Slovenská speváčka Stefi len nedávno oznámila, že jej bola opäť, už tretíkrát, diagnostikovaná rakovina. Napriek tomu chce popri liečbe naďalej robiť ľuďom radosť svojou tvorbou a spevom. Tentokrát napísala a naspievala slovenský text k celosvetovo známej skladbe Somewhere In My Memory, ktorú napísal legendárny skladateľ John Williams k filmu Sám doma (1990).

"Som veľkou fanúšičkou filmu Sám doma a všetky jeho časti poznám naspamäť. Jeho titulná skladba Somewhere In My Memory sa mi páči natoľko, že som sa rozhodla pretextovať ju do slovenčiny," prezradila Stefi, ktorej verzia pesničky má názov Sláva chvíli Vianoc.

Ako to pri vianočných piesňach často býva, speváčka vymýšľala text v najteplejších letných dňoch. "Pamätám si na moment, keď som začala písať text. Bol horúci jún. Moja sesternica práve krúžkovala koncoročné známky a ja som ju čakala pred dúbravským gymnáziom. V tej horúčave som otvorila svoj pesničkový zošit, dala som si slúchadlá, zatvorila som a oči a už to išlo. Aspoň som sa na chvíľu schladila," hovorí Stefi s úsmevom.

Ako dodáva, chcela, aby nová pieseň znela slávnostne, preto sa spojila so Symfonickým orchestrom hlavního města Prahy, ktorý už mal pôvodnú verziu skladby vo svojom repertoári. Oslovila tiež spevácky zbor a napísala námet na videoklip, ktorý sa nakrúcal deň pred jej operáciou.

"Verím, že moja prvá vianočná pesnička navodí ľuďom v predvianočnej hektike pokoj na duši," dodáva Stefi, ktorá plánovala tento rok vydať svoj prvý vianočný album. Mal vyjsť práve v týchto dňoch, ale diagnóza jej skrížila plány a album sa priebežne presúva na budúci rok.

Stefi, celým menom Štefánia Šalatová, je slovenská speváčka, študovaná hudobníčka a autentická textárka. Práve hudba, s ktorou sa "kamaráti" už od detstva, jej pomáha súperiť s ťažkými životnými kapitolami, ktoré jej osud nadelil. Od puberty spievala vo viacerých kapelách, ktoré boli aj vďaka nej celoročne vyťažené.

Hoci má len 29 rokov, skúseností s rakovinou má "na rozdávanie". Prvýkrát s ňou bojovala pred ôsmimi rokmi, keď mala rakovinu lymfatických uzlín. Dokázala ju poraziť a v nasledujúcich rokoch sa stala známou vďaka spolupráci s hudobno-zábavným projektom Mafia Corner. V roku 2020 sa rakovina vrátila a speváčka musela podstúpiť ešte náročnejšiu liečbu. Ako sama hovorí, tretíkrát už správu o návrate choroby prijala s pokojom.

"Vrátila sa mi rakovina. Veru, je tu tretíkrát, ale je prvá, ktorú som prijala s absolútnym pokojom. Je relatívne skoro podchytená. Teda aspoň to tak vyzerá. Jedna uzlina je už vyoperovaná a druhej, tej ťažšie dostupnej, nastavíme liečbu," napísala na Instagrame 3. decembra. Ako ukazuje aj v týchto dňoch, napriek ďalšej zdravotnej hrozbe je odhodlaná ďalej žiť svoj sen, tvoriť hudbu, zabávať ľudí a rozdávať úsmev.

Text: Hudba.sk (zdroj: TS / Oliver Orosz)