Avizovaný nový jednodňový festival českých a slovenských legiend, ktorý sa uskutoční 18. júla na Zelenej vode pri Novom Meste nad Váhom, zasiahla nečakane výrazná zmena. Zo zdravotných dôvodov člena kapely Fermáta Fera Grigláka, skupina bohužiaľ nevystúpi.

Organizátorom sa však podarilo v rekordnom čase dohodnúť viac ako adekvátnu náhradu. "Je pre nás cťou, že na našom prvom ročníku festivalu Legends Day vystúpi taký rešpektovaný umelec, akým bezpochyby Andrej Šeban je. Vnímame to ako vyjadrenie obojstrannej dôvery a veľmi sa tešíme na vystúpenie jeho skvelého projektu," povedal organizátor festivalu Tibor Zelenay. Zároveň dodal, že počet návštevníkov bude obmedzený vzhľadom na kapacitu amfiteátra. Vstupné je 15 eur v predpredaji a 20 eur na mieste.

Andrej Šeban je slovenský skladateľ, hudobný producent, spevák a hlavne mnohostranne zameraný gitarista, ktorý ako štúdiový hráč, ale aj koncertný hudobník spolupracoval s mnohými domácimi i zahraničnými osobnosťami rôznych hudobných žánrov. Medzi nimi sú napríklad Pavol Hammel, Gábor Presser, Dežo Ursiny, Richard Müller, Peter Lipa, Marika Gombitová či Robo Grigorov. V 90. rokoch viedol vlastnú inštrumentálnu skupinu Ash Band, známu aj pod názvami Esh Band a Andrej Šeban Band. V roku 1996 stál pri zrode sprievodnej skupiny Lipa - Šeban Band a bol tiež spoluzakladateľom progresívnej rockovej skupiny Free Faces. 

V amfiteátri pod holým nebom okrem kapely Andreja Šebana vystúpia aj slovenskí The Buttons, pochádzajúci z Bratislavy. Hudobníci označovaní za slovenských Rolling Stones vznikli už v roku 1964. V roku 2007 sa skupina po odmlke rozhodla znova skúšať a hrať, vďaka úspechu na koncerte v PKO Legendy '60. 

Extravagantní aj revoluční

Ako už bolo avizované, hlavným ťahákom Legends Day bude česká formácia Pražský výběr. Formovať sa začala v polovici 70. rokov ako odnož jazz-rockového Pražského Big Bandu. Po vydaní albumu Žízeň (1978) však aktivita kapely stagnovala až kým v roku 1980 gitarista Michal Pavlíček nenavrhol Michalovi Kocábovi spoluprácu na projekte inšpirovanom novou vlnou britského rocku. Zostava sa v priebehu niekoľkých rokov a po obmenách ustálila na štyroch stálych členov Michal Pavlíček (gitara, spev), Michael Kocáb (spev, klávesové nástroje), Jiří Hrubeš (bicie nástroje) a Vilém Čok (basová gitara, spev).

V roku 1982 nakrútili s režisérom Jurajom Herzom film Straka v hrsti, ktorý ihneď skončil v trezore a viedol k úplnému zákazu kapely. Kultový album s rovnomenným názvom preto vydali až o šesť rokov neskôr. Dodnes znamená pojem pre celú generáciu rockových fanúšikov. V roku 1989 začali nakrúcať film o svojej histórii vo vypätých časoch Prážákům, těm je tu hej. Dokončili ho po Nežnej revolúcii. Skupina celkovo vydala deväť albumov a niekoľkoročnej pauze sa minulý rok vrátila na scénu v najslávnejšej zostave.

Zloženia kapiel na podujatí Legends Day: 

Pražský výběr
Michael Kocáb - spev, klávesové nástroje
Michal Pavlíček - el. gitara
Vilém Čok - basgitara
Klaudius Kryšpín - bicie nástroje
Jiří Hrubeš - bicie nástroje 


The Buttons

Dodo Šuhajda – spev a fúkacia harmonika
Kamil Paulovčín – gitara a spev
Ervín "Citrón" Fulmek – klávesove nástroje a vokál
Vlado Turčan – sólová gitara a vokál
Juraj Majer – basová gitara a vokál
Milan Hlinka – bicie nástroje


Andrej Šeban Band
Andrej Šeban – spev, gitara
Daniel Špiner - klávesy
Peter Rusňák - basgitara
Michal Fedor - bicie


Informácie pre Hudba.sk poskytol Matej Šálek, PR manažér podujatia. 

Foto: Marko Erd - archív Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Andrej Šeban, Pražský výběr