Slovenská skupina Funny Fellows, hrajúca tzv. old time music, teda swing, dixieland a ďalšie odnože jazzu z prvej polovice 20. storočia, uviedla krátko pred Vianocami na trh nový štúdiový album. Vznikol počas leta 2020 a následne ho skupina nahrala v októbri a novembri.

Funny Fellows dúfajú, že bude rovnako nákazlivý ale menej škodlivý ako vírus, ktorý jeho vznik komplikoval. Dvaja z členov skupiny totiž zabezpečovali povinnosti vyplývajúce z výnimočného stavu. Album preto museli nahrávať nárazovo. Zložitá situácia však hudobníkov zároveň povzbudzovala v práci, aby mohli poslucháčom v ťažkých časoch priniesť pozitívnu energiu a radosť.

Album Kto sa nehrá, z kola von obsahuje zhudobnené texty z rovnomennej zbierky známeho spisovateľa a básnika Tomáša Janovica. Autorom hudby je líder skupiny Roman Féder, ktorému pri aranžovaní pomáhal Pali Ivičič. Na nahrávaní sa podieľa aj mladý tubista Samuel Kulík, dvorný suzafonista kapely Daniel Valášek totiž pracoval na testovacom mieste, keďže je príslušníkom armády.


"Napriek okolnostiam to bola práca veselá a aj poučná. Nad všetkým tým čudným obdobím nás úspešne previedol dôvtip Tomáša Janovica a aj preto sme pôvodný počet skladieb rozšírili ešte o dve. Album teda obsahuje štrnásť skladieb - básní z rovnomennej zbierky, ktorá je naozaj nadčasová a aktuálna aj dnes. Piesne nesú názvy ako Hodina matematikyHodina čítania ale aj Hodina žalovania či Hodina stručnosti. Veľká prestávka tiež nemôže chýbať a Hodina stretnutia s ježibabou dáva tušiť, že pôjde o naozaj modernú školskú výuku," približuje nahrávku kapelník, skladateľ, spevák a manažér skupiny v jednej osobe Roman Féder.

"Na prvý pohľad by sa zdalo, že to je album určený ďeťom, no presnejšie by som ho charakterizoval ako rodinný. O mužoch ženy často vravia, že sú to večné deti. Nuž áno, ja s tým súhlasím. Veď kto sa nehrá, akoby ani nežil a Komenský to pomenoval presne už veľmi dávno. Áno, ideou bolo predstaviť mladému a laickému poslucháčovi prvky jazzu a teda hlavne tradičného jazzu. Nenásilnou, hravou a veselou formou ponúkame základné jazzové prvky postupy a rytmus. Preto sme zvolili aj rytmy, s ktorými jazz narába. Foxtrot, tango, blues, swing, rumba, samba, pochod, charleston," dodáva Féder.


Kompozície sú šité na nástrojové obsadenie Funny Fellows a môžu v takomto obsadení znieť aj na živom koncerte. Nie sú domixované žiadne efekty a sú použité iba dobové nástroje. "Zámerne sme chceli, aby to malo taký 'prešporácky' nádych a atmosféru, lebo aj to je náväznosť na históriu. Dovolili sme si aj malý žart v Hodine stručnosti v podobe rapu, ale Hodina hudobnej výchovy je skladba aj o akordeóne a je to blues, pretože tak nejako prišla do Prešporka a potom Bratislavy hudba z Ameriky a po prvej svetovej vojne začala ovplyvňovať hudobnú tvorbu," vysvetľuje hudobník.

V rámci speváckych partov sa na albume okrem Romana Fédera podieľali aj hostia ako Helena Krajčiová, Anna Šišková, Katarína Aulitisová, Bibiana Ondrejková, Csongor Kassai a Juraj Kemka. Nahrávka vznikla v štúdiu v Modre, kde Funny Fellows nahrali v réžii Jána Mudrocha ostatné tri úspešné a oceňované albumy v nezmenenej zostave: Marek Berky (klarinet a tenorsaxofón), Daniel Valášek (suzafón), Pali Ivičič (akordeón), Milan Ruček (bicie) a Roman Féder (kornet, husle, altofón a spev).

V booklete albumu sa nachádza aj minirozhovor s Tomášom Janovicom, ktorý odpovedal na štipľavé otázky. Malou interakciou je aj možnosť booklet rozstrihať a zahrať si pexeso, lebo Kto sa nehrá...

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Roman Féder. Správu sme upravili a doplnili.