Richard Müller, Michael Kocáb a Ondřej Soukup spolu už na jeseň vyrazia na turné s názvom Šansóny a iné piesne. Trojica spolu plánuje absolvovať za tri mesiace 33 koncertov čo je pre nich podľa vlastných slov veľká výzva. Vstupenky na turné sú dostupné v sieti Predpredaj.sk

"Bude to veľká výzva," skonštatoval Michael Kocáb. "Ja to mám z chalanov asi najťažšie, lebo máme počas leta ešte turné Pražského výběru, takže to mám tento rok skutočne výživné a pokiaľ som na niečo zvedavý, tak na to, či to celé zvládnem. S Výběrom končíme prvý septembrový týždeň a krátko na to, 23. septembra už začne táto obria šnúra. Priznám sa, že som ešte nikdy nezahral 33 koncertov za tri mesiace," vyznal sa. 

Rešpekt pred turné má aj Richard Müller. "Vždy mám pred turné tak trošku strach, najmä z nečakanej choroby. Ono to je totiž také... Keď sa koncert zrazu nekoná, ublíži sa tým hlavne fanúšikom, ktorí si kúpili tri mesiace dopredu lístok a okamžite sa začnú šíriť informácie, že ‘Ten sa opil alebo sa tamto a tamto stalo‘... A potom nastáva zas pracná robota agentúry, aby bol ten koncert preložiteľný na nejaký adekvátny termín, to je tak...," poznamenal spevák, ktorý však o svoje zdravie dbá najlepšie ako vie.

Na turné s nadštandardnou starostlivosťou

"Richard má našťastie vyšší typ manažmentu, čiže sa okolo neho točia aj zdravotníci, ktorí si s obmedzeniami ako preťažené hlasivky vedia rýchlo poradiť. Ja kedykoľvek som prišiel o hlas, nevedel som, čo s tým, hľadal som nemocnicu a podobne. Počul som aj o kalciovkách, ale len počul...," zasmial sa Kocáb.

Podľa Soukupa preťažené hlasivky vylieči len oddych. "To viem dokonca od Gotta. Ten mal v Nemecku tých najlepších doktorov, ale keď to príde, nič s tým neurobíte. Musíte byť proste dva dni ticho... Mne sa to stalo jediný krát, keď som mal ísť spievať s Pražským výběrom a definitívne som prišiel o hlas, vôbec som nemohol hovoriť, tak som to musel odchraptiť o oktávu nižšie, vôbec som nebol schopný vylúdiť nejaký zvuk... A aby to nestačilo, ešte som vtedy spieval aj s Gabrielou Beňačkovou, opernou speváčkou...," zaspomínal s úsmevom na perách známy skladateľ. "A náhodou vtedy vydoloval zo seba úplne neuveriteľné tóny!" dodal so smiechom Kocáb.

Za udržaním si zdravia je však podľa Soukupa najmä pokojná myseľ. "Myslím, že psychika k zdraviu veľmi prispieva. Tá permanentná myšlienka na to, aby ma len niečo, preboha, nepostihlo, práve toho bacila privolá. A ten sa s radosťou zahryzne práve do vás, miesto toho, aby sa zahryzol napríklad do bubeníka, ktorému sú tie hlasivky úplne ukradnuté," podotkol pobavene.


Dramaturgia plná hitov

Trojica umelcov si teda negatívne myšlienky nepripúšťa a energiu investuje radšej do vymýšľania setlistu. Ako je už dlhšie známe, na turné určite zaznejú skladby ako Rozeznávam (1988), V penziónu svět (1988), S cizí ženou v cizím pokoji (1989) či Milovať teba (1998), no zvažujú i mnoho ďalších. Všetky piesne, ktoré napokon prejdú cez sito, by pritom na koncertoch mali vychádzať z ich pôvodných verzií.

"Na jemných úpravách budeme pracovať už priamo s hudobníkmi, keď budú skúšať Michaelove a Ondřejove veci, tak sa tí dvaja postavia pred kapelu a skrátka povedia, ako to má byť. Ja sa tejto veci absolútne neobávam, oni dvaja sú skvelí muzikanti, verím, že sa spoločnými silami dopracujeme k nejakému zdarnému výsledku," uviedol Müller. "Setlist je stále vo vývoji, stále ho dopĺňame, veď začíname až v septembri... Jasné, ono to utečie ako voda, no predsa len máme ešte nejaký čas... Určite sa ešte do začiatku turné stihneme raz, dvakrát stretnúť na nejakej konzultačnej porade, aby sme vedeli, čo presne budeme robiť," dodal spevák, ktorý svojim priaznivcom sľubuje silný zážitok postavený na rokmi osvedčených skladbách.


"Richard je hegemónom tejto akcie, on si svoje veci vyberá, svoje publikum pozná, ja tam musím dať piesne z V penziónu svět, ale to sú náhodou všetko hity, takže to bude bez problémov a Ondřej možno zaútočí na pozíciu Dvorského," zasmial sa Kocáb. "Pokiaľ si totiž vyberie niečo z vlastnej tvorby, bude musieť spievať kantilénu a to by som ja teda nechcel," vysvetlil vzápätí.

Soukup to, naopak, vníma ako obrovskú slobodu. "Keďže som ako interpret úplne neznámy, je len na mne, čo si dovolím a čo nie... Jednu skladbu, čo som zložil, mám už v merku, kedysi som ju mal veľmi rád. Volá sa Ještě tě mám plnou náruč a v podstate ju neuspievam, takže k nej musím nájsť nový prístup. No hudba má jednu výhodu, je v nej možné všetko. Nemá limity. A takisto znesie všetko, takže čo sa stane, to sa stane a vzhľadom na to, že to je moja pesnička, tak čo je komu do toho, čo si s ňou spravím," skonštatoval skladateľ.

V sprievode orchestra a zboru

Na koncertoch bude trojicu sprevádzať orchester i zbor. "Richard má skvelý orchester aj zboristky a všetko nám to požičia," poznamenal nadšene Soukup. "Kapela, ktorá s nami pôjde na turné, spĺňa podľa mňa vysoké kritériá. Ja sa strašne teším z každého jedného hráča, ktorý tam je. A keby som to mal celé zúžiť na jednu persónu, tak by som určite upriamil pozornosť na saxofonistu Michala Žáčka, ktorého poznajú podľa mňa všetci diváci v Československu, už hral asi s každým a hrá výborne a mám radosť, že tam je. Ale také isté potešenie mám z každého jedného muzikanta, inak by s nami nehrali," dodal Müller.

Z netradičného spojenia majú všetci traja nefalšovanú radosť. "My sme takí traja krokodíli, ktorých to k sebe proste ťahá," podotkol Soukup. "Keď to trošku spatetizujem, Richard je človek, ktorého si nesmierne vážime ako speváka a aj s tým Slovenskom nás to baví. Po rozdelení Československa sme sa síce rozpadli ako národ, ale vznikli sme spoločne a teraz budeme na turné zas ‘spolu‘, to je ozaj pekné. S Richardom navyše okolo seba celý život tak rôzne krúžime, často sme sa zažili na jednom javisku na rôznych akciách a teraz budeme mať vlastné turné... Veľmi sa z toho tešíme," uzavrel Kocáb.

Termíny turné Šansóny a iné piesne:

23. 9. - Liptovský Mikuláš, Dom kultúry 
24. 9. - Ružomberok, Kultúrny dom A. Hlinku 
25. 9. - Martin, Kino Strojár 
27. 9. - Rožňava, Divadlo Actores 
28. 9. - Lučenec, Kino Apollo 
29. 9. - Banská Bystrica, Športová hala Dukla na Štiavničkách 
7. 10. - Senica, Mestské kultúrne stredisko 
8. 10. - Trnava, Holiday Inn 
9. 10. - Nitra, Estrádna sála PKO 
11. 10. - Nové Zámky, Cisársko-kráľovská historická jazdiareň 
12. 10. - Komárno, Mestská športová hala 
13. 10. - Bratislava, Hant Aréna 
18. 11. - Prievidza, ŠH City Nike Arena 
19. 11. - Topoľčany, Mestské kultúrne stredisko 
20. 11. - Piešťany, Dom umenia 
23. 11. - Žilina, Dom odborov 
24. 11. - Trenčín, Mestská športová hala 
2. 12. - Prešov, Kino Scala 
3. 12. - Poprad, Dom Kultúry 
4. 12. - Spišská Nová Ves, Športová hala
7. 12. - Michalovce, Mestské kultúrne stredisko 
8. 12. - Košice, Spoločenský Pavilón

Vstupenky:  


Zdroj: SITA 
Foto: Ivo Kiapes

Súvisiaci interpreti: Michael Kocáb, Richard Müller