Po nedávno skončených Majstrovstvách sveta v hokeji sa pozornosť športových fanúšikov obracia k futbalu, konkrétne k Majstrovstvám Európy. Pôvodne sa mali konať v roku 2020, no kvôli pandémii sa ich termín posunul. Štartujú práve dnes a určite počas nich budete neraz počuť oficiálnu hymnu šampionátu.

Je ňou je skladba We Are The People, ktorú spoločne nahrali jeden z najpopulárnejších holandských dídžejov Martin Garrix a dvaja členovia skupiny U2, spevák Bono Vox a gitarista The Edge. Videoklip k nej mal premiéru necelý mesiac pred šampionátom, 14. mája. Doposiaľ si ho na Youtube pozrelo viac ako šesť miliónov ľudí.

"Vytvoriť hudbu pre jedno z najväčších športových podujatí na svete spoločne s Bonom a Edgeom bolo pre mňa mimoriadnym zážitkom. Som veľmi hrdý na to, čo sme pripravili a teším sa, že to konečne môžeme zdieľať so svetom," citovala oficiálna stránka majstrovstiev Martina Garrixa.


Talentovaný 25-ročný rodák z Amsterdamu sa autorsky podieľal nielen na oficiálnej hymne, ale jeho hudba bude sprevádzať fanúšikov počas celého šampionátu. Znieť bude priamo na štadióne pred zápasmi a počas prestávky a je tiež autorom oficiálnej znelky. Ak sa vám jeho tvorba páči, môžete si ho vypočuť aj naživo na festivale Colours of Ostrava 2022.

Vznikli nové skladby aj pre slovenských futbalistov

Okrem oficiálnej hymny majstrovstiev sa tradične roztrhlo vrece aj so skladbami venovaným slovenskej futbalovej reprezentácii, ktorá má na šampionáte veľmi ťažkú skupinu. Našimi súpermi budú Poľsko (14.6.), Švédsko (18.6.) a Španielsko (23.6.). Na podporu slovenského tímu "sokolov" vyhlásilo Rádio Expres súťaž o najlepšiu skladbu s témou Slovenska na Euro 2021. Porota vybrala zo 130 pesničiek deväť, za ktoré mohli fanúšikovia hlasovať dnes do 15:00. Výsledky budú zverejnené v pondelok ráno, teda v deň nášho otváracieho zápasu s Poľskom.

Bez ohľadu na výsledok tejto poslucháčskej ankety vám v pondelok niektoré z pesničiek predstavíme v samostatnom článku. Autori sa snažili, niektorí si dokonca k súťažným skladbám nakrútili aj videoklipy a rozposlali médiám tlačové správy. Tak nech z toho futbalového ošiaľu a svojho úsilia majú aspoň nejakú publicitu... A potom im tie skladby môžete, ako vždy, ofrflať. Vlastne kľudne ofrflite aj túto, ale vedzte, že Martin Garrix ani Bono slovenské hudobné weby nečítajú :)

Text: Hudba.sk
Foto: Louis van Baar