Prírodné prostredie v areáli parku Kaštieľa v Strážkach (okres Kežmarok) privíta v poslednú júlovú sobotu opäť pestrý line-up Fest Fajného Festu (FFF). Návštevníci festivalu budú môcť na jednom mieste zažiť slovenské hudobné legendy overené časom, ale aj čerstvú mladú krv s novým soundom a produkciou. Multižánrový FFF predstaví to najlepšie z domácej alternatívnej scény, indie rocku, pop rocku, punku, ale počuť bude aj psychobilly, balkánske dychy a metal.

Vyzdobený areál sa pre návštevníkov v sobotu 27. júla otvorí už o 10:00 a Fest Fajný Fest bude opäť pestrý pre všetky vekové kategórie. Pre najmenších účastníkov festivalu má profesionálny tím detských animátorov Little Berry pripravený maratón zábavy, pričom všetky atrakcie deti absolvujú bez dodatočných poplatkov – zadarmo. Okrem pohybových aktivít a súťaží si deti užijú tiež minidisco, maľovanie na tvár či trblietavé tetovanie. Novinkou je bezplatný vstup pre seniorov. Organizátori sa tradične postarali o to, že veľkú hudobnú udalosť regiónu si užije každý zúčastnený.

Medzi headlinerov 12. ročníka FFF patrí kapela Para, je jedna z najlepších slovenských koncertných kapiel. Na scéne je už takmer 30 rokov a aktuálne má na konte veľmi úspešný album Pre všetko okolo nás, z ktorého pochádzajú úspešné rádiové hity To okolo násČas alebo Pre tých, čo ostali.

Nemenej silným lákadlom, špeciálne pre fanúšikov z východu, je prešovská legenda Chiki Liki Tu-a. Jej tvorba je jedinečnou kombináciou kvalitného songwritingu a produkcie s dávkou recesie a skvelého humoru. S vynovenou zostavou, v ktorej dlhoročného člena Ľuba Petrušku pred dvoma rokmi nahradil Stano Sninský alias Raptor Koch, zaznejú všetky obľúbené hity s novou energiou. Rovnako ako Para, aj Chiki Liki Tu-a budúci rok oslávi už 30 rokov na scéne.

Z Nitry príde kapela Symfobia, považovaná za slovenskú jednotku na poli symfonického metalu. Skupina má na konte dva albumy a množstvo veľkých koncertov pred svetovými kapelami ako Nightwish, Therion alebo Arch Enemy.

Mladú krv slovenskej scény reprezentuje aj skupina Berlin Manson, experimentálne synth-punk/rapové duo, ktoré je aktuálnym držiteľom ceny Radio_Head Award v kategórii Objav roka za rok 2023. Dvojica debutovala na konci roka 2022 EP nahrávkou Život končí keď máš trinásť, obsahujúcou jeden z najväčších alternatívnych hitov posledných rokov Netancujem, kývem hlavou. Tento rok však skupina prvým dlhohrajúcim albumom Poor but sexy ukázala, že o silné hudobné nápady a texty nemá núdzu. Spomínanému prelomovému singlu na koncertoch výrazne konkurujú vyzreté skladby ako Aha mama, Srdce, Nemám koho obdivovať, Kde budeme bývať, Hotel Kyjev či titulná Poor but sexy

Prečítajte si recenziu: Berlin Manson: Chudobní ale sexy

Okrem súčasnej punkovej vlny príde legenda žánru. Skupina Zeměžluč vznikla v roku 1986 v krajine zvanej ČSSR a patrí k najdlhšie hrajúcim punkovým kapelám u nás. Za tú dobu stihla vyprodukovať šesť radových albumov, päť live albumov, 17 EP a splitov s kapelami ako Beergut 100, Davová Psychóza, The Crunky Kids a ďalšími. A k tomu odohrala nespočetné množstvo koncertov.

Aktuálny zvuk od našich západných susedov prinesú Hentai Corporation, jedna z najvýraznejších súčasných českých rockových kapiel. Pätica hudobníkov z Prahy a okolia má povesť nielen brilantných muzikantov oscilujúcich niekde medzi thrash metalom a jazzom, ale najmä živelnými vystúpeniami. Svojou nenapodobiteľnou live performence sú známi nielen v Čechách, pravidelne hrávajú aj v ďalších európskych krajinách.

O osvieženie v podobe dychového orchestra sa postará Balkansambel. Zoskupenie vzniklo v roku 2010 a dodnes patrí k najpopulárnejším a medzinárodne najúspešnejším slovenským kapelám v rámci world music scény. "Je veľkou cťou privítať ich aj na FFF. Veď práve v koncertných vystúpeniach tejto kapely sa snúbi neskutočná energia živelného prejavu s nákazlivou radosťou, čo máme tak radi," tešia sa organizátori festivalu.

Kto ešte nezažil kapelu s vlastným čašníkom, nemal by si nechať ujsť kapelu Vydrapená Bužírka Punk Systém, kde za bicími sedí Michal Kaščák. Po všetkých smeroch originálna a nevšedná punková skupina vznikla už v roku 2000 a jej koncerty a skladby ako Športu zmar!, Absolutely No Sport, Piliere punkových hodnôt alebo Oxymorón sa stali kultom.

Zaznie aj tanečný swing a rock'n'roll v podaní kapely Mr. Teddy and the Sidekicks z Martina. Inú energiu prinesie Čierna Luna – speváčka Sára Halíková známa aj zo skupiny Neha!, ktorá predstaví svoj aktuálny album Neuhas (2023). "Neuhas je o tom, čo milujem – žitie v slobode a skúšanie, čo všetko sa tu dá ešte zažiť. Milujem byť v prítomnosti ľudí, čo sa odvážili prekročiť svoj tieň a snažím sa o to isté. Milujem rôznorodosť bytia," hovorí speváčka a skladateľka.

Family Friend je mladá trenčianska kapela na FFF privezie svieži koktail indie rocku miešaný s dreampopom. Na konte má debutové EP Have You Ever (2018), album Confessions (2022) a pred sebou určite ešte zaujímavú hudobnú kariéru. Fest Fajný Fest už tradične podporuje aj lokálnu scénu a tentokrát ju bude reprezentovať progresívna rocková skupina Terya a pop-rockové kvarteto Jahodové pery.

Pripravené budú aj sprievodné akcie v podobe cestovateľských prednášok a diskusií v jurta stane. Návštevníci si budú môcť vyrobiť vlastný odznak a v parku opäť zaparkuje aj obľúbená Tričkáreň so sieťotlačou. Súčasťou FFF sú aj kulinárske špeciality a garancia stretnutia dobrých priateľov. Pre každé dieťa bude na vstupe čakať malé prekvapenie.

Viac informácií o FFF nájdete na oficiálnej stránke na www.festfajnyfest.sk, ako aj na Facebooku a Instagrame.

Fest Fajný Fest 2024 z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Festival sa uskutoční aj vďaka dôvere Slovenskej národnej galérie, spolupráci Mesta Spišská Belá, podpore Prešovského samosprávneho kraja a mnohým partnerom.

Text: Hudba.sk (zdroj: FFF)