Progresívci z divadla snov sú späť v plnej paráde. Sľúbená tvrdosť nového albumu je počuteľná hneď na prvom singli. Potešia tiež správy o nových projektoch basgitaristu Black Sabbath a lídra Morbid Angel, ako aj krátky koncertný servis. Aj keď máme krátko pred Vianocami, stále sa niečo deje.

Magnety týždňa

Dream Theater už viac ako tri desaťročia osciluje na pomedzí metalu a progresívnych úletov. Ich tvorba v podstate definovala celý žáner a kapele získala množstvo fanúšikov po celom svete. Väčšina z trinásť doteraz vydaných štúdioviek získala veľmi pozitívne ohlasy ako od nich, tak aj od odbornej komunity. V poslednej dobe však ľuďom začala chýbať tvrdosť. A tak sa Dream Theater rozhodli tejto prosbe vyhovieť. Na rozdiel od predošlého albumu The Astonishing nechceli nič konceptuálne, ale skôr priamočiary prog. Hneď prvým singlom trafili do čierneho. Untethered Angel je predzvesťou výborného albumu. Distance over Time vychádza v závere februára. (pm)


„Vieš sa za dva dni naučiť 19 skladieb od Slayer a byť pripravený na vystúpenie?“ Túto otázku dostal Phil Demmel, už bývalý gitarista Machine Head, kde práve dokončil svoju 15-ročnú kariéru, od Kerryho Kinga. Dalo by sa povedať, že je to ponuka, ktorá sa neodmieta. A tak ju neodmietol. Za dva dni natrénoval všetky skladby a takto nejako to dopadlo. (pm)


Novinky

Do Vianoc máte možnosť zažiť ešte veľa metalovej kultúry hlavne u našich rakúskych susedov. Už túto stredu thrashoví Kreator odpália vo Európsku apokalypsu. Silný line-up vo viedenskom Gasometri doplnia Dimmu Borgir, HatebreedBloodbath. S týmto skvelým koncertom sa žiaľ kryjú úplne fantastickí melodickí retro-rockeri The Night Flight Orchestra – projekt členov Soilwork, Arch Enemy či Mean Streak. O deň neskôr, 13. decembra máte možnosť vidieť Within Temptation a v sobotu zase All That Remains vo Flexe. V nedeľu v tej istej Viedni zahrajú A Perfect Circle, ktorým bude predskakovať Chelsea Wolfe. (ak)


Po megaúspešnom návrate na pódiá to vyzerá tak, že Guns N’ Roses by mohli budúci rok vydať aj nejakú novú hudbu. Detaily samozrejme ešte známe nie sú, všetko je stále v štádiu klebiet. Ak by sa ale potvrdili, tešiť sa môžeme na album coverov. Prvou prerábkou je údajne Children of the Revolution od T-Rex. Na albume by sa mali objaviť aj skladby od interpretov ako U2, Eltona Johna, Foo Fighters, či Joan Jett. (pm)

Na novej hudbe s určitosťou pracujú Mastodon. Bubeník Brann Dailor informáciu odhalil na svojom Instagrame fotkou gitaristu Billa Kellihera a krátkym popiskom: „Nová hudba? Jop.“ (pm)

Burton C. Bell, spevák Fear Factory, v rozhovore pre MIRP411 prezradil, že skupina má hotový nový album. Ten už je vo vydavateľstve a čakajú už len na vyriešenie nejakých právnych technikalít. Vydanie je plánované na budúci rok. (pm)

Album Empathy od Devina Townsenda zrejme bude poriadne zaujímavá vec. Na hosťovanie si hudobník totiž zavolal viaceré známe mená. Mike Keneally (Dethklok), Anup Sastry, Steve Vai, Chad Kroeger. Počkať, čo? Áno, na novej doske by sa mal objaviť aj Chad. Som zvedavý, ako to celé dopadne. (pm)

Progressive rocková formácia O.R.k. pozostávajúca z členov Porcupine Tree a King Crimson vydáva vo februári nový album Ramagehead, na ktorom spolupracuje so Serjom Tankianom. Svojimi vokálmi obohatil singel Black Booms, ktorý však vyjde neskôr. Vydanie tretej štúdiovky tohto projektu bude sprevádzané koncertnou šnúrou, v rámci ktorej sa predstavia v Novom Meste nad Váhom a to 14. marca 2019. Veľmi sa tešíme! Zatiaľ si môžete pozrieť krátky trailer k celému počinu. (ak)


Geezer Butler chce hrať viac koncertov a teraz, keď Black Sabbath už povedali svoje The End, je čas ohlásiť nový projekt. Zostavu kapely Deadland Ritual okrem fenomenálneho basgitaristu tvorí bývalý bubeník Guns N Roses a Velver Revolver Matt Sorum, Steve Stevens, známy ako gitarista Billyho Idola a spevák Franky Perez – mladá krv, ktorá sa mihla v tvorbe Apocalyptiky a kapely Scars on Broadway. Kapela na svojom Instagramovom profile zverejnila viacero upútavok na nový videoklip, ktorý zverejní už dnes. (ak)

Konečne máme možnosť počuť aspoň úryvky z novej nahrávky Moonglow heavy metalového projektu Avantasia. Fanúšikovia, ktorí sa chystáte na jeden zo slovenských koncertov v Prešove, alebo Bratislave na sklonku marca, sa môžete naladiť minútovým videom. Ôsma štúdiovka Avantasie Tobiasa Sammeta vychádza 15. februára. (ak)


Nový videoklip Soen komunikuje pozitívny odkaz jednoducho zhrnutý ako „buď sám sebou, nech si kýmkoľvek.“ Posúďte sami, ako sa im to podarilo. Skladba Martyrs je kanonádou riffov a silných motívov, na aké sme pri tejto švédskej kapele zvyknutí. Jej počúvanie si užívam a prehodnocujem tiež skeptickejší komentár k predošlému singlu. Áno, rastie to každým vypočutím. (ak)


Children of Bodom prekvapili parádnym powermetalovo znejúcim singlom Under Glass and Clover z novej štúdiovky HEXED, ktorá vychádza 8. marca. Na desiatu platňu melodeathovej formácie sme čakali štyri roky. Kapela vystriedala post druhého gitaristu, ktorý obsadil Daniel Freyberg (ex-Norther) a vracia sa do hry vo veľkom štýle. (ak)


Všestranná krásavica Myrkur vydala dvojskladbové EP zvané Juniper. Okrem titulnej skladby na druhej strane 7 palcového vinylu nájdete pieseň Bonden og Kragen –tradičnú pieseň zo 16. storočia, ktorá okrem dánskej existuje aj vo verzii švédskej a nórskej. Namiesto black metalu tu máme veľmi vkusný folk k vianočnému krbu. (ak)


Krb však dohasína, je potrebné rozpútať peklo aspoň v ušiach. Dopomôže vám k tomu absolútne devastujúci death metal kapely VLTIMAS (pravdepodobne sa to číta ako „ultimas“). Projekt tvorí gitarista Mayhem menom Rune „Blasphemer“ Eriksen, bubeník Cryptopsy Flo Mounier a vokalista/basák David Vincent, samozrejme z Morbid Angel. Proste ďalší zabijácky all-star band, ktorého prvý singel Praevalidus reže do kosti. 29. marca si budete môcť vychutnať debut Something Wicked Marches In a budete sa pri tom naširoko usmievať. (ak)


Arch Enemy oklipovali skladbu Reason to Believe z albumu Will to Power a vydávajú ju ako 7 palcový vinylový singel. Zberatelia sa môžu tešiť na cover skladby Shout od Tears for Fears na druhej strane. Promo video obsahuje zväčša živé koncertné zábery a nesie sa v pokojnejšej atmosfére, kde si máte možnosť vychutnať i čisté vokály Alissy White-Gluz. (ak)


Haluze týždňa

Po Rage Against the Machine, Pantera a Tool prišiel rad aj na Black Sabbath. Reč je o Brass Against a ich dychovkových verziách známych skladieb. Tentokrát do parády zobrali War Pigs. (pm)


A keď už sme RATM načali, tak aj pokračujme. Čo poviete na mix Killing in the Name of a A Thousand Miles od Vanessy Carlton? (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: https://www.facebook.com/dreamtheater

Súvisiaci interpreti: Dream Theater, Kreator