Jedným z najsledovanejších hudobných návratov na slovenskej scéne za posledné roky je comeback Martiny Schindlerovej. Tá sa začala na verejnosti opäť objavovať už vlani a tento rok postupne zverejňuje aj svoje nové skladby, v ktorých sa predstavuje nielen ako interpretka, ale aj ako autorka. Pozrite si jej nový klip, v ktorom vyzerá lepšie ako kedykoľvek predtým.

Ešte koncom júna vydala prvý singel po deviatich rokoch Radšej mi chýbaj, v ktorom jej síce hudbu zložili Miro Jaroš a Mark Dann (Marek Danko), no text si napísala sama. Rádiá síce jej comeback prekvapivo odignorovali, no aj napriek tomu má dnes videoklip na Youtube viac ako 260-tisíc prehratí.

Že to Martina Schindlerová s reštartom svojej kariéry myslí vážne, potvrdila aj v rozhovore, ktorý nám dala ešte v auguste. Napokon si však fanúšikovia do ďalšieho singla museli počkať až do začiatku novembra - nový singel Pokoj svätý, ku ktorému si okrem textu zložila aj hudbu, zverejnila spolu s videoklipom v piatok popoludní. Od svojho návratu síce zatiaľ vystupuje len sporadicky, no myslím si, že práve táto skladba bude patriť medzi klenoty jej koncertného repertoáru. Hviezda prvého ročníka Slovensko hľadá SuperStar v novinke dokonale využila svoj rozsah a farbu hlasy, ktorú by jej mohli závidieť nielen mnohé slovenské ale aj zahraničné speváčky.  

Po letnom singli, z ktorého až príliš trčala snaha o hitovosť, je novinka zaujímavým posunom. V hudobne striedmych slohách s jednoduchým rytmom (Stano Kociov - bicie) a bluesovo znejúcou gitarou (Braňo Kociov) pekne vyniká speváčkin hlas. Naplno to potom rozbalí v refréne, ktorý vkusne podfarbujú zborové vokály. Vďaka kvalitnej kompozícii s dôrazom na detaily pesnička neomrzí ani pri viacnásobnom počúvaní. Hoci si Martina skladbu napísala sama, za jej výslednú podobu a zvuk treba pochváliť producenta piesne, ktorým je Adam Kuruc, známy vďaka spolupráci s Katarínou Knechtovou či Kristínou, a Sama Pospíšila, ktorý sa postaral o finálny mix a mastering.


Našla samu seba a nie je to klišé

Už pri skladbe Radšej mi chýbaj sa prirodzene vynárala otázka, či ňou speváčka odkazuje na svoje nevydarené manželstvo. Martina to síce otvorene nepotvrdila, no ani nevyvrátila a po vypočutí jej novinky je zrejme každému aj bez ďalších informácií jasné, v akom období jej života nové skladby vznikali. "Ja už nemám slov. Už nevládzem riešiť vojnu v duši, dva svety. Ja chcem už len pokoj svätý," odznie v refréne skladby a poslucháč jej ľahko uverí, že ide o autentické pocity. Počas viac než sedemročnej odmlky sa totiž stala nielen matkou dvoch detí, ale aj ženou s vlastným príbehom nešťastnej lásky.

"Trvalo to, ale už je to tu. Verím, že sa vám bude páčiť rovnako ako nám. Hudba je spôsob, ako sa vyjadrujem, vtedy sa cítim sama sebou... Aké klišé, nájsť samého seba, byť sám sebou. Pred rokmi by som pretočila oči až do lebky pri tejto vete. Že akože čo je na tom? Kým iným by som akože mohla byť, keď nie sama sebou?! A už viem, že aj to sa dá. Že je doležité uvedomovať si samého seba, spoznávať sa, prijať sa a pracovať na sebe... A že je to jediný recept na žitie, a nielen na prežívanie," napísala Martina k premiére videoklipu na svojom Instagrame.

Martina Schindlerová, videoklip Pokoj svätý Zdroj: Youtube / SHdesign

Autorská premiéra a umelecký vizuál

"Mám pocit, že všetko okolo mňa sa deje akoby samé, ľahučko, všetky spolupráce do seba zapadajú a správni ľudia ku mne prichádzajú sami. Pokoj svätý je moja prvá autorská vec, kde som si zložila aj text aj hudbu. Producent Adam Kuruc mi tiež takpoovediac spadol z neba. Veľmi sme sa nepoznali, keď mi zavolal, či nemám nejaké demo, a ja že mám, ale chcem radšej nech mi on zloží hudbu. Ale Adam neustúpil, a keď si moje demá vypočul, presvedčil ma, že práve Pokoj svätý je to, čo musíme spolu nahrať," prezradila v tlačovej správe k novinke.

Réžiu videoklipu mal na starosti Lukáš Tobola zo spoločnosti SHdesign, ktorá sa postarala o produkciu videa. V umeleckom vizuáli sa okrem samotnej speváčky, z ktorej sa počas dlhoročnej pauzy stala krásna zrelá žena, predstavila aj dvojica tanečníkov Viktória Malá a Miroslav Figura a šesťčlenný zbor s fakľami. Na rozdiel od gýčovitého videoklipu Radšej mi chýbaj má novinka pôsobivú až tajomnú atmosféru. Škoda len, že celkový dojem kazí séria záberov z hudobného štúdia, ktoré sú v kontexte ostatných scén úplne zbytočné a pôsobia skôr rušivo. 31-ročná speváčka však pred kamerou vyzerá oveľa uvoľnenejšie a prirodzenejšie ako v prvom comebackovom klipe a dokazuje, že sa postupne dostáva do svojej najlepšej formy.

Singel Pokoj svätý sa zrejme rovnako ako jeho predchodca nestane rádiovým hitom. O to však zjavne Martine ani nejde a nerobí si z toho ťažkú hlavu. Práve úprimnosť bez kalkulu a sľubný autorský potenciál je totiž devízou, na ktorej môže vo svojej kariére ďalej stavať. Zostáva dúfať, že jej nadšenie pre hudobnú tvorbu ostane aj naďalej. Bola by totiž škoda, ak by sa opäť na pár rokov odmlčala.

Prečítajte si: Martina Schindlerová: Koniec kariéry nebol plánovaný, no bol nevyhnutný


Autori: Dušan Marko
Foto: SHdesign

Súvisiaci interpreti: Martina Schindlerová