Český hudobník, spevák a herec Ondřej Ruml nahral nový album Zapomenutý příběh. Nejedná sa však o tradičný album. Piesne Zdeňka N. Bričkovského spolu s najznámejšou koledou Narodil se Kristus Pán pretkané sprievodným slovom Boleslava Polívku, ako črepiny skladajú dnes už trochu zabudnutý príbeh.

"Zapomenutý příběh však rozpráva nielen o narodení Ježiška v Betleheme, ale aj o tajomnom zrodení žiarivého Svetla v nás. To Svetlo sa v nás môže rozsvecovať každý deň - drobnými dobrými skutkami, láskou k druhému človeku," hovorí autor piesní Zdeněk N. Bričkovský a naznačuje, že sa Ľudia môžu týmto príbehom inšpirovať po celý rok a nielen cez Vianoce.

"Na tých piesňach ma hneď niečo zaujalo. Bola to jednoduchosť a čistota, ktorú vlastne už dlho hľadám. Hľadám vlastne obyčajnú pesničku. A tu ich bolo hneď desať," vyznáva sa Ondřej a dodáva: "Hneď som vedel, že mi nezostáva nič iné, než skúsiť všetko naspievať so všetkou pokorou a láskou k tomu príbehu, pretože som cítil, že sa ma veľmi dotýka."


Nápadité aranžmá dodal hudobný skladateľ David Rotter, ktorý Ondřeja na tento projekt oslovil. "Upútala ma čistota, jednoduchá a prostá čistota. Ako hudobná, tak textová. A o zmysluplnosti podieľať sa na vzniku tohto diela nie je pochýb. Som rád, že som sa na ceste k nášmu albumu stretol s toľkými výnimočnými a obetavými ľuďmi a dúfam , že Zpomenutý příběh zasiahne srdcia ľudí a pripomenie im dôležité motívy našej prítomnosti v tomto svete, " hovorí umelec, ktorý k piesňam pripísal aj part detského zboru.

Okrem detského zboru Iuventus, Gaude! z Jablonca nad Nisou sa na nahrávke podieľali muzikanti, s ktorými Ondřej Ruml spolupracoval už na predchádzajúcich projektoch (album piesní Ježka, Voskovce a Wericha alebo Horáčkov Český kalendář): Josef Štěpánek (gitary), Rasťo Uhrík (kontrabas, basgitara), Martin Rufer (piano) a Jana Bezpalcová (akordeón). Umelecké dielo vytvorila špeciálne pre obal albumu výtvarníčka Jitka Chrištofová.

Spevák, hudobník, herec Ondřej Ruml patrí k istotám českej hudobnej scény. S albumom Ondřej Ruml zpívá Ježka, Voskovce a Wericha (2014) zaujal nielen poslucháčov, ale aj hudobných kritikov, ktorí ocenili citlivý a zároveň osobitý prístup k úpravám piesní, ktoré mnohí považujú za nedotknuteľné. Na ďalšom projekte a cappella albumu Nahubu (2016) úplne potvrdil svoje spevácke a výrazové schopnosti, svoju muzikálnosť a bohatú výrazovú škálu. Zdeněk N. Bričkovský je český filmový, televízny a divadelný režisér, scénárista, kameraman a producent. Na tomto albume se predstavuje ako skladateľ a textár. David Rotter je etablovaný hudobník a skladateľ, hlavne filmovej a scénickej hudby.

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytla Renáta Tomášová z Warner Music.