Štefan Štec v týchto dňoch vydáva novú pesničku a klip s názvom Chvíľa. Avizuje ňou príchod nového albumu, ktorý by mal byť vydaný v závere tohto roka. Čo speváka pri novej pesničke inšpirovalo?

"Skladba je inšpirovaná pôvodnou rusínskou skladbou z Poľska, ktorú som spoznal ešte ako stredoškolák v Prahe, kde som jedno leto pracoval. Motív tejto sklady mi blúdi v hlave dodnes. Slová som si nezapamätal, ale ten motív vo mne stále rezonoval. Nielen hudobný, ale aj pocitový, keďže išlo o vysťahovaleckú tému," spomína Štefan Štec.

"Ja nie som vysťahovalec, ale pocit straty domova, dvora, rodiny či konkrétnych chvíľ z detstva, ktoré sú jedinečné, prežívam často. Chvíle, o ktorých sme si mysleli, že budú trvať večne! Avšak unikátne chvíle sa nám núkajú každý deň a vytvárajú priestor na to, aby vznikalo niečo nové. Napríklad aj nová skladba: Chvíľa."

Autorom hudby a zároveň i producentom skladby je Štefan Štec, text napísala Silvia Kaščáková. Skladbu nahrala skupina Fajta v zložení Štefan Štec (spev), Dominik Maniak (husle, vokály), Martina Babinčáková (husle), Miloš Silvay (kontrabas), Matúš Lizák (viola), Ivana Harachová (cimbal), Marek Szarvaš (bicie a perkusie) a Dominik Korytko (klavír, vokály). Mix a mastering mal na starosti Marko Bröstl.

Videoklip k piesni Chvíľa režíroval samotný Štefan Štec a okrem aktuálnych záberov speváka s jeho synčekom Richardom obsahuje aj úryvky z archívneho rodinného videa. Tie pred viac než 30 rokmi nakrútil na ručnú VHS kameru člen Štefanovej rodiny Boris Štec. Zábery zo súčasnosti nakrútil Marko Gerboc, ktorý sa postaral aj o finálny strih videoklipu.

Štefan Štec so synom Richardom Zdroj: Marek Molnár

"Nedávno som sa dostal k starej VHS z nášho rodinného stretnutia, ktoré v roku 1993 zorganizoval môj dedko Štefan Štec v obci Habura. Chcel sa stretnúť so svojimi štyrmi súrodencami, ktorí boli roztratení po svete. Tie zábery ma rozosmiali, ale aj dojali. A navodili mi rôzne pocity nostalgie a jedinečnosti tohto stretnutia. Spomenul som si, že dedkovi veľmi záležalo na tom, aby sme sa zakaždým stretávali. Bol to jeho odkaz, zakaždým, keď sme sa lúčili," vysvetľuje Štefan.

"Skladbu chcem venovať mojej blízkej aj vzdialenej rodine, aby si spomenuli na naše spoločné chvíle, ktoré boli a sú pre nás jedinečné. Mnohé sa nezopakujú, ale to neznamená, že nemôžu vniknúť nové," dodáva.

Pesnička je súčasťou pripravovaného nového albumu KarpaTY&JA Štefana Šteca a kapely Fajta, ktorého vydanie je naplánované na začiatok decembra 2024. Titulnú skladbu KarpaTY&JA predstavili spolu s videoklipom už v júni.

Redakciu Hudba.sk informoval tím Štefana Šteca. Správu sme upravili a doplnili.