Speváčka Ivanna Bagová, ktorá sa v roku 2012 stala prvou víťazkou tunajšej verzie speváckej súťaže The Voice (vtedy ešte pod názvom Hlas Česko Slovenska), predstavila singel Ja stále viem. Ide o jej prvú zverejnenú skladbu po tom, ako sa začiatkom leta zranila pri vážnej dopravnej nehode, ktorú spôsobil jej priateľ.

Po havárii, po ktorej auto skončilo na šrot a speváčka v nemocnici, sa so svojím priateľom a manažérom v jednej osobe rozišla a začína novú etapu svojho života. O to väčším paradoxom je, že niektoré časti textu novej piesne, hoci vznikla ešte pred nehodou a rozchodom, sú dnes ešte výstižnejšie ako v čase pôvodne plánovanej premiéry.

Asi dva týždne pred nehodou nás totiž práve jej vtedajší manažér a priateľ oslovil, či by sme mali záujem skladbu a videoklip Ja stále viem odpremiérovať na Hudba.sk. Napokon sa zverejnenie singla posunulo o dva mesiace, no slová piesne sa stali ešte aktuálnejšími. "Vieš, už je dnes príliš pozde sa pýtať čo s tým. Chcem ísť svojou cestou a tú tvoju opustím... Nemám zas chuť sa tu trápiť už po stýkrát, počúvať to tvoje 'ja sa zmením, len sa prosím vráť'," spieva Ivanna Bagová v novinke, ktorú zverejnila už len pod menom Ivanna.

Aj keď text možno pôvodne nebol adresovaný jej poslednému partnerovi, dnes sedí aj na porozchodovú situáciu s ním. Nádej na zmierenie mu môže dať pokračovanie skladby, ktorá je aj o odpustení a o tom, že na lásku speváčka len tak nezanevrie. No po tom, ako ho verejne označila za psychopata asi veľké šance nemá.


Má na viac než sú "overené spolupráce"

Autorom textu aj hudby a zároveň producentom skladby je Juraj Matyinko zo skupiny Maduar, s ktorou Ivanna spolupracuje už niekoľko rokov, no až teraz jej hudobník začína pomáhať aj so sólovou kariérou. Aranžmány a postprodukciu mal na starosti úspešný mladý producent Marek Vozár a pri videoklipe sa zase vrátila k spolupráci so svojím bývalým spolužiakom z konzervatória Tadeášom Dadíkom.

Hudobne novinka neprináša nič nové, pieseň s podobným zvukom by mohla vzniknúť aj pred 20 rokmi. Zároveň však konečne ide o skladbu, v ktorej naplno vynikajú nepopierateľné vokálne kvality 26-ročnej speváčky. Tá sa v doterajšej kariére v rámci vlastnej tvorby dlhé roky iba hľadala a málokto by si asi spomenul aspoň na jednu autorskú skladbu z jej repertoáru, ktorá ju definuje. Novinka má potenciál na to, aby sa ňou stala, aj vďaka dramatickým okolnostiam, ktoré predchádzali jej zverejneniu.

Na to, aby sa prepracovala medzi najúspešnejšie slovenské popové speváčky, však Ivanna potrebuje hudobne nápaditejšiu produkciu a kvalitnejšie videoklipy. Vizuál totiž ani v tomto prípade nestratil pachuť poloamatérskej tvorby, ktorá je typická pre všetky jej doterajšie klipy. Nič to však nemení na tom, že koncertoch bude Ja stále viem právom patriť medzi jej najsilnejšie piesne. Potvrdilo sa to už mesiace pred zverejnením klipu, keď ju spievala na jarnom turné Maduaru, kde vystupovala ako špeciálny hosť a diváci ju vždy odmenili dlhým standing ovation. Skladba má za sebou už aj televíznu premiéru v markizáckom Teleráne.

Novinky Ivanny Bagovej môžete sledovať na jej oficiálnej Facebook stránke.

Text: Patrik Marflák + PR (M&M Brothers Team)
Foto: Ivanna Music

Súvisiaci interpreti: Ivanna Bagová