Čakanie na nový album Deftones je pomerne bolestivé. Spríjemňujú ho ale správy o tom, že by sa mal ubrať smerom k minulosti kapely a bude obsahovať výraznejšie gitary. Dôkaz o tom, že to páni myslia vážne, môže byť aj sólová skladba China Morena.

Magnet týždňa

Len nedávno vyšla prvá skladba zo soundtracku ku DC komixu Dark Nights: Metal. Chopil sa jej Brann Dailor z Mastodon a je fakt dobrá. Druhej skladby sa zhostil Chino Moreno z Deftones a musím povedať, že som nadšený. Brief Exchange obsahuje všetko dobré, čo jeho domovská kapela kedy vyprodukovala. Pokojnou atmosférou nabité slohy striedajú dynamické refrény postavené na tvrdých riffoch. A k tomu Chinov vokál v plnej sile. Jednoducho paráda. Ak nás niečo podobné čaká aj na novom albume Deftones, máme sa skutočne na čo tešiť. (pm)


Šrot týždňa

Minulý týždeň sme informovali o vážnom stave Ralpha Santollu, bývalého gitaristu Deicide a Obituary. Vyše týždňa bol v kóme potom, čo dostal infarkt. Vzhľadom na to, že jeho vyhliadky vôbec neboli dobré, sa v stredu sa jeho rodina rozhodla odpojiť ho od prístrojov. (pm)

Novinky

Aby sme tých koncertov a festivalov nemali málo, sú tu dva ďalšie ťaháky. 7. júla bratislavský Randal navštívia maskovaní šialenci Brujeria. V ich radoch sme krátkodobo mohli vidieť aj členov Fear Factory, Faith No More, Cradle of Filth, Carcass, či Napalm Death. Viacerí z nich by mali docestovať aj na spomínaný koncert. (pm)

brnianskom klube SONO sa už 4. júla predstavia švédski miláčikovia In Flames, ktorí svojim popovejšie ladeným albumom Battles naberajú armády nových fanúšikov. Melodickí metalisti vydali túto štúdiovku ako dvanástu v poradí a napriek svojej prístupnosti ich zvuk nestráca na charizme. Agentúra Octopus Promotion ešte hľadá support, takže zatiaľ sa nechajte nalákať na toto veľké meno. (ak)


V septembri sa o našu zábavu v rovnakom podniku postarajú Kanaďania Voivod. Kapela, ktorá v 80. rokoch pomáhala formovať metal a mala výrazný vplyv na jeho progresívnu odnož k nám zavíta pri príležitosti ich 35. výročia. (pm)


Do novootvoreného Kulturáku na Bazovej 9 v Bratislave 14. augusta zavítajú obľúbení hardcore-punkeri Deez Nuts. Austrálski skejťáci v hlavnom meste odohrajú no barrier show - budete k nim blízko až na dotyk. V malom priestore bývalej Hlavy XXII to inak ani nepôjde. Podporiť ich prídu kanadskí Counterparts, čo je žánrovo spriaznená pätica, ktorá podobne ako headliner, za dekádu existencie vydala päť albumov. (ak)


A aby ste tých koncertov nemali málo, monštrózny lineup na svojom turné ohlásili nemeckí thrasheri Kreator. Na koncertoch po Európe ich podporia Dimmu Borgir, HatebreedBloodbath. Turné The European Apocalypse bude mať zastávku aj v Prahe (Fórum Karlín, 9. december) a vo Viedni (Gasometer, 12. december). Luxusný mix žánrov, čo poviete? (ak)


Po skoro 20 rokoch čakania je tu nová skladba od (takmer) pôvodnej zostavy The Smashing Pumpkins. Trio Billy Corgan, James Iha a Jimmy Chamberlin prináša zvuk z počiatkov kariéry tejto úspešnej kapely. Skladbe Solara aj napriek tomu niečo chýba. Uvidíme, ako dopadne ich snaženie na novom albume. Viac informácií čítajte v samostatnom článku na Hudba.sk. (pm)


Po neúspešnom pokuse najať si vraha na svoju (už) bývalú manželku si Tim Lambesis odsedel necelé tri roky a takmer okamžite začal pracovať na novej hudbe. Dokonca sa mu podarilo dať dokopy pôvodnú zostavu As I Lay Dying a cez týždeň vypustili prvú skladbu. My Own Grave je podľa ohlasu fanúšikov mega super a čakali na ňu viac ako šesť rokov. Kašľať na to, že Tim je pošahaný. Hlavne, že tu máme nové breakdowny... (pm)


Ak máte radi metalcore, radšej si dajte Crossfaith. Sú to síce Japonci, takže je to trochu divné, plus v skladbe The Perfect Nightmare tak trochu vykradli Slipknot, ale aspoň sa nepokúsili nikoho zabiť. (pm)


Alebo skúste nový Vein. Je to tak trochu nu metal, trochu industrial, trochu HC. Ale dokopy je to celkom pecka. Aktuálny singel z albumu errorzone je Doomtech. Video máte nižšie, album tu bude 22. júna. (pm)


Ako to už býva zvykom, metal často a rád pojednáva aj o veľmi nepríjemných témach. Keď sú ale texty v angličtine, stále je to pre nás tak trochu vzdialené. V češtine však už túto "výhodu" nemáme. Aj preto vám nová hudba od Forrest Jump spôsobí značné stavy úzkosti a zimomriavkam sa tiež neubránite. Novinka Na dotek je o násilí páchanom na vlastných deťoch a je to fakt silná skladba. Album s názvom kapely je už tiež vonku, takže kľudne kupujte. (pm)


Ak sa v pondelok prebúdzajú vaše mládežnícke pnutia a máte chuť si do uší dať príjemný bordelík, nový singel KEN Mode dostatočne poslúži. Noise rocková úderka vydáva nový, krásne pomenovaný album - Loved. Jeho názov k vám prehovorí, až keď si pozriete obal a vypočujete singel Doesn't Feel Pain Like He Should. Kilogramy lásky rovno do uší. Roztápam sa. (ak)


Po práci sa v týchto tridsiatkach zvyčajne ide na pivo a bezstarostné momenty pri konzumácii zlatistého moku vám umocnia fínski alkáči Korpiklaani. No dobre, nie sú to alkoholici, už nejaký čas spievajú o ďaleko sofistikovanejších témach, ako je putovanie krajinou, samota či návrat domov. V septembri vydávajú nový album Kulkija a nižšie sme prilepili nový singel Kotikonuut. Na zdravie! (ak)


Kataklysm majú vonku celkom slušnú štúdiovku Meditations, ku ktorej v limitovanej edícii pridali aj DVD so záznamom mníchovského koncertu z októbra 2017. Pozrite si záznam skladby The Resurrected, pôvodne z ich staršej dosky Serenity in Fire. (ak)


Nový intergalaktický videoklip eklektikov The Sword nám pripomína, aby sme si nezvykali. Krásne vyvedená hard-rocková riffovačka bola opatrená zábermi na púšť, lesík a planéty a tiež textom o tom, že nie všetko dobré vždy trvá. Hudobná cesta amerických rockerov sa však našťastie ešte neskončila a na poslednej štúdiovke The Used predstavili aj parádnu Don't Get Too Comfortable. (ak)


Haluze týždňa

Japonsko. Krajina, u ktorej sme si už zvykli naozaj na čokoľvek. Takže ani death-metalová reklama na ramen nás neprekvapí. (pm)


O tom, či viete hrať na gitare, nerozhoduje jej cena. Chcete dôkaz? Kuknite si Marka Tremontiho a Erica Friedmana, ako hrajú Welcome Home (Sanitarium) od Metallica na gitarách Hello Kitty. (pm)


Dave Grohl je srandista. Vo švédskom meste Ullevi si pekne vystrelil z fanúšikov, keď na začiatku koncertu nespadol z pódia a nezlomil si nohu. Aj keď to tak mohlo vyzerať. Pozrite si incident vo videu nižšie. (ak)



Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese
redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: Sam Haines (facebook.com/deftones)

Súvisiaci interpreti: Deftones, Deicide