Už od dnes môžu aj fanúšikovia na Slovensku podporiť kampaň britských priaznivcov skupiny Depeche Mode, ktorej cieľom je dostať skladbu Enjoy The Silence na vrchol singlového UK chartu. Chcú tým vyjadriť podporu Martinovi Goreovi, ktorého Simon Cowell v reakcii na jeho vyjadrenie niekoľkokrát označil za šialenca.

O spore medzi oboma aktérmi si môžete viac prečítať TU. Zaujímavosťou je, že ak by bola snaha fanúšikov úspešná, stala by sa skladba Enjoy The Silence, ktorú napísal koncom 80. rokov práve Martin Gore, vôbec prvým Number 1 singlom v histórii kapely. Tá počas vyše 30 rokov na scéne predala na celom svete vyše 100 miliónov albumov a singlov a v TOP 40 UK chartu mala až 40 singlov, no nikdy nedosiahla na vrchol. Jedna z najvplyvnejších kapiel histórie má najvyššie umiestnenie v rebríčku na 4. priečke, ktorú dosiahla so singlami People Are People (1984), Barrel of a Gun (1997) a Precious (2005).

Enjoy The Silence bola najvyššie na šiestom mieste. K vyššiemu umiestneniu v najbližšom vydaní rebríčka môžete prispieť nákupom remastrovanej verzie skladby, ktorá vyšla v roku 2006 na výberovke vydavateľstva Mute Records The Best of Depeche Mode Volume 1. Britskí fanúšikovia si ju môžu v digitálnom formáte zakúpiť na stránkach iTunes alebo Amazon, no aby sa v rebríčku počítali aj skladby zakúpené z iných krajín, je potrebné nákup uskutočniť na webe FairShare. Okrem podpory Depeche Mode tým prispejete aj na dobrú vec, keďže polovica ceny hudby na tejto stránke putuje charitatívnej organizácii Teenage Cancer Trust.

Album so skladbou Enjoy The Silence (2006 - Remaster) na FairShare.com



Vianočné vydanie
britského rebríčka singlov vychádza až o dva týždne, kedy sa bude o prvé miesto určite uchádzať aj čerstvý víťaz britskej verzie súťaže The X Factor. Fanúšikovia Depeche Mode sa však rozhodli zorganizovať hromadný nákup o týždeň skôr, pretože kampaň v súčasnosti nemá dostatočne silnú podporu na sociálnych sieťach a ak by sa singel dostal aspoň do prvej desiatky a informovali by o tom britské mainstreamové médiá, mal by väčšiu šancu v ďalšom týždni útočiť na prvenstvo. Viac sa dočítate na Facebook stránke, ktorú založili organizátori kampane.

Či už sa fanúšikom podarí dostať Depeche Mode na prvé miesto UK chartu alebo nie, isté je, že vydanie nového albumu a turné tejto kapely bude jednou z najväčších hudobných udalostí roka 2013. Koncert v Bratislave odohrá kapela 25. mája na futbalovom štadióne Pasienky, lístky sú v predaji na Predpredaj.sk.

Text: Hudba.sk
Foto: SITA/Tomáš Benedikovič

Súvisiaci interpreti: Depeche Mode