Fanúšikovia prešovskej formácie Chiki Liki Tu-a zaplnili v sobotu bratislavský Randal do posledného miesta, aby si vychutnali celý nový album Slzy tvý mámy, Šedivý a spol. Ten zaznel v hlavnom meste prvýkrát naživo, no v rámci jarného turné nie naposledy. Pre veľký úspech totiž kapela pridáva ešte jeden exkluzívny koncert, ktorý fanúšikom ponúkne viac priestoru.

Novinku na prvom zo štyroch plánovaných krstov uviedli do života Bibiána Grebeňová Šedivá a Tomáš "Lasky" Šedivý z kapely Para. Symbióza priezvisk krstných rodičov s originálnym názvom albumu bola dokonalá, keď platňu poliali slzami. Lasky dokonca poznamenal, že pár kvapiek je aj od jeho mamy.

Samotný koncert ponúkol takmer dve hodiny plné noviniek a hitov, pričom najväčší úspech mali slaďáky Laska moja de si a Kristína a prídavkové vypaľovačky Monte Carlo (...v šušťakoch) a Poďme všetci, ktorej metalový popevok znel klubom ešte dlho po koncerte. Výborne však naživo fungovali aj čerstvo vydané skladby ako Milenka, Miller, PrezidentDPHLetáky či Nechcem tam ísť bývať, ktoré majú rozhodne potenciál stať sa koncertnými hitmi za menej ako sedem rokov. Celý koncert sa dal sledovať aj cez live stream služby Club Streamer, tu je krátky zostrih.


Podobnú atmosféru ako v sobotu, avšak s komfortom väčšieho osobného priestoru, si budú môcť fanúšikovia vychutnať na pridanom druhom bratislavskom koncerte, ktorý sa uskutoční na rovnakom mieste 15. apríla. "Obmedzili sme kapacitu na 350 ľudí, takže sa tam nedostane toľko ľudí, koľko by ten priestor naozaj zvládol, ale trochu menej, aby všetci návštevníci mali pohodlie a mohli si to užiť na plné bomby," upresňuje Ľuboslav Petruška.

Na prvom koncerte sa zúčastnilo vzhľadom na oficiálnu kapacitu presne päťsto fanúšikov, vrátane pozvaných hostí a akreditovaných novinárov. Ďalších približne dvesto ľudí sa už na koncert nedostalo, hoci prichádzali aj počas samotného koncertu.

Vstupenky na pridaný koncert v Bratislave


Komfort predpredaja a radšej viackrát klub ako veľká sála

Chiki Liki Tu-a nie sú typická predpredajová kapela a jej fanúšikovia sú zvyknutí na to, že si lístky kupujú priamo na mieste. Pre viacero koncertov aktuálneho turné však kapela tentokrát zvolila spoluprácu s Predpredaj.sk, hlavne preto, aby nedochádzalo k podobným prekvapeniam, a aby si mohli fanúšikovia účasť na koncerte zaistiť vopred.

"Určite je to aj pre nás lepšie, lebo dopredu vieme, čo môžeme očakávať, a tým pádom sme pripravení dať fanúšikom komfort, ktorý si zaslúži každý z nich," vysvetľuje Ľubo Petruška. Prešovčania si totiž vždy organizujú koncerty vo vlastnej réžii. "Nemáme na to žiadneho človeka ani externistu, s výnimkou PR. U nás má produkciu koncertov na starosti Martin (Višňovský, pozn. red.). Je to celé v našej réžii a prijímame celú zodpovednosť za to, ako sa ľudia na našom koncerte cítia."

Po skúsenosti s bratislavským koncertom odznel z viacerých strán názor, že skupina mohla ísť radšej do veľkej sály Majestic Music Clubu, ktorý je len pár metrov od Randalu. Hudobníci to však vnímajú ináč. "Hrali sme tam mnohokrát, ale nám vyhovuje skôr komornejšie prostredie. Radšej si zahráme viacero koncertov pre menej ľudí. Je to pre nich viac zážitkov, respektíve sa tam môžu vystriedať. Nikdy nebola naša politika, aby sa všetko stalo naraz," priznáva gitarista.

Obmedzená kapacita druhého koncertu to len potvrdzuje. Skupina nechce, aby sa v fanúšikovia v Randali tlačili, no zostáva menšiemu priestoru verná, keďže je to osobnejšie pre všetkých zúčastnených, vrátane samotných hudobníkov. "Každý koncert je pre nás jedinečný a iný. Takisto sa v menších priestoroch cítime byť viac s fanúšikmi a veríme, že to platí aj naopak."

Vďaka crowdfundingu spoznali svojich skalných

Celému turné predchádzal predpredaj novej platne v podobne tzv. crowdfundingu, ktorý fanúšikovia využili vo veľkej miere a získali tak okrem CD aj bonusy v podobe tričiek či lístkov na koncert. Pre skupinu to však malo aj iný, väčší význam. Spoznali svojich fanúšikov po mene, priezvisku a dokonca aj podľa toho, kde bývajú.

"Tvár a meno je oveľa viac ako len tvár. Od tohto momentu spolu vieme komunikovať na oveľa užšej báze. Určite všetci, ktorí využili tieto možnosti budú oslovení akýmikoľvek našimi novinkami, nápadmi a plánmi oveľa skôr, pokiaľ budú prístupní a nebude ich to, pochopiteľne, otravovať. Týmto spôsobom sa snažíme spoznať čo najviac našich fanúšikov. Najradšej by sme ich spoznali úplne všetkých, i keď je to viacmenej utópia, ale hádam jedného dňa to bude naozaj presne tak, ako sme si to niekedy predstavovali - jedna veľká rodina," dodáva Petruška.  

Zostávajúce koncerty turné:

12. 3. - Brno, Fléda (krst albumu)
13. 3. - Nové Mesto, Za rampami 
14. 3. - Trenčín, Klub Lúč 
19. 3. - Prešov, PKO (krst albumu) 
20. 3. - Žilina, Rock’n’rolla 
21. 3. - Vrbové, Kinosála

10. 4. - Prievidza, Element 
11. 4. - Brezno, Bombura 
14. 4. - Praha, Lucerna Music Bar (krst albumu)
15. 4. - Bratislava, Randal - pridaný koncert
16. 4. - Banská Bystrica, Klub 77 
17. 4. - Ružomberok, Relax čajovňa 
18. 4. - Hruštín, DK 
24. 4. - Kremnica, Akropola 
25. 4. - Košice, Collosseum
30. 4. - Levice, Revitzky klub 
1. 5. - Handlová, Sound city pub 
2. 5. - Senica, Kunov, Dom kultúry 

Vstupenky:  Predpredaj.sk

Vypočujte si novinku Chiki Liki Tu-a na Deezeri:



Informácie a fotografie portálu Hudba.sk poskytol Edo Kopček z manažmentu Chiki Liki Tu-a. Článok bol upravený a doplnený redakciou.

Foto: Jaro "Jaris" Vaľko

Súvisiaci interpreti: Chiki Liki Tu-a