Martinský spevák a skladateľ Juraj Hnilica prináša do týchto nepekných časov veselú a jednoduchú pieseň plnú jeho prirodzenej spontánnosti. Napísal ju pre svoju ženu Lucku, s ktorou už ťahajú na sedemnásty rok spoločného nažívania. Energickú skladbu sprevádza videoklip plný príjemných rodinných chvíľ v prírode s priateľmi, aké tento rok nemôžeme zažívať často.

Spevákov aktuálny album Pohni líca mal vyjsť už na jar tohto roka, no jeho uvedenie na trh sa rozhodol o niekoľko mesiacov posunúť, keďže počas prvej vlny pandémie a s ňou súvisiacich opatrení vydanie prevažne bezstarostnej a veselej nahrávky nepovažoval za vhodné. Napokon tak nahrávka vyšla až začiatkom septembra a odvtedy si už Juraj Hnilica so súčasnou situáciou hlavu neláme. Dôkazom je aj videoklip Celých 15 rokov, ktorý nám svojou uvoľnenou atmosférou pripomína život pred pandémiou.

Pesnička je venovaná spevákovej manželke Lucke, ktorá hrala dôležitú rolu už v jeho predchádzajúcom singli Okovy. Tú dokonca naspievali spoločne ako duet. Tentoraz spieva len Juraj, no v klipe, rovnako ako v prípade minuloročného singla Krídla z pavučín, môžete vidieť celú jeho sympatickú rodinku.

"Neviem si predstaviť inú podobu klipu, než tú, akú sme spontánne zrealizovali. Keby sme tam dali niekoho iného, aby nás hral, úplne by sa stratilo to čaro osobnej výpovede. Pieseň vznikla na základe básne, ktorú som Lucke napísal, keď sme mali výročie. Pamätám si, že keď som jej tú báseň napísal, zverejnili sme ju aj na sociálnych sietiach a mala veľmi peknú odozvu. Vtedy som dostal nápad, aby som ju zhudobnil a posunul tak moje vyznanie ešte k inému rozmeru. Z úprimných vecí je vždy cítiť silnejšiu energiu," hovorí Juraj Hnilica.


Videoklip, ktorý sa nakrúcal v krásnej prírode turčianskeho regiónu, vznikol v spolupráci s talentovaným kameramanom Martinom Staňom.

"Som rád, že sme s Maťom našli cestu kompromisu a vznikol pre nás autentický a veľmi milý videoklip. Doslova tvrdím, že sme sa museli viac spoznať, aby vznikol tento finálny výsledok. Na počiatku boli totiž naše predstavy úplne rozličné - Martin nás chcel vidieť v snímkach z kolotoča, herne a nejakého nablýskaného auta. No ja som túžil, aby sme boli v našich prirodzených polohách a na miestach, kde sa cítime ako rodina šťastní. Preto som rád, že sme nakoniec zvolili miesta, ktoré sú doslova súčasťou nášho bežného bytia," priblížil Juraj pozadie videoklipu.

V klipe hrá aj dôležitú úlohu mladý tanečník Adam Kmeť z formácie Shakers a Funky Amigos, ktorého môžete poznať aj z Jurajovho staršieho videoklipu Uletení anjeli a tiež z klipu k piesni Nenahraditeľná speváčky Simy Martausovej.

"S Adamom sme dlhoroční kamaráti a vždy sa teším, keď môžeme spolupracovať. Spolu s tatkom majú svoj vlastný ranč s koňmi. Preto mi spontánne napadlo, že by bolo skvelé, keby sme koníky použili v tomto prírodnom klipe. Bol som šťastný, keď sme točili tieto scénky a taktiež aj moje dievčatá sa vybláznili. Priamo na mieste vznikli s Adamom aj veľmi vtipné tanečné scénky, ktoré dodali klipu väčšiu dynamiku," uzatvára spevák.

Prečítajte si: Potrebujete úsmev do tohto obdobia? Prináša ho album Pohni líca Juraja Hnilicu (recenzia)

Text: Hudba.sk (zdroj: Juraj Hnilica)
Foto: Martin Staňo