Ak máte radi ženské vokály v rocku či metale, určite vám netreba predstavovať charizmatickú Holanďanku Anneke van Giersbergen. Dlhoročná speváčka skupín The Gathering (1994-2007) a Devin Townsend Project (2009-2017) príde už 5. novembra do bratislavského Randalu predstaviť svoj úspešný sólový projekt.


Lístky na exkluzívny akustický koncert sú v predaji v sieti Predpredaj.sk.

To, že má Anneke van Giersbergen spevácky talent sa u nej ukázalo už v detstve. Svoje zlato v hrdle začala trénovať už v siedmich rokoch, kedy sa rovno aj zúčastnila hudobnej súťaže. V dvanástich rokoch bola súčasťou školského zboru, neskôr si postupne prešla viacerými kapelami. Najznámejšie je jej pôsobenie v progresívnej rockovej skupine The Gathering, s ktorou za 13 rokov vydala šesť albumov a bolo to najúspešnejšie obdobie tejto holandskej kapely.

Po odchode zo skupiny založila vlastný hudobný projekt Aqua de Annique. Miľníkom v jej sólo kariére bol však až rok 2012, kedy vydala prvý sólový album iba pod svojím menom s názvom Everything Is Changing. Album získal dve nominácie v rámci Edison Awards – najprestížnejších holandských hudobných cien, a to v kategórii Najlepšia ženská umelkyňa a Najlepší album.


Známa je aj jej osemročná plodná spolupráca s kanadským metalovým vizionárom Devinom Townsendom, v ére formácie Devin Townsend Project sa podieľala na všetkých ôsmich albumoch. So slávnou holandskou kapelou Within Temptation počas turné v rokoch 2007 a 2008 hosťovala v skladbe Somewhere, vystúpenie z Rotterdamu (2008) nájdete aj na live DVD Black Symphony. S britskou progresívnou kapelou Anathema v roku 2011 odspievala skladbu pre orchestrálnu reintrepretáciu albumu Falling Deeper. Spolupracovala aj s Ayreon, Napalm Death, Moonspell (spolupráca na skladbe Scorpion Flower) a mnohými ďalšími.

V roku 2019 holandská organizácia na ochranu autorských práv v hudbe Buma Cultuur udelila Anneke ocenenie "Buma Rocks". Je to ocenenie pre najúspešnejšieho holandského umelca v zahraničí v heavy metale. Rozhodne však nie je interpretkou jedného štýlu, jej mimoriadne vyzretá súčasná sólová tvorba ukazuje 49-ročnú umelkyňu v úplne inom šate a rozhodne by si ju mali vypočuť napríklad fanúšikovia zosnulej pop-rockovej ikony Dolores O'Riordan z The Cranberries.


Svoj najnovší sólový počin s názvom The Darkest Skies Are the Brightest vydala vo februári 2021. Ak počítame všetky kapely a projekty, ktorých bola súčasťou, je to celkovo je už úctyhodný 23. album v jej kariére. Nahrávka, ktorá vznikla v spolupráci s gitaristom a producentom Gijsom Coolenom opäť dokazuje, že speváčka s anjelským hlasom sa vzpiera zaškatuľkovaniu do akéhokoľvek žánru.

Aktuálna podoba jej sólového projektu poteší všetkých fanúšikov poctivých rockových pesničiek s krásnymi harmóniami v intímnych akustických aranžmánoch. Zaznejú nielen jej nové a staré sólové piesne, ale aj nesmrteľné skladby kapely The Gathering ako ste ich doteraz nepočuli.

V rámci Darkest Skies Acoustic Tour 2022 zavíta Anneke van Giersbergen do Bratislavy už 5. novembra. Ako špeciálny hosť sa v klube Randal predstaví speváčka Dana Viktória.

Vstupenky:  


Pozrite si, ako znie Anneke van Giersbergen naživo:


Text: Hudba.sk (zdroj: TS)

Súvisiaci interpreti: Anneke Van Giersbergen