Vo veku 77 rokov zomrela v stredu brazílska speváčka Gal Costová, ktorá sa v 60. rokoch vďaka svojmu krištáľovému hlasu, charizme a zmyselnosti stala múzou prelomového hnutia Tropicália.


Gal Costa spievala s najväčšími menami brazílskej populárnej hudobnej scény 60. rokov a zvečnila mnohé z ich piesní vrátane skladieb Toma Jobima, Chica Buarqueho, Miltona Nascimenta a jej blízkeho priateľa Caetana Velosa.

Počas takmer šesťdesiatročnej kariéry vydala viac ako 30 albumov a nahrala množstvo hitov vrátane piesní ako Baby, Que Pena, Chuva de Prata a Divino Maravilhoso.


Novozvolený brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva na sociálnej sieti Instagram zverejnil fotografiu, na ktorej sa objíma so speváckou ikonou. "Bola jednou z najlepších speváčok na svete, jednou z našich popredných umelkýň, ktorá predstavila meno a zvuky Brazílie celej planéte. Naša krajina dnes prišla o jeden zo svojich veľkých hlasov," napísal Lula.

Gal Costa v roku 1967 vydala svoj prvý album Domingo. Ďalší rok sa zrodilo hnutie Tropicália - experimentálne, politicky motivované spojenie brazílskych zvukov s jazzom, popom, psychedelickým rockom a ďalšími vplyvmi. Spievala aj na prelomovom kolaboratívnom albume Tropicália: ou Panis et Circencis z roku 1968. Následne obmieňala svoj štýl a prechádzala od samby cez rock, soul až po disco. V roku 2011 získala cenu Latin Grammy za celoživotné dielo.



Zdroj: TASR (AFP)