Naživo ho predstavila na online koncerte už v marci, no oficiálne vyšiel až v pondelok 8. novembra. Reč je o novom albume speváčky Jany Krištof Lehotskej s názvom Dotyky slov, ktorým nadväzuje na svoj debut Sny z roku 2019.

Album Dotyky slov obsahuje pätnásť autorských skladieb, z toho tri remastrované single, ktoré doteraz neboli vydané na fyzickom nosiči - S tebou, duet s Petrom Juhásom Tisíckrát a úspešný singel s textom Juraja Soviara Na krídlach vážky. Album je doplnený o jedenásť nových autorských skladieb a jeden bonus track. 

Dva dni pred vydaním albumu Jana Krištof Lehotská zverejnila nový videoklip k svojmu aktuálnemu singlu Zázrak to spraví, ktorej text tiež napísal Juraj Soviar. S touto pesničkou sa speváčka v sobotu zúčastnila aj finále 37. ročníka Košického zlatého pokladu. Porota v zložení Igor Timko, Rasťo Kopina, Michal Dzurjanin, Jozef Puchala, Rasťo Očenáš, Richard Jajcay a Juraj Hidvéghy ju ako jednu zo šiestich najlepších z 236 prihlásených autorských skladieb nominovala priamo do finále v košickom Kulturparku, kde ju odspievala naživo. Videoklip zverejnila krátko po premiére na finálovom koncerte KZP.

Inšpiráciou pre spracovanie klipu je osobný príbeh a nešťastná nehoda pri lietaní mladého paraglidistu Tomáša Zelinu, ktorý pre klip poskytol svoj životný príbeh a aj skutočné zábery zo svojej nehody. Klip tak nesie silný odkaz a ponaučenie pre tých, ktorí by sa nerozvážne rozhodli hazardovať zo svojím osudom.


Album Dotyky slov vychádza viac ako dva a pol roka od vydania debutového albumu Jany Krištof Lehotskej Sny. Na skladbách a ich nahrávaní sa pracovalo viac ako rok. Nahrávanie albumu začalo v štúdiu Whatever studio v spolupráci s Vladislavom Leškovským a následne pokračovalo už vo vlastnom postavenom nahrávacom štúdiu Jany a jej gitaristu a spoluautora piesní Petra Decheta (JKL studio). Nahrávanie, mix a mastering prebiehal pod rukami výborného muzikanta a zvukára Adriána Rajnohu. "O finálnu kontrolu mastru celého albumu sa postaral Miloš Fedor z The Lost Studio, za čo mu veľmi pekne ďakujeme," hovorí Peter Dechet. 

Okrem spomínaných dvoch skladieb s textami Juraja Soviara si Jana a Peter všetky ostatné skladby otextovali sami. Zároveň sú spoločne autormi hudby aj producentmi všetkých skladieb, pričom speváčka si sama komponovala, aranžovala a naspievala všetky vokálne linky. Album nahrala kapela Jany Krištof Lehotskej v zložení Peter Dechet (akustické gitary), Marta Chalmovská Halušová (basgitara), Anton Jurík (bicie a perkusie) a Viliam Černák (elektrické gitary), no spolupracovali na ňom aj pozvaní hostia, ako napríklad blues-rocková legenda René Lacko, bubeník Vladislav Leškovský a multi-inštrumentalista Adrián Rajnoha.

O banjo v skladbe Toto som ja sa postaral bývalý dlhoročný člen českej legendárnej bluegrassovej skupiny Poutníci Peter Mečiar. Sláčikový kvartet pre pieseň Mama skomponoval Peter Hrbík známy spoluprácou s Bratislava Hot Serenaders a kapelou SwinGang. Inštrumentálne sláky nahrávali Magda Hianiková a Magdaléna Hladká a v skladbe Zázrak to spraví napísal a nahral violončelá Matej Tkáč. Bonusovým trackom albumu je klavírna verzia skladby Zázrak to spraví v podaní Petra Kurhajca.

Fotografie na obal albumu nafotila talentovaná fotografka Júlia Anthoková zo Zefir art Studia. Album je v predaji na CD a dostupný je aj na všetkých digitálnych hudobných službách. Vznik albumu finančne podporili Karton.sk, Brose Prievidza, SOZA a Fond na podporu umenia.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Peter Dechet. Správu sme upravili. Novinky speváčky môžete sledovať na oficiálnej stránke janakristoflehotska.sk a sociálnych sieťach Facebook a Instagram.

Foto: Júlia Anthoková, Zefir art Studio