Českú klaviristku a skladateľku Nikol Bókovú dnes večer (11.8.) čaká premiérový koncert v našom hlavnom meste. Držiteľka ocenenia Anděl a víťazka ankety Českého rozhlasu Jazz "Česká jazzová sklizeň" vystúpi v Bratislave na 18. ročníku festivalu klasickej hudby Viva Musica!. Na nádvorí Starej radnice o 20:00 predstaví svoj minuloročný album Prometheus.


"Už ako deväťročná mala možnosť zahrať si s Janáčkovou filharmóniou, je nielen interpretkou vo svete klasickej 
hudby, ale aj jednou z najtalentovanejších autoriek na súčasnej jazzovej scéne," približuje Viva Musica! Nikol Bókovú, ktorá vo svojej tvorbe čerpá zo svojho pôvodného klasického hudobného vzdelania a prepája v nej prvky jazzu, klasickej hudby, ale aj popu a minimalizmu.

31-ročná rodáčka z Ostravy v priebehu ostatných troch rokov vydala tri štúdiové albumy Inner Place (2019), Unravel (2020) a Prometheus (2021). Práve posledný menovaný bude tvoriť jadro koncertu na bratislavskom festivale Viva Musica!. "Od Promethea počas večera pôjdeme ešte dvoma smermi – späť do histórie, k hudbe Rachmaninova, Liszta a Bacha, a tiež opačným smerom – do budúcnosti, k hudbe môjho nového albumu Elements. Veľmi sa teším," uviedla ku koncertu Bóková.

Počas vzniku jej tretieho albumu sa musela vyrovnať s náhlou stratou otca. Hudba sa stala jej útočiskom. "Všetky skladby na albume, vrátane titulnej piesne Prometheus, za ktorú získala ocenenie českého autorského zväzu OSA v kategórii najlepšia jazzová skladba roka, odkazujú práve na zážitky, príbehy a spomienky spojené s odchodom jej milovanej osoby," dodávajú organizátori festivalu Viva Musica! k oceňovanému albumu.

Spolu s autorkou ho predstavia hudobníci, ktorý ho aj nahrali: Radek Baborák (lesný roh), David Dorůžka (gitara), Jaromír Honzák (kontrabas) a Michal Wierzgoň (bicie). Svoj prvý koncert na Slovensku odohrala Niko Bóková len nedávno v srdci Liptova na Mikulášskom jazzovom festivale.


Vypočujte si celý album Prometheus na Deezeri:



Zdroj: TASR / Viva Musica! (Hudba.sk edit)