Festival elektronickej hudby, ktorý sa konal na púšti pri hraniciach medzi Gazou a Izraelom, sa skončil bezprecedentným masakrom. Teroristi z Hamasu počas neho zabili viac ako 260 ľudí. Na túto udalosť reagovala írska kapela U2 priamo počas svojho koncertu v Las Vegas.

Frontman Bono Vox venoval hit Pride (In the Name of Love) "našim bratom a sestrám – oni sami spievali na festivale Supernova Sukott v Izraeli. Spievame pre nich. Naši ľudia, náš druh, ľudia z hudby. Hraví, experimentálni ľudia. Spievame pre nich."

"Vo svetle toho, čo sa stalo v Izraeli a Gaze, sa pieseň o nenásilí zdá byť trochu absurdná, až smiešna, ale naše modlitby boli vždy za mier a za nenásilie. Naše srdcia a náš hnev, viete kam to smeruje. Takže spievajte s nami... A tými krásnymi deťmi na tom festivale," dodal a zaspieval upravený text, ktorý znel nasledovne: "Skoro ráno, 7. októbra, slnko vychádza na púštnej oblohe. Dávidove hviezdy, vzali ti život, ale nemohli vziať tvoju pýchu."

Videozáznam tohto momentu zverejnila kapela aj na svojich sociálnych sieťach, šíriac dôležitý odkaz. Slová vďaky za podporu proti násilu a terorizmu, za podporu ľudskosti sa smerom k írskej formácii hrnuli okamžite. Jeden z fanúšikov poďakoval za uznanie tragédie bez ohľadu na politický postoj.

"Viete, čo to pre nás znamená, že to pre nás robí ikonická kapela, ako je tá vaša? Znamená to všetko," znie dojemná reakcia ďalšieho. "Ďakujem, že máte odvahu hovoriť, keď ostatní mlčia," píše sa v ďalšom odkaze.

Autorka: Miroslava Rabčanová