Spojenie vokálnej skupiny Fragile, symfonického orchestra Sinfonietta Bratislava, rockovej kapely a hitov kapely Queen malo premiéru na tohtoročnom Viva Musica! festivale vo vypredanej Aegon aréne (NTC). Výsledkom reakcií fanúšikov je live CD z koncertu, ktoré vyjde už v decembri pod hlavičkou Viva Musica! records.

Na projekte sa pracovalo vyše pol roka a podľa lídra skupiny Braňa Kostku ide o doposiaľ najväčší a najnáročnejší projekt, na ktorom sa Fragile podieľali. Celý koncert sa nahrával a po vypočutí záznamu a najmä na základe reakcií ľudí sa skupina spolu s riaditeľom festivalu Viva Musica! Matejom Drličkom rozhodli tie najlepšie kúsky zvečniť na CD. Mixu skladieb sa ujal Braňo Kostka, ktorý sa zároveň postaral o dramaturgiu albumu. "Výber skladieb na album bol v tomto prípade nesmierne ťažký. Bolo mi v prvom rade ľúto, keď sa niektorá zo skvelých skladieb na CD nezmestila. Musel som tiež prihliadať na to, aby sa objavili na CDčku sóla všetkých kolegov. Myslím si, že i vďaka tomu bude CD veľmi pestré."

Členovia Fragile - Jana Golis, Soňa Norisová, Kamila Apetauer, Jana Boltižiar, Helena Krajčiová, Svetlana Rymarenko, Slavomír Košecký, Martin Madej, Peter Lacho, Vilo Csontos, Kamil Mikulčík a Jozef Hečko - spracovali do netradičných aranžmánov nesmrteľné hity dnes už legendárnej britskej kapely Queen ako Bohemian Rhapsody, The Show Must Go On, Barcelona, I Want To Break Free, Bicycle Race a mnohé ďalšie. Na úpravách skladieb sa podieľali traja ľudia - Braňo Kostka, Jana Golis a o orchestrálne party sa postaral Adrián Harvan. Na koncerte ich uviedli spoločne so symfonickým orchestrom a rockovou kapelou v hviezdnom zložení Michal Bugala, Juraj Zaujec (gitary), Tomáš Gajlík (klavír), Eugen Vizváry (klávesy), Juraj Griglák (basgitara) a Martin Valihora (bicie) pod taktovkou Braňa Kostku. 

"Je veľmi ťažké pracovať s nahratým materiálom z koncertného pódia. Ďaleko viac možností máte, keď nahrávate v štúdiu, kde máte priestor a možnosti sa venovať exaktnému nastaveniu mikrofónov, takže pri tejto našej lajfke to bol pri mixáži tak trošku boj. No na druhej strane je nahrávka presiaknutá úžasnou atmosférou, ktorú nám pripravili naši milovaní fanúšikovia a to konštatujem s veľkou hrdosťou," dopĺňa Braňo.

promo ku koncertu Fragile Queen Symphony Zdroj: PR / Viva Musica!

Krst unikátneho live albumu je naplánovaný na 1. decembra v bratislavskom Ateliéri Babylon, kde sa Fragile predstaví spolu s kapelou (avšak tentokrát bez orchestra). Hostia koncertu tak budú mať exkluzívnu možnosť zakúpiť si prvé kúsky CD aj s podpismi členov Fragile ešte predtým, než budú k dispozícii v rámci kamenných obchodov a na internete.

Koncertné CD Fragile Queen Symphony vychádza pod hlavičkou vydavateľstva Viva Musica! records, ktoré tento rok plánuje vydať ešte ďalšie dva albumy - profilové CDčka výnimočných slovenských operných spevákov Jany Kurucovej a Štefana Kocána, ktorí sa predstavili aj na Viva Musica! festivale v rámci záverečného operného gala koncertu v roku 2014 na Bratislavskom hrade. Začiatkom budúceho roka je zároveň avizované vydanie profilového CD sopranistky Adriany Kučerovej.

Spoločným menovateľom všetkých CD projektov vydavateľstva je prepojenie s Viva Musica! festivalom, na ktorom všetci spomínaní interpreti v minulosti účinkovali, a jeho aktivity priamo nadväzujú na projekty realizované v rámci festivalu.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka Viva Musica! festivalu Barbora Drahovská. Viac podrobností a aktualizované info nájdete na stránkach www.facebook.com/vivamusicafestivalwww.fragile.sk.

Foto: Martina Mlčúchová

Súvisiaci interpreti: Fragile, Queen