Medzinárodný, hravý a (nielen) jazzový. Festival Zvuk for Štiavnica tento rok predstaví štvoricu talentovaných hudobníčok, speváčok a skladateliek. No ani páni nezostanú pozadu. Dámam budú kontrovať v rytmoch funku a jazzu okorenených elektronikou a improvizáciou. Hudobný maratón v najkrajších zákutiach Banskej Štiavnice sa uskutoční v posledný prázdninový víkend.

Šiesty ročník medzinárodného hudobného festivalu Zvuk for Štiavnica prinesie od piatka 27. do nedele 29. augusta prierez toho najzaujímavejšieho zo žánrov jazz, fusion a crossover. Program je plný mladých slovenských talentov, obohatený o pár hudobných talizmanov z rakúskej a českej scény.

S hudobným programom festivalu môžete navštíviť niekoľko jedinečných priestorov Banskej Štiavnice. K už tradičnému Kultúrnemu centru, Art Cafe a Čajovni Klopačka sa opäť pridá Starý zámok, Evanjelický kostol a nový priestor Veža Hookah bar.

Vstupenky:  

SÚŤAŽ: Vyhrajte dve permanentky na festival na Facebook stránke Hudba.sk!

Piatok sa bude niesť v znamení dvoch výnimočných českých zoskupení. Festival otvorí v sakrálnych priestoroch Evanjelického kostola jeden z najvýraznejších inštrumentalistov česko-slovenskej scény. Trio českého basgitaristu a kontrabasistu Roberta Balzara poteší aj najnáročnejších divákov.


Festival bude pokračovať v priestoroch Kultúrneho centra. Talentovaná česká klaviristka, skladateľka, aranžérka a producentka Beata Hlavenková predstaví v Štiavnici svoj najnovší album s poetickým názvom Sně. Prvýkrát vo svojej kariére sa na ňom zhostila aj role speváčky. Jej hudobnými spoluhráčmi budú trubkár Oskar Török, ktorý sa netradične posadí aj za bicie, a gitarista Patrick Karpentski. Spoločne predstavia kolekciu skladieb s osobitým rukopisom a jemným ženským pôvabom. 


Sobotné festivalové ráno prinesie obľúbené jazzové raňajky v Art Cafe. Spríjemní vám ich sólové vystúpenie Ľubomíra Gašpara a jeho nekonvenčný prístup k hre na cimbal.


Pravý štiavnický hudobný maratón sa rozbehne v skorých poobedných hodinách. Festivalový sprievodca návštevníkov zavedie do nových priestorov Veža Hookah baru. Čakať ich tam bude The Ambient Shrine - projekt Martina Hubu, v ktorom sa rôzne sample a samplované zvuky prírody prelínajú so živou loopovanou gitarou. Doprajte si poobednú kávu či drink v obklopení príjemných tónov a improvizácie.

Pokračovať môžete v Čajovni klopačka s Luciou Lužinskou a jej novým projektom Colorful Voice. Ide o výsledok minuloročného tvorivého obdobia v podobe farebnej zmesi piesní vo vlastných úpravách a aranžmánoch, zhudobnených len pomocou hlasu. Každá pieseň vzniká postupne priamo pred divákmi na princípe loopovania od zvuku bicích, cez zvuky basových tónov, harmónie, vedúceho hlasu a background vokálu spolu s improvizáciou.


V Kultúrnom centre sa predstaví talentovaný klavirista Miloš Biháry a jeho Jazz Funk Brothers. Trojčlenná mladá kapela spoločne vytvára vlastnú osobitú koncepciu autorských skladieb a symbiózu medzi klasickou a jazzovou hudbou. V roku 2019 vydali debutový album Don't Worry, BIHARY vďaka podpore Hudobného fondu.


Z Kultúrneho centra si odbehnite do blízkeho Art Cafe. Poteší vás tu hudba mladého kvinteta flautistky a speváčky Márie Rehákovej a saxofonistu Sama Knighta. Mária vyštudovala jazz v Londýne na prestížnej Guildhall School of Music. Tu stretla svojho spoluhráča (a teraz aj manžela), britského saxofonistu Sama Knighta. Aktuálne spoločne pôsobia na londýnskej jazzovej scéne, kde pravidelne koncertujú v rôznych kluboch. So svojím československým kvintetom v Štiavnici predstavia vlastnú tvorbu popretkávanú ich obľúbenými jazzovými štandardami.

Ženskú energiu prinesie do priestorov Starého zámku rakúska speváčka Sara Filipova. Jej piesne čerpajú z R&B, jazzu a klasickej hudby, ale duchom sú bližšie k veľkým spevákom a skladateľom ako Joni Mitchell alebo Paul Simon. Pri klavíri sa zamýšľa nad pominuteľnosťou života a stavu človeka. Napriek melanchólii sú jej piesne často popretkávané niťou optimizmu, pretože vždy existuje cesta vpred a východisko. 


Sobotný večer zavŕši v Kultúrnom centre charizmatická predstaviteľka domácej scény Zuzana Mikulcová s kapelou. Jej multižánrový autorský projekt spája slovenské texty s pop-soulom a s prvkami elektronickej hudby. Momentálne pripravuje nový album spoluprác s názvom Fúzie, skladby z neho zaznejú aj na festivale Zvuk for Štiavnica.


Pomyselnú bodku za festivalom dajú v nedeľu jazzové raňajky v Art Cafe. Voňavá káva, croissanty a koncert klaviristu Miloša Biháryho. Trojdňová hudobná dovolenka v Štiavnici môže byť dokonalým záverom leta, čo poviete? Lístky sú v predaji v sieti Predpredaj.sk.

Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Partnermi festivalu sú SOZA a Sociálny a kultúrny fond SOZA, Hudobné centrum a Mica - Music Austria.

Informácie a vizuály redakcii Hudba.sk poskytla organizátorka podujatia Saša Pastorková. Všetky podrobnosti o festivale nájdete na oficiálnej stránke zvukforstiavnica.sk.