Už 5. septembra si fanúšikovia Bratislavských jazzových dní môžu skrátiť čakanie na veľký jesenný festival. Po koncerte vo Vodnej veži v roku 2019 predstavia organizátori festivalu ďalšie krásne koncertné miesto. V rusovskom parku pod korunami stromov a pod hviezdami budú koncertovať Peter Lipa, Lenka Dusilová a rakúsky trubkár Thomas Gansch a radio.string.quartet.

Lenka Dusilová je mimoriadny úkaz českej hudobnej scény. V Bratislave predstaví svoj sólový koncertný program, v ktorom dokazuje, že patrí nielen medzi spevácke hviezdy, ale je aj skvelou gitaristkou, klaviristkou či jedinečnou skladateľkou. Bravúrne ovláda nové hudobné technológie ako loop machine a pracuje s rozšírenými vokálnymi technikami.

Minulý rok vydala album Řeka, za ktorý získala hneď tri ocenenia Anděl – v kategóriách album, skladba a interpretka roka. Celkovo má Dusilová už deväť takýchto ocenení. Svoju kariéru začala v pop rocku, kedy na seba strhla pozornosť svojou energiou, autentickosťou a výnimočným hlasom. To je pre ňu charakteristické aj v súčasnosti, kedy sa po období dospievania rozhodla opustiť pozíciu mainstreamovej hviezdy a vo svojej hudbe mieša najrôznejšie hudobné štýly. Vďaka jej multižánrovému prístupu, talentu, nekonvenčnosti a odvahe posúvať hranice svojej tvorby sú jej koncerty nezabudnuteľným zážitkom.  


Zo susedného Rakúska zavíta na výnimočný open-air koncert džezákov aj radio.string.quartet. Štvorica hráčov na sláčikové nástroje dokáže bezchybne interpretovať takmer každý hudobný štýl. Ich koncert prenesie poslucháčov ďaleko od každodenných starostí, až sa zrazu pristihnú, že si s nimi pospevujú známe hity, pohúpavajú sa v rytme jazzových štandardov či užívajú si veľké diela hudobnej klasiky. V Rusovciach sa radio.string.quartet predstaví spoločne s Thomasom Ganschom, popredným rakúskym trubkárom, ktorého špecialitou je temperamentná brazílska hudba. Na koncerte zahrá na trúbke, ktorú sám vytvoril a hru na nej ovláda najlepšie na svete. 

 
Domácu scénu bude na open-air koncerte reprezentovať zakladateľ Bratislavských jazzových dní a nestor slovenského jazzu Peter Lipa so svojou kapelou. Jeho vystúpenia už desaťročia patri medzi najvyhľadávanejšie medzi fanúšikmi slovenského jazzu. V prvú septembrovú nedeľu zahrá rokmi overené hity, ale aj nové skladby ako Znova a znova, Problémy s problémami120/80, a určite si zaspomína aj na svojho dlhoročného priateľa a textára Milana Lasicu.

 
Open-air Bratislavské jazzové dni budú 5. septembraSankt Vitus Kaffee v Rusovciach. Ide o nenápadný starý kostolík na okraji rusovského parku, ktorý sa minulý rok po rekonštrukcii premenil na kaviareň. Aj toto unikátne, mnohými doposiaľ neobjavené miesto tak podčiarkne výnimočnosť večera.

Bližšie informácie o podujatí nájdete už čoskoro na oficiálnej stránke džezákov www.bjd.sk a www.facebook.com/bjd.sk.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka festivalu Silvia Turnerová. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Súvisiaci interpreti: Lenka Dusilová, Peter Lipa