaný newyorský saxofonista Tim Armacost: "Alan Bartuš už teraz stelesňuje zrelého jazzového umelca newyorskej scény. Melodická nápaditosť? Samozrejme! Harmonická predstavivosť? Taktiež! Rytmické majstrovstvo a swing? To všetko má už dávno hlboko zakorenené." A ďalší zo svetových majstrov saxofónu, Jerry Bergonzi, dodáva: "Tento album ma núti vyskočiť priamo na pódium a pridať sa ku kapele."

Alan Bartuš je v súčasnosti jednotkou medzi jazzovými klaviristami, čo dokazujú viaceré ocenenia z prestížnych medzinárodných súťaží. Minulý rok bodoval na súťažiach vo švajčiarskom Langnau či v rakúskom Klagenfurte, ale tiež sa ako jediný Európan prebojoval do semifinále jedného z najrenomovanejších svetových jazzových zápolení: Herbie Hancock Institute of Jazz International Piano Competition (predtým Thelonious Monk Institute of Jazz International Competition). Jeho spôsob hudobného myslenia i technické dispozície ocenili počas semifinálového vystúpenia členovia poroty Herbie Hancock, Danilo Pérez, Bill Charlap, Orrin Evans alebo Hiromi.

V Alanovej zbierke je tiež séria ocenení zo súťaží v oblasti klasickej klavírnej interpretácie zo Slovenska, Českej republiky, Rakúska, Talianska a najnovšie USA. Tou najaktuálnejšou je totiž cena Brubeck Living Legacy Foundation nazvaná Dave Brubeck Composer & Pianist Scholarship, ktorú koordinuje Jazz Education Network (JEN) v Atlante. Alan Bartuš získal toto ocenenie ako vôbec jediný študent zo Spojených štátov amerických za kompozičnú prácu s prihliadnutím na klavírnu interpretáciu. Viete si predstaviť lepšiu reprezentáciu Slovenska a našej kultúry v zahraničí?

Spoznajte Alana Bartuša v stále aktuálnom rozhovore s Barborou Botošovou: 

Zdroj: PR článok (správu upravil Peter Motyčka a Hudba.sk)