Zdá sa, že ešte všetky dobré thrash metalové bandy nevydali nové albumy. Priaznivcom tohto žánru bilancia naozaj praje a prichádza ďalšia skvelá nahrávka od legendárnej kapely, ktorá to už ťahá pekne dlho.


Magnet týždňa

Parádny dynamický thrashík na pondelkové ráno, to je to, čo momentálne potrebujete a zabezpečia Vám to Death Angel. Kapela, ktorá jestvuje už 34 rokov, má stále čo povedať a nová skladba Cause for Alarm znie sviežo a aktuálne. Komentujúci pod videom situáciu zhodnotil trefne: "Ten moment, keď ste prachy minuli na albumy Megadeth, Anthrax a Metal Church a potom príde nový Death Angel." Album The Evil Divide so zaujímavým artworkom vychádza 27. mája. (ak)


Šroty týždňa

Podľa Deutsche Welle kapela Rammstein zažalovala Nemecko za to, že sa ich album Liebe Ist Für Alle Da v roku 2009 dostal na čiernu listinu známu ako Index. Dôvodom bol jeho obal, ale aj niektoré skladby, ako Ich tu dir weh (Ubližujem ti). Vďaka tomu album nemohli predávať a údajne im vznikla škoda 66-tisíc eur. Práve to je odškodné, ktoré kapela požaduje. Súdny proces prebehne v lete. (pm)


Nie je veľa dôvodov, prečo by sme mali v našom magazíne spomínať Nicka Jonasa. Keď ale uvidíte (a hlavne budete počuť) jeho pokus o sólo na gitare, pochopíte. Povedzme, že to nebude jeho najobľúbenejšia spomienka. Musím ale podotknúť, že si z toho ťažkú hlavu nerobí. Na Twitteri napríklad zdieľal notový prepis nepodareného sóla s komentárom: "Všetci sme ľudia..." (pm)


Z kategórie Total absurd: Gitarista Billy Morrison, ktorý sa objavil v zostave kapely The Cult či po boku Billyho Idola, od Vás žiada 5000 dolárov za maľovanú koláž Freda Dursta z Limp Bizkit. Dielo, ktoré tento insitný umelec prezentuje ako jedinečné (vyrobí len dva kusy), je nielen nevkusné, ale zobrazuje tiež človeka, ktorý je komunitou nenávidený a poslucháči mu to dali pocítiť v komentároch pod príspevkom na jeho Facebook profile. (ak)

Novinky

Guns N' Roses sú oficiálne späť. Minulý týždeň odohrali menší koncert v klube Troubadour. Oficiálny zostrih z neho sa objavil aj na Facebook stránke kapely. Bohužiaľ si na ňom Axl zlomil kosť v nohe, kvôli čomu musel podstúpiť aj operáciu. Prvé dva veľké koncerty v Las Vegas teda odspieval po sediačky z trónu, ktorý mu požičal Dave Grohl. (pm)

Dobré správy máme pre fanúšikov Judas Priest. Ich frontman, Rob Halford, v rozhovore pre Full Metal Jackie oznámil, že začiatkom budúceho roka kapela vydá nový album. Celý rozhovor (pochopiteľne v angličtine) si môžete vypočuť v podcaste Full Metal Jackie. (pm)

Meshuggah nie sú zrovna prototypom "ukecanej" kapely. Ale keď niečo zverejnia, tak to stojí za to. V utorok napríklad na Facebooku zdieľali túto fotku. Milé detváky, viete, čo to znamená? Áno, nový album sa už nahráva! (pm)


Lars Ulrich (Metallica) si pokecal s magazínom Rolling Stone o tom, ako do siene slávy uvádzal Deep Purple. Pochopiteľne sa ho pýtali aj na nový album a Ulrich prezradil, že "už je v podstate hotový". Verím, že je hotovší ako Starý most. Lebo v opačnom prípade by sme sa ho už nikdy nemuseli dočkať. (pm)

Naozaj hotový je ale nový album Deftones s názvom Gore. Vyšiel vo štvrtok a prvotné ohlasy sú veľmi pozitívne. So starinami ako Adrenaline, či Around the Fur už veľa spoločného nemá, ale to vôbec nevadí. Skúste, bude sa vám páčiť. (pm)


V závere mája nový album vydajú aj Taliani Lacuna Coil. Ukážkou z neho je aj lyric video k skladbe The House of Shame. Už z prvých tónov vám bude jasné, že kapela značne pritvrdila a potemnela. Začíname sa teda tešiť aj na celú dosku Delirium. Vyzerá to tak, že po dlhej dobe to bude opäť decentný počin tejto kapely. (pm)


Ak by ste potrebovali do uší dávku dobrého progresívneho mathcoreu, pustite si 401k od znovuzrodených The Fall of Troy. Piata štúdiovka, ktorá sa bude zrejme volať OK, vyjde už 20. apríla. (pm)


"Táto skladba od Hatebreed je to najinovatívnejšie, čo som kedy počul," je veta, ktorú určite nikdy nikto nepovedal. A ani nepovie. Ale to ani nie je cieľom tejto kapely. Ak ale hľadáte niečo, čo vás spoľahlivo nakopne alebo sa chcete vyšantiť na koncerte, Hatebreed je to pravé orechové. Rovnako aj ich nová skladba A.D., ktorá by sa dala skôr zaradiť do thrash metalu, ako do ich tradičného metalického hardcoreu. Album The Concrete Confessional vyjde v polovici mája. (pm)


Poliaci Behemoth si očividne obľúbili natáčanie videí. Ben Sahar je v poradí už piate z aktuálneho albumu The Satanist. Niežeby som sa sťažoval - práve naopak. Všetky sú výborne spracované, v podstate také mini filmy. Skvelý je samozrejme aj hudobný doprovod. (pm)


O mesiac vyjde jednoskladbové EP od Gorguts. Pleiades‘ Dust je kronikou Domu múdrosti, ktorý slúžil ako intelektuálne centrum od ôsmeho do trinásteho storočia, kedy bol zničený mongolskými vojskami. Práve jeho zničenie zachytáva aj úryvok z polhodinovej skladby s názvom Besieged. (pm)


Nórska šestica Kvelertak zverejnila videoklip k prvému singlu 1985 z albumovej novinky Nattesferd. Vizuálne zobrazuje zvrátené priateľstvo štyroch mužov, ktoré pripomína správanie členov kultu. Vo videu cítiť silnú inšpiráciu filmami Klub bitkárov, Mechanický pomaranč, či Pulp Fiction a klip vysiela jasnú správu - zrada sa neodpúšťa. Album vychádza 13. mája. (ak)


V novom klipe Baroness zase uvidíte krásne ženy, ktoré sú v hypnotizujúcich záberoch rozpohybovaným stelesnením fialového artworku novinky Purple. Kapela má za sebou úspešné európske turné a najbližšie dni a týždne bude nasledovať to americké. (ak)


Heavymetalové legendy Flotsam and Jetsam 20. mája vydajú rovnomenný album, ktorý bude ich dvanástou položkou v diskografii. Vyjde vo vydavateľstve AFM Records, s ktorou kapela podpísala čerstvú zmluvu a fanúšikom sa ohlásila lyric videom k skladbe Iron Maiden. Aj keď v nej spevákov prejav trochu pripomína Dickinsona, jej názov je čiste náhodný a skladba je to skvelá. (ak)


Parádny post-metalček predvádzajú Francúzi Year of no Light, ktorí ukázali živý videoklip z pripravovaného DVD. Jeden večer psychedelického blata, ktoré títo páni hrajú už pätnástym rokom, zvečnili koncom roku roku 2013 v Bordeaux. Skladba Persephone II pochádza z albumu Ausserwelt. (ak)


Parádne DVD pripravuje aj večne aktívny Aarjen Lucassen v rámci svojho projektu Ayreon. Jeho album The Human Equation síce vyšiel už pred dvanástimi rokmi, minulý rok sa však odohrali tri unikátne večery The Theater Equation, na ktorých celá koncepčná nahrávka zaznela naživo. Desaťčlenný inštrumentálny súbor doplnilo trinásť vokalistov, medzi nimi James LaBrie, Anneke van Giersbergen či Devon Graves. Záznam s koncertom vyjde 17. júna vo formátoch BluRay, DVD i na CD. (ak)


Kanadský hudobník Devin Townsend pripravuje svoju autobiografiu. Knižka s názvom Only Half There vyjde v auguste a to v obyčajnom, ako aj luxusnom prevedení s CD a kazetou s raritnými demami za 90 libier. Vychádza vo vydavateľstve, ktoré zastrešilo aj nesmierne predraženú The Book of Opeth, ktorej limitovaná edícia stála 250 libier. Švédski progresivisti ale s vydaním knižky zrejme zožali úspech, pretože už beží crowdfundingová kampaň na ďalšiu publikáciu – fotoknihu The Perpetual Journey, ktorá vám ponúkne exkluzívny náhľad do života kapely. (ak)

Volbeat budú na šiestej štúdiovke veľmi akční, plní grúvu a pozitívnej nálady. Naznačuje to skladba The Devil's Bleeding Crown zverejnená v podobe lyric videa. Album, na ktorom Vám to dokážu, sa volá Seal the Deal & Let's Boogie a vychádza 3. júna. O pár dní neskôr vystúpia na rakúskom Nova Rocku. (ak)


Fanúšikov experimentov a atmosférickej hudby, ktorá nemusí byť nevyhnutne hard ani heavy, možno poteší správa o novej nahrávke Kayo Dot. Avantgardná kapela na čele s Tobym Diverom vydala v októbri 2014 úžasnú nahrávku Coffins on IO so zvlášnym mixom gotických nálad, osemdesiatkového popu a komornej hudby. Ich zvuk sa popisuje len veľmi zložito a najlepšie bude, keď nájdete odvahu a skúsite ho opísať sami. Kapela, ktorá v minulosti koketovala i s black metalom a jazzom na novom albume rozvinie nálady z Coffins. Nahrávka Plastic House On Base Of Sky príde 24. júna a ak si na ňu chcete spraviť chuť, prečítajte si, čo o nej napísal Toby Diver. (ak)


Haluz týždňa

Od tvorcu Cooking Hostile, v ktorom kreslený Phil Anselmo vystupuje ako šéfkuchár, tu máme Kulinársku školu pre deti Mikea Pattona. V tejto časti sa objavia aj songy od Faith No More,ako Epic, Ashes to Ashes, či Be Aggressive. (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: www.facebook.com/deathangel

Súvisiaci interpreti: Limp Bizkit, Rammstein