Speváčka skupiny Hrdza Lucia Gibarti, ktorá sa tento rok začala prezentovať aj sólovou tvorbou, vdýchla prastarej kolede O Holy Night nový život s vlastným slovenským textom. Novinku s názvom Noc Vianoc zverejnila prostredníctvom jednoduchého lyrics videa, v ktorom pieseň spieva v kaplnke plnej sviečok.

Celosvetovo obľúbená a veľmi emotívna koleda, známa v anglickej verzii pod názvom O Holy Night, vznikla v polovici 19. storočia, konkrétne v roku 1847. Jej autor, francúzsky skladateľ Adolphe Adam, zložil hudbu na pôvodný text, báseň Minuit, chrétiens, ktorú v tom istom roku napísal jeho krajan Placide Cappeau.

Odvtedy sa skladba, ktorú autor hudby nazval Cantique de Noël, počas ako 170 rokov dočkala mnohých interpretácií a prekladov do rôznych jazykov. Pôvodné francúzske znenie bolo už krátko po vzniku skladby viac-menej doslovne preložené do anglického jazyka. Do dnešnej najznámejšej podoby ju potom v roku 1855 pretextoval prvý americký hudobný kritik John Sullivan Dwight. V jeho textovej úprave pod názvom O Holy Night znie pieseň svetom dodnes. Odteraz však bude znieť už aj v novej slovenskej verzii.

Láska na prvé zaspievanie

Nápad upraviť, pretextovať a naspievať jednu z najkrajších a najznámejších vianočných kolied vznikol v septembri počas brainstormingu ohľadne vydania pripravovaného štúdiového albumu talentovanej Lucie Gibarti.

"Vianoce sú pre mňa najkrajší a najčarovnejší sviatok v roku a k nim neodmysliteľne patrí aj dobrá hudba, ktorá celú tú atmosféru ešte umocňuje. Chcela som k tomu prispieť svojou troškou a počas jednej debaty ohľadom ďalšej produkcie sa mi opäť po dlhom čase do uší dostala pieseň O Holy Night. Priznám sa, že hoci som pieseň v minulosti zachytila, nikdy som si ju nezaspievala. No v ten deň, keď som si ju prvýkrát zanôtila, mi telom okamžite prebehli zimomriavky a pocítila som emóciu, ktorú tá pieseň v sebe má. A vždy, ak takýto pocit u mňa príde, viem, že je to ono a vkladám do toho srdce. Okamžite mi v hlave začal znieť slovenský text a bolo rozhodnuté," priblížila Lucia Gibarti zrod slovenskej verzie tejto klasickej koledy.


S nahrávaním piesne Lucii pomohol jej dvorný producent Andrej Karlik, ktorý sám nahral aj gitaru a sprievodné vokály. Hrou na klavír a vokálmi prispel aj Tomáš Cvengroš a o bicie a perkusie sa postaral Michal Fedor. Za finálnu podobu piesne speváčka vďačí Samovi Pospíšilovi, ktorý má na svedomí mix a mastering.

"S chlapcami nám to išlo úplne hladko. Okrem toho, že sme už skvelo zohratí, je to aj preto, že Vianoce vnímame a prežívame všetci podobne. A aj Noc Vianoc je pieseň s posolstvom o tom, že nikdy nie sme sami, aj keď sa tak často môžeme cítiť. Zázraky v nás sa dejú a mali by sme na to myslieť nielen na Vianoce, ale po celý rok. Ak sa človek pozorne započúva do textu, určite pochopí aj hlbšie súvislosti," opísala Lucia význam svojej verzie skladby.

Lucia Gibarti, video Noc Vianoc, 2020 Zdroj: Sandra Urbančíková

Novinku sa rozhodla vydať prostredníctvom lyrics videa, v ktorom síce pieseň pred kamerou spieva, no nejde o klasický videoklip. "Tá pieseň je pre mňa tak čistá a krásna a to hlavne melódiou, že som si iný spôsob zobrazenia ani nevedela predstaviť, aby sa celkový dojem z hudby nenarušil. Myslím, že v tomto prípade určite platí, že v jednoduchosti je krása," vysvetľuje speváčka.

Intímne video bez zbytočných rušivých prvkov má v divákovi navodiť pocit, akoby sa na speváčku pozeral počas spievania v chráme. "Pani riaditeľka Zemplínskeho múzea v Michalovciach, Stanislava Rovňáková, nám poskytla nádherné priestory na natáčanie. Konkrétne to bola kaplnka, takže nám to dýchalo krásnou históriou a atmosférou Božieho chrámu. O kameru a strih sa postarala Sandra Urbančíková," dodáva speváčka, ktorá tento rok vydala svoj prvý sólový singel Winner a nedávno sa predstavila aj v relácii 3 pódiá.

Vianoce so starou mamou 

A ako to u Lucie Gibarti vyzerá počas Vianoc? "U nás sú Vianoce nádherné a tradičné. Určite nebude chýbať skvelé jedlo, dobrá hudba a pár zvykov, ktoré praktizujeme, napríklad vložením pár šupín z kapra pod obrus. Tento rok budeme, žiaľ, Vianoce prvýkrát prežívať len s mojou skvelou babkou, bez môjho milovaného dedka, ktorý nás tento rok opustil. Ale dúfam, že túto skladbu bude počuť aj v nebíčku, tam mu ju s láskou a vďačnosťou posielam," vyznala sa speváčka. "Krásne Vianoce však prajem všetkým ľuďom dobrej vôle a budem veľmi šťastná, ak aj im nastávajúce sviatočné dni spríjemní aj moja pesnička Noc Vianoc."

Redakciu Hudba.sk informovala PR manažérka Janka Marczellová. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Foto: Sandra Urbančíková