Už viackrát sme poukázali na to, že účasť v speváckych súťažiach už nie je iba výsadou úplných začiatočníkov. Čoraz častejšie sa do nich prihlasujú aj interpreti, ktorí už majú rozbehnutú kariéru a jediné, čo im chýba, je väčšie mediálne zviditeľnenie, na ktoré sú takéto súťaže ako stvorené.

Spomeňte si napríklad na speváčku Lillie McCloud z amerického X Factoru, ktorá už dávno pred súťažou aktívne pôsobila ako hudobníčka aj u nás na Slovensku. V slovenskom X Factore sa zase nedávno pripomenula bývalá speváčka formácie Peha Romana Hlobeňová, ktorá momentálne pôsobí ako sólová speváčka. Rovnakou cestou zviditeľnil svoju kapelu Siempre víťaz druhej Česko Slovenskej SuperStar Lukáš Adamec, či vlanajší účastník rovnakej súťaže Štefan Itcho Pčelár, ktorý dopomohal svojej domovskej kapele Jamestown k zvýšenému záujmu o debutový album Divadlo bláznov. Ktorý sa mimochodom naozaj oplatí počuť.

Eliška "Elis" Mrázová – adeptka na víťazstvo v Hlase

V rovnakej situácii sa nachádza aj účastníčka tohtoročného Hlasu ČS Eliška Mrázová. V poslednej epizóde Hlasu Česko Slovenska venovanej výberom naslepo očarila porotu i divákov originálnou a nekonvenčnou reggae verziou skladby Set Fire To The Rain od britskej speváčky Adele. Svoj talent a prirodzenú muzikalitu tak predviedla aj tým, ktorí ju ešte nepoznajú. Majk Spirit ju dokonca tipol na 99,9-percnetnú víťazku druhej série speváckej šou. A my predpokladáme, že nie je ďaleko od pravdy. Speváčka ukázala, že má čo ponúknuť, o čom svedčí nielen dané vystúpenie v Hlase, ale aj jej doterajšia hudobná kariéra.


Eliška totiž nie je žiadnym nováčikom. Priaznivci českej hudobnej scény ju už nejaký ten čas môžu poznať pod umeleckým menom Elis, pod ktorým vydala minulý rok svoj debutový album Shubidu, v ktorom sa jej podarilo skĺbiť prvky world music, swingu, retro popu, gospelu i jazzu. Pozoruhodné je, že 19-ročná ostravská speváčka nie je iba interpretkou, ale aj textárkou a skladateľkou. Okrem jednej výnimky si napísala všetky skladby na svoj debut sama.  

Pochádza z umeleckej rodiny

Jej skúsenosti s hudbou však majú hlbšie korene. Od detstva sa pohybuje v umeleckom prostredí, nakoľko jej otec je filmovým režisérom a matka animátorkou bábkových filmov. Už ako deväťročná sa postavila na dosky moravskosliezskeho Operného štúdia Národného divadla. Skúsenosti má aj s veľkými koncertnými pódiami. S bratom Daliborom, ktorý je svetovo uznávaným hráčom na bicie, vystúpila napríklad na festivale Colours of Ostrava.

Výnimočnou je neustále pretrvávajúca spolupráca Elis s americkým spevákom a basgitaristom Fernandom Saundersom, ktorému naspievala vokály na jeho sólový album Plant a Seed a tiež duet I’m No Angel. Hudobník je známy predovšetkým ako člen sprievodnej kapely Erica Claptona či Lou Reeda.

Svojou vlastnou tvorbou sa uviedla pred dvoma rokmi, kedy iba sedemnásťročná speváčka predstavila svoj valentínsky song  Depressing Valentines, ktorý úspešne rotoval českým rádiovým éterom a videoklip sa tešil úspechu na internete. Vtedajšia nesmelá, detsky pôsobiaca brunetka prešla dlhý kus cesty aj v rámci vizáže. Dnes pred sebou máme sebavedomú, veselú a sexi blondínku, ktorá má v sebe poriadnu iskru. Tá preskočila aj v Hlase, kde si ju diváci zamilovali.

Eliška "Elis" Mrázová Zdroj: Petarda Production

Spolupráca s Chodúrom aj koncert v Českom rozhlase

Na spomínanom debute Shubidu sa nachádza aj duet Unfaithful Man, ktorý si Elis zaspievala s víťazom prvého ročníka Česko Slovenskej SuperStar Martinom Chodúrom, ktorého sama oslovila. Populárny spevák už vtedy vedel, že dobre spieva, a tak nemal dôvod ponúknutú spoluprácu odmietnuť. K skladbe dvojica nedávno zverejnila aj videoklip, ktorý zaujal aj na Hudba.sk.

Martin Chodúr sa ako hosť objavil aj na speváčkinom koncerte v ostravskom štúdiu Českého rozhlasu, ktorý sa konal koncom februára. Okrem neho pozvanie prijali aj Markéta Konvičková a Daniel Mrózek. Elis na koncerte jednznačne dokázala, že je hotovou speváčkou, ktorá určite stojí za pozornosť. Už len dostať viac priestoru.

Momentálne bude zaujímavé sledovať Eliškino ďalšie pôsobenie v Hlase. Očakávame, že ponúkne viacero takých hudobných lahôdok, akou bola "reggae Adele". Nemáme totiž pred sebou speváčkou, ktorá sa bude umelo štylizovať do rôznych, pre ňu neprirodzených podôb, ale hudobníčku s vlastným vkusom a názorom, ktorý určite pretaví aj do svojich vystúpení. Okrem toho môžeme v blízkej budúcnosti očakávať aj druhý album, na ktorom Elis momentálne pracuje.


Autorka: Miroslava Rabčanová
Foto: Petarda Production - Facebook.com/ElisMrazovaOfficial