Súdna porota v kalifornskom Los Angeles v utorok oznámila, že Pharrell Williams a Robin Thicke okopírovali pieseň zosnulého legendárneho speváka Marvina Gayea, keď tvorili skladbu Blurred Lines - najväčší hit roka 2013. Porota zároveň prisúdila Gayeovým deťom odškodné vo výške 7,3 milióna dolárov.

Osemčlenná porota dospela v utorok k rozhodnutiu po vypočutí svedectiev a oboznámení sa s dôkazmi. Súdny proces trval takmer týždeň a svedectvá sa týkali podobných čŕt dvoch skladieb - najväčšieho hitu roka 2013 Blurred Lines a Gayeovho singla z roku 1977 Got to Give It Up.

Williams a Thicke sa už v roku 2013 preventívne obrátili na súd so žiadosťou o rozhodnutie, či v tomto prípade ide o plagiátorstvo. Federálny sudca ale odporučil, aby o tom rozhodol proces s porotou, na ktorý sa čakalo až do minulého týždňa. Thicke zároveň už krátko po vydaní skladby ponúkol Gayeovým potomkom šesťcifernú sumu ako odškodné, čím sa chcel vyhnúť prípadnej žalobe. Nona, Frankie a Marvin Gaye III. však toto riešenie odmietli a v októbri 2013 podali žalobu za porušenie autorských práv na skladbu ich otca. Zahrnuli do nej aj úryvky z rozhovorov, v ktorých sa Thicke údajne sám priznal ku skopírovaniu skladby Got To Give It Up.

Dcéra zosnulého umelca Nona Gaye v utorok počas čítania verdiktu plakala a objímal ju jej právnik. "V tomto okamžiku sa cítim voľná, oslobodená z reťazí Pharrella Williamsa a Robina Thicka a od všetkých klamstiev," uviedla po vynesení rozsudku.

Zastavenie zlatého kohútika

"Hoci rešpektujeme súdny proces, sme nesmierne sklamaní dnešným rozsudkom, ktorý vytvára hrozivé podmienky pre hudbu a kreativitu do budúcnosti. Blured Lines bola vytvorená zo srdca a mysle Pharrella, Robina a T.I. Skladba nebola ukradnutá nikomu inému. Prehodnocujeme rozhodnutie, zvažujeme naše možnosti a v tejto súvislosti o nás budete ešte počuť," uviedli v oficiálnom vyhlásení hudobníci, ktorí na jednom z najväčších hitov tejto dekády dovedna zarobili 16,68 milióna amerických dolárov (v prepočte takmer 15 miliónov eur).

Ani zo strany detí legendárneho speváka však ešte týmto rozhodnutím nič neskončilo. "Požiadame súd, aby vydal príkaz na zastavenie ďalšieho predaja a distribúcie skladby Blurred Lines, kým nedôjde k dohode o rozdeľovaní ďalších ziskov. Bude to tak o týždeň," povedal pre magazín Rolling Stone Richard Busch, právnik reprezentujúci Gayeovcov.

Pharrell Williams: Nie Gaye, ale Miley

Autori piesne vo svojich minulotýždňových výpovediach popreli, že okopírovali Gayeovu hudbu. Hoci sa autorstvo pripisuje obom muzikantom, Pharrell na súde vyhlásil, že skladbu zložil v roku 2012 sám, približne za hodinu. Dvojica ju potom nahrala za jednu noc. Robin Thicke zase dosvedčil, že sa na tvorbe hitu, ktorý vyšiel na jeho eponymnom albume v roku 2013, podieľal len veľmi málo.

Hlavným vypovedajúcim zo strany obvinených bol tak aktuálny top producent, ktorý na súde tvrdil, že najväčšou inšpiráciou bola podľa neho spolupráca so speváčkou Miley Cyrus. Skladba totiž vznikala v období, keď Pharrell Williams a niekdajšia detská hviezda spolupracovali na albume Bangerz.

"V jednej miestnosti som mal Earla Sweatshirta a v druhej Miley Cyrus... S Miley som robil viacero piesní znejúcich ako country. Bolo to ako pomiešanie tohto zvuku so zvukom groove," obhajoval sa Pharrell. Hudobník, známy aj z produkčného dua The Neptunes či formácie N.E.R.D, tiež vyhlásil, že piesne Marvina Gayea počúval v mladosti, no pri písaní Blurred Lines žiadnu z nich nepoužil. "Je jedným z tých, ku ktorým vzhliadame. Toto je to posledné miesto, kde chcem práve teraz byť," dodal.

Keďže Thicke svoju kariéru medzitým stihol sám "pochovať" neúspešným vyplakávacím albumom Paula, verdikt potvrdzujúci plagiátorstvo môže poškodiť najmä povesť Pharrella, ktorý je v posledných rokoch vyhľadávaným hitmakerom. Držiteľ siedmich cien Grammy bol v posledných rokoch aj koučom talentovej šou The Voice (Hlas).


Text: Hudba.sk (Zdroj: TASR, SITA, Pitchfork.com)
Foto: Youtube

Súvisiaci interpreti: Pharrell Williams, Robin Thicke