Dnes je to presne 15 rokov od úmrtia Jaroslava (Jara) Filipa. Všestranný umelec, skladateľ, klavirista, moderátor, herec, komik, scenárista a priekopník slovenského internetu Jaro Filip zomrel na následky rozsiahleho infarktu 11. júla 2000. Jeho nezabudnuteľné hity dodnes hrávajú slovenské rádiá či už v pôvodných alebo coververziách.

Dlhé roky sa herecky, hudobne a autorsky podieľal na legendárnych predstaveniach Milana Lasicu a Júliusa Satinského. K nezabudnuteľným patrí aj hudobná spolupráca s Richardom Müllerom, z ktorej vzišli známe hity Milovanie v daždi, LSD či Cigaretka na dva ťahy. Filipove skladby zazneli aj vo filmoch Rivers of Babylon (1998) alebo Citová výchova jednej Dáše (1980) a skomponoval tiež desiatky scénických skladieb k divadelným a televíznym inscenáciám.

Prečítajte si:

Hudobný zážitok jesene: Müller a Šeban sa opäť spoja na turné 15 rokov bez Filipa


Jaroslav Filip sa narodil 22. júna 1949 v Hontianskych Moravciach do učiteľskej rodiny. V roku 1970 absolvoval Žilinské hudobné konzervatórium a v štúdiu filmovej a televíznej dramaturgie pokračoval na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave. V rokoch 1977-1980 pracoval ako redaktor Slovenského rozhlasu, neskôr ako dramaturg Poetického súboru Novej scény v Bratislave. Jeho ďalším pôsobiskom sa stalo Trnavské divadlo pre deti a mládež, kde bol hercom, dramaturgom aj režisérom. Od polovice 70. rokov 20. storočia spolupracoval i s ďalšími slovenskými divadlami. Vo svojej tvorbe prejavil umeleckú všestrannosť ako herec a autor hudby k mnohým divadelným inscenáciám.

V hudobnej sfére sú známe Filipove početné spolupráce s poprednými slovenskými i českými umelcami, ako sú Dežo Ursiny, Richard Müller, Hana Hegerová, Iva Bittová či Jaromír Nohavica. Rovnako plodne spolupracoval s dvojicou komikov Milanom Lasicom a Júliusom Satinským, s ktorými nahral legendárne albumy Bolo nás jedenásť (1981), S vetrom o preteky (1982), My (1987) a Sťahovaví vtáci (1990). Spolu realizovali aj kabaret Ktosi je za dverami a viacero úspešných divadelných projektov. Ako člen tvorivého tandemu skupiny slovenských humoristov (Štefan Skrúcaný, Miro Noga, Zuzana Tlučková, Rasťo Piško, ujo Imro a Stano Radič) vyjadroval prostredníctvom televíznych a rozhlasových programov názory na spoločenské dianie 90. rokov minulého storočia.


Ako filmový herec sa predstavil v hranom filme Petra Solana O sláve a tráve (1984) a v snímke Michala Ruttkaya Iba deň (1988). V titulnej postave hudobníka Alberta sa predstavil v rovnomennom televíznom filme Františka Vláčila z roku 1985. Filip si okrem umenia a cigariet zamiloval aj internet. V januári 1997 založil nultý internetový magazín Sieťovka, do ktorého až do posledných chvíľ života prispieval.

Jaroslav Filip zomrel 11. júla 2000 v Bratislave vo veku 51 rokov na následky ťažkého infarktu. In memoriam mu prezident SR za mimoriadne zásluhy udelil v roku 2004 najvyššie štátne vyznamenanie Rad Ľudovíta Štúra I. triedy. V roku 2007 vyšla kompilácia Najkrajšie piesne Jara Filipa, v marci 2008 album Pocta Jarovi Filipovi, kde jeho pesničky v nových aranžmánoch nahrali poprední slovenskí interpreti a skupiny. V roku 2002 vydal hudobný publicista Marian Jaslovský biografickú knihu Jaro Filip - človek hromadného výskytu.

Zdroj: TASR, archív Hudba.sk
Foto: archív RTVS

Súvisiaci interpreti: Jaro Filip