Americká rocková kapela Foo Fighters vydá začiatkom budúceho roka nový album Medicine at Midnight. Novinka sa dostane na trh 5. februára 2021 a bude obsahovať deväť skladieb s celkovou dĺžkou 37 minút. Z nahrávky už predstavili prvý singel, ku ktorému v pondelok zverejnili čiernobiely videoklip.

S produkciou desiatej štúdiovky kapele pomohol Greg Kurstin, s ktorým Foo Fighters spolupracovali aj na predchádzajúcom albume Concrete and Gold (2017). Vyhľadávaný producent a skladateľ, ktorý si pozornosť amerických rockerov získal vďaka svojmu vlastnému hudobnému projektu The Bird and the Bee, má na konte množstvo spoluprác najmä s popovými hviezdami, ako sú napríklad Sia, Pink, Adele alebo John Newman.

51-ročný líder formácie Dave Grohl už pred zverejnením prvých detailov o albume avizoval, že novinka ponúkne "hymnické rockové skladby". "Bude to tanečná nahrávka, nie však v štýle disco. Bude mať groove," priblížil fanúšikom nový album, ktorý pripodobnil k platni Let's Dance Davida Bowieho z roku 1983.

Čiastočným potvrdením jeho slov je čerstvo vydaný prvý singel s názvom Shame Shame, ktorý znie skutočne inak než doterajšia tvorba kapely. S chytľavým moderným zvukom a absenciou nabudenej gitary muzikanti zrejme zamotali hlavu nejednému dlhoročnému fanúšikovi. Počas víkendovej šou Saturday Night Live však dokázali, že novinke sa hodí aj živé prevedenie, v ktorom znela oproti štúdiovej verzii predsa len o niečo rockovejšie.


Čo sa týka Bowieho, opakujúce sa slová "shame shame" môžu evokovať spomienku na jeho hit Fame. Ten však nie je z albumu Let's Dance, vyšiel ešte v roku 1975. A treba povedať, že novinka okrem rytmickej sekcie svojím zvukom veľmi nepripomína ani Grohlom spomínaný album. Skladba síce má výrazný groove, ale namiesto funkových elementov, typických pre tvorbu Bowieho z prelomu 70. a 80. rokov, tu atmosféru (v štúdiovej verzii) dotvárajú klávesy znejúce ako sláčiková sekcia orchestra, vďaka ktorým je výsledok temnejší a melancholickejší.

Tomu zodpovedá aj metaforický "gotický" videoklip, v ktorom Grohl počas splnu kráča v neľahkom teréne a za sebou ťahá zničenú gitaru a neskôr na chrbáte aj ženu, s ktorou v niektorých záberoch predvedie náznak tanečnej choreografie. Spevákovou partnerkou v klipe je alžírsko-francúzska herečka, modelka a tanečníčka Sofia Boutella a o réžiu videa, v ktorom môžete vidieť aj horiacu rakvu či kopanie hrobu gitarou, sa postarala Paola Kudacki.


Aby prekvapení nebolo málo, Grohl sa najnovšie v rozhovore pre SiriusXM vyjadril, že zvyšok albumu bude znieť inak ako Shame Shame, čo bolo dôvodom, prečo si ju vybrali za prvý singel. Bývalý bubeník Nirvany mal vždy zmysel pre humor, ktorý nezaprel ani v ďalšom vyhlásení. Podľa jeho názoru totiž kapela zatiaľ naplno nevyužila svoje muzikantské schopnosti a pokojne by mohla nahrať aj death-metalový album či piesne v štýle The Carpenters.

Možno je Dave Grohl so svojím veľkým úsmevom a žuvačkou v ústach práve ten typ umelca, ktorému by to fanúšikovia odpustili a ešte by z toho aj niečo vyťažil, vo všetkej počestnosti. Skúsenosti a talent ho k tomu predurčujú. Nechajme sa teda prekvapiť, ako bude album Medicine at Midnight po toľkých odlišných vyhláseniach vlastne znieť. Zatiaľ okrem singla a dátumu vydania poznáme aj jeho tracklist a neónovo sfarbený obal, na ďalšie indície si bude treba počkať.

Tracklist albumu Medicine at Midnight:

1. Making a Fire
2. Shame Shame
3. Cloudspotter
4. Waiting on a War
5. Medicine at Midnight
6. No Son of Mine
7. Holding Poison
8. Chasing Birds
9. Love Dies Young

Autor: Lukáš Dedík
Foto: Danny Clinch / Sony Music

Súvisiaci interpreti: Foo Fighters