Francúzska speváčka a herečka britského pôvodu Jane Birkin mieri v týchto dňoch na Slovensko. Módna ikona 70. rokov preslávená duetom Je t’aime... moi non plus, ktorý naspievala so svojim nielen umeleckým partnerom Sergeom Gainsbourgom, organizátorov požiadala, aby bol jej premiérový slovenský koncert venovaný pamiatke novinára a jeho snúbenice.

Jane Birkin a orchester Capella Istropolitana vystúpia v bratislavskom Istropolise už túro nedeľu 15. apríla. "Už niekoľko týždňov sledujem udalosti na Slovensku, ktoré boli reakciou na zákernú vraždu dvoch mladých ľudí - Martiny a Jána. Je to veľká tragédia pre ich blízkych, ako aj pre celú vašu krajinu. Preto som sa rozhodla tento koncert venovať pamiatke zavraždeného novinára Jána Kuciaka, o ktorom som sa dozvedela, že mal rád vážnu hudbu, ako aj jeho priateľky archeologičky Martiny Kušnírovej," uvádza vo svojom vyhlásení speváčka, u nás známa predovšetkým ako módna ikona a múza.

Birkin sa do boja za ochranu ľudských práv zapája už roky, jej aktivity sú známe napríklad v Čečensku, Turecku, na Barme i v Japonsku. Nápad venovať koncert Jánovi Kuciakovi a Martine Kušnírovej vyšiel z jej vlastnej iniciatívy. "Chcem vzdať úctu dvom mladým ľuďom, ktorých zavraždili pre ich odvahu a lásku. Martina sa rozhodla stáť po boku svojho milovaného partnera a znášať spolu s ním všetky nástrahy a nebezpečenstvá, ktoré práca investigatívneho novinára prináša. Obidvom želám pokoj ich duší." 

Speváčka na aktuálnom turné fanúšikom predstavuje svoj najnovší album Birkin/Gainsbourg: La Symphonique, ktorý vyšiel minulý rok v marci. Nahrávka je poctou jej dlhoročnému partnerovi, skladateľovi, hudobníkovi a režisérovi Sergeovi Gainsbourgovi, ktorý bol jedným z najvýraznejších francúzskych umelcov 20. storočia. Bol to práve Gainsbourg, s ktorým Birkin tvorila trinásť rokov ikonický pár, médiami často označovaný aj ako ideálny a romantický.

Od jeho smrti v roku 1991 sa venuje okrem aktivizmu aj zanietenému šíreniu Gainsbourgových myšlienok i jeho umeleckého odkazu. Koncert v bratislavskom Istropolise, ktorý prebehne pod hlavičkou celoročného festivalu City Sounds of Bratislava, predstaví po prvýkrát Gainsbourgove skladby v nových symfonických aranžmánoch Montrealského symfonického orchestra. Ten na Slovensku rovnocenne zastúpi rozšírená zostava jedného z najprestížnejších slovenských orchestrov Capella Istropolitana, pod taktovkou dirigenta Daniela Simandla. Spoluprácu so Slovákmi si pochvaľuje aj samotná Birkin. "Nesmierne si vážim celý tím ľudí, ktorí stoja za vznikom tohto jedinečného koncertného projektu," uzavrela.


Prečítajte si tiež: Jane Birkin mieri do Bratislavy. S orchestrom zaspieva aj sexi hit Je taime...

Festival City Sounds z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, Bratislavský samospravny kraj, Ars Bratislavensis a SOZA.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol spoluorganizátor a PR manažér koncertov City Sounds of Bratislava Matej Šálek.

Súvisiaci interpreti: Jane Birkin