One Day Jazz Festival nechýba na mape slovenských jazzových podujatí ani v roku 2018. Tento rok oslávi etablovaný festival už svoj desiaty ročník. Fanúšikov dobrej hudby opäť čakajú dve vydania - v prvej i druhej polovici roka. Prečítajte si viac o letnej edícii, ktorá prinesie množstvo koncertov domácich a zahraničných hviezd ale aj nádejných mladých umelcov.

Prvá časť One Day Jazz Festivalu sa tradične konala v jarných mesiacoch, v ostatných rokoch sa však dátumovo posunula do letných mesiacov, keďže jedným z obľúbených dejísk koncertov sa stala Západná terasa Bratislavského hradu. Tento rok už definitívne možno hovoriť nie o jarnej, ale o letnej edícii festivalu, ktorý pri príležitosti okrúhleho výročia podujatia prinesie v júni šesť hudobných večerov v štyroch mestách a na jeden deň sa do Bratislavy vráti aj v júli.

Lizz Wright s filharmóniou aj Dan Bárta na Bratislavskom hrade

Ako hlavná hviezda prvého dňa tohtoročného One Day Jazz Festivalu vystúpi na Bratislavskom hrade americká jazzová a gospelová speváčka Lizz Wright, ktorá podujatie v stredu 13. júna otvorí naozaj vo veľkom štýle. Na pódiu ju totiž bude sprevádzať Slovenská filharmónia pod vedením dirigenta Oskara Rózsu. Exkluzivitu koncertu podčiarkuje fakt, že speváčka do Európy tentokrát zavíta iba kvôli One Day Jazz Festivalu, na ktorý si našla čas počas dvojtýždňovej pauzy medzi vystúpeniami v USA.

Uznávaná speváčka, ktorá pravidelne vystupuje na jazzových festivaloch po celom svete (v Bratislave zažiarila aj v roku 2015 - reportáž), vo svojom repertoári spája jazz, gospel a blues s prvkami folku. Liz Wright má od roku 2003 na konte šesť sólových štúdiových albumov, posledný s názvom Grace vydala v roku 2017. Už s debutovým albumom Salt (2003) sa jej pritom podarilo zaujať a dosiahla druhú priečku v prestížnom hudobnom rebríčku Billboard Top Contemporary Jazz Chart. V roku 2005 vydala druhý sólový album Dreaming Wide Awake, s ktorým spomínaný rebríček ovládla. Okrem iného je aj držiteľkou ocenenia National Choral Award.


V prvý deň letného One Day Jazz Festivalu na Bratislavskom hrade sa predstaví aj jedna z najuznávanejších osobností českej hudobnej scény, Dan Bárta. Jedenásťnásobný držiteľ Ceny Anděl v kategóriách Spevák roka a Spevák štvrťstoročia, sa dostal do širokého povedomia ako člen zoskupení AliceDie el. Eleffant!?Sexy Dancers a J.A.R. Má za sebou účinkovanie v muzikáloch Jesus Christ Superstar a Evita.

Úspešný jazzový projekt Illustratosphere založil v roku 2000 a aktuálne s ním pripravuje piaty album. Ochutnávky z tohto albumu v súčasnosti predstavuje na koncertoch v novom zložení s Martinom Valihorom za bicími. Inak to nebude ani na One Day Jazz Festivale. Illustratosphere tak vystúpi v zložení Dan Bárta (spev), Filip Jelínek (klávesy, trombón, perkusie), Robert Balzar (kontrabas, basa), Martin Valihora (bicie) a Miroslav Chyška (gitara).

Lionel Loueke zahrá okrem Bratislavy aj v Banskej Štiavnici

V sobotu 16. júna sa festival presunie do amfiteátra v Banskej Štiavnici a o deň neskôr do bratislavského Divadla Aréna. V oboch mestách bude hlavnou hviezdou Lionel Loueke, svetovo uznávaný spevák a gitarista pôvodom zo západoafrického Beninu. Ako dieťa začínal hrou na perkusie, neskôr sa však preorientoval na gitaru. Ako zázračný mladý talent precestoval svet vďaka štipendiám na najprestížnejších jazzových univerzitách sveta, okrem iných študoval aj na prestížnej Berklee College of Music v Bostone.

Ako líder má na konte šesť albumov (In a Trance, Virgin Forest, Karibu, Mwaliko, Heritage, Gaia), ďalšie dva vydal so svojím triom Gilfema, ktoré sformoval so spolužiakmi z Berklee - Massimom Biolcatim (bass) a Ferencom Nemethom (bicie). Lionel Loueke je vyhľadávaným štúdiovým hosťom na albumoch mnohých svetových mien, za všetky úplne postačí spomenúť legendárneho klaviristu Herbieho Hancocka, ktorému hosťoval na albumoch Possibilities (2006) a River: The Joni Letters (2007).

Na Slovensku sa Lionel Loueke Trio predstaví v špeciálnej medzinárodnej zostave, v ktorej ho budú sprevádzať taliansky basgitarista Daniele Camarda a riaditeľ One Day Jazz Festivalu, bubeník Martin Valihora. V Banskej Štiavnici sa navyše predstaví aj cimbalista Ľubomír Gašpar so svojím autorským projektom Cimbal Project, s ktorým tento rok získal cenu Nahrávka roka v kategórii world music / folk v rámci Radio_Head Awards, a tiež nomináciu na cenu Esprit.


Po štyroch rokoch sa vráti bubenícky fenomén Chris Dave

Jarná edícia One Day Jazz Festivalu v roku 2014 sa stretla s obrovským nadšením fanúšikov vďaka hlavnej hviezde, americkému bubeníkovi Chrisovi Daveovi a jeho projektu The Drumhedz. Fenomenálny bubeník sa pre veľký úspech vráti na Slovensko aj tento rok -23., 24. a 25. júna postupne vystúpi na Donovaloch, v Bratislave a v Žiline.

Chris Dave je označovaný za veľkého inovátora súčasnej hudobnej scény. Svojou hrou ovplyvnil mnohých hudobníkov a vytvoril nový hudobný koncept a spôsob hrania, ktorým sa nekompromisne preslávil na celom svete. Jeden z najvyhľadávanejších bubeníkov má okrem svojich sólových projektov na konte spolupráce s hviezdami ako Adele, Robert Glasper Experiment, Kennym Garrettom či Toni Braxton. Rovnako ako Lizz Wright, aj Chris Dave pricestuje tentokrát do Európy špeciálne iba kvôli slovenskému One Day Jazz Festivalu. O to raritnejšie a vzácnejšie budú všetky jeho tri koncerty u nás.


Oslava 100. výročia vzniku ČSR a pocta Dodovi Šošokovi

Po sérii júnových koncertov sa One Day Jazz Festival vráti do hlavného mesta ešte s jedným špeciálnym júlovým "prídavkom". Jarno-letná edícia festivalu vyvrcholí v piatok 13. júla na námestí Eurovea, kde si návštevníci vychutnajú veľký koncert 100 rokov CZ/SK JAZZ - vystúpenie významných českých a slovenských jazzových osobností, venované 100. výročiu vzniku Československa a zároveň aj pamiatke bubeníka Jozefa Šošoku, ktorý zomrel v roku 2008.

Základnú zostavu tohto špeciálneho koncertu budú tvoriť sa Emil Viklický & Miroslav Vitouš feat. Martin Valihora, no na pódiu sa postupne predstavia aj Ondrej Krajňák, Gabriel Jonáš, Tomáš Baroš, Juraj Griglák, Jozef Brisuda, Michal Bugala, Peter Solárik a Dávid Hodek. Koncert vyvrcholí veľkou česko-slovenskou Jam Session všetkých účinkujúcich. V ten istý deň sa predstaví tiež SK Bass Legacy Project v zložení Áron Hodek a Juraj Griglák, s ktorými zahrajú aj Eugen Vizváry, Tomáš Gajlík, Michal Bugala, Dávid Hodek a Martin Valihora. 

Prehľad letných koncertov One Day Jazz Festivalu: 

13. jún - Bratislavský Hrad 
Lizz Wright (USA) + Slovenská filharmónia (diriguje Oskar Rózsa)
Dan Bárta & Illustratosphere (CZ/SK)

16. jún - Banská Štiavnica, Amfiteáter 
Lionel Loueke Trio feat. Daniele Camarda & Martin Valihora (USA/IT/SK) 
Ľubomír Gašpar Cimbal Project (SK)

17. jún - Bratislava, Divadlo Aréna 
Lionel Loueke Trio feat. Daniele Camarda &. Martin Valihora (USA/IT/SK) 

23. jún - Donovaly, Hotel Galileo 
Chris "Daddy" Dave & The Drumhedz (USA)

24. jún - Bratislava, Ateliér Babylon  
Chris "Daddy" Dave & The Drumhedz (USA)

25. jún - Žilina, Mestské divadlo
Chris "Daddy" Dave & The Drumhedz (USA)

13. júl -  Bratislava, námestie Eurovea

100 rokov CZ/SK JAZZ
 - koncert českých a slovenských jazzových osobností venovaný 100. výročiu vzniku ČSR a pamiatke Jozefa Šošoku. Koncerty od 18:00 do 22:00, vždy česko-slovenské dvojice a na záver veľká Jam Session všetkých účinkujúcich

Tribute to Jozef "Dodo" Šošoka
- Emil Viklický & Miroslav Vitouš feat. Martin Valihora + Ondrej Krajňák, Gabriel Jonáš, Tomáš Baroš, Juraj Griglák, Jozef Brisuda, Peter Solárik, Michal Bugala, Martin Valihora, Dávid Hodek

SK Bass Legacy Project - Aaron Hodek, Juraj Griglák feat. Eugen Vizváry, Tomáš Gajlík, Michal Bugala, Dávid Hodek, Martin Valihora 

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Adriána Čahojová z agentúry Soul For Show. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.