Po minuloročnej spolupráci s tvorcami filmu Malá ríša, ktorej výsledkom bola pieseň Zachovám si svoju tvár, bude tvorba úspešnej speváčky a skladateľky opäť súčasťou celovečerného filmu. K snímke s názvom Správa nahrala so Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu emotívnu skladbu Červené polia, ktorá patrí medzi to najlepšie v jej doterajšej kariére.

Talentovaná hudobníčka, ktorá je aktuálnou držiteľkou ocenenia OTO v kategórii Speváčka roka, je v piesni Červené polia autorkou hudby aj textu. Ako priznáva, pieseň vytvorila prakticky hneď po zhliadnutí nového filmu režiséra Petra Bebjaka. "Pesničku som napísala necelé dve hodiny potom, ako som videla film Správa. Bol a stále to je neuveriteľne silný príbeh. V texte nájdete hlas odsúdeného. Prihovára sa vojakovi, ktorý sa ho chystá popraviť - je jeho svedomím," priblížila Sima Martausová.

"Sima dokázala napísať pieseň, ktorá presne vystihuje atmosféru filmu - cítiť z nej smútok, ale zároveň aj obrovskú nádej, osamelosť, ale aj silu nevzdať sa," dodáva Rasťo Šesták zo spoločnosti DNA Production, ktorá film produkovala v koprodukcii s RTVS.


Film Správa je jedným z najočakávanejších domácich filmov budúceho roka. Príbeh hovorí o dvoch slovenských Židoch - Alfrédovi Wetzlerovi a Rudolfovi Vrbovi, ktorým sa podarilo ujsť z koncentračného tábora v Osvienčime (Auschwitz-Birkenau). V hlavných úlohách sa predstavia Noel Czuczor a Peter Ondrejička. Film je adaptáciou Wetzlerovej knihy Čo Dante nevidel. Zverejnenie podrobnej 32-stranovej správy o tom, ako tento najväčší nacistický tábor smrti fungoval, pomohlo zachrániť životy státisícov ľudí. Snímku začiatkom novembra nominovala Slovenská filmová a televízna akadémia do boja o Oscara v kategórii najlepší zahraničný celovečerný film.

S prípravou piesne aj videoklipu sa spájajú viaceré symbolické dátumy súvisiace s temnou históriou II. svetovej vojny. Skladbu nahrávala Sima so Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu a dirigentom Adriánom Kokošom 27. januára, v deň 75. výročia oslobodenia Osvienčimu. Pre úplnosť doplníme, že o aranžmán pre orchester sa postaral Adrián Harvan, klavír nahral Dano Špiner a pod mixom a masteringom skladby je podpísaný Zoli Tóth.

Sima Martausová, nakrúcanie klipu Červené polia Zdroj: DNA ProductionSima Martausová, nakrúcanie videoklipu Červené polia

Aj dátum nakrúcania videoklipu, 9. september, bol symbolický. "Nakrúcali sme v deň, kedy sme si pripomenuli jeden z najčiernejších momentov našich dejín - prijatie židovského kódexu. Prešlo takmer osemdesiat rokov a my si stále nemôžeme povedať, že táto kapitola z dejín je už definitívne za nami. Práve preto je pre nás príbeh Alfréda Wetzlera a Rudolfa Vrbu taký dôležitý. Aby sme si znova uvedomili, ako ľahko sa zlo dostane do našich životov, aké hrôzy dokáže spôsobiť a aké ťažké je ho zo spoločnosti vykoreniť,“ uviedol producent  Rasťo Šesták. Režisérom videoklipu je Matúš Ryšan, ktorý sa spolu s Julianou Horváthovou postaral aj o jeho scenár.

Včerajšia (10.11.) premiéra videoklipu sa taktiež viaže na symbolický dátum, výročie tzv. Krištáľovej noci. Skladba prvýkrát zaznela exkluzívne v éteri Rádia Slovensko v predvečer tohto smutného výročia, v nedeľu 8. novembra.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol PR manažér Stanislav Čačko z RTVS. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Foto: DNA Production

Súvisiaci interpreti: Sima Magušinová