Intímny a zároveň megalomanský, klasický koncertný, no tiež plný najmodernejších technológií. Taký je nový videoklip írskej kapely U2 k piesni Invisible, ktorá je prvou ochutnávkou pripravovaného albumu. Ten patrí medzi najočakávanejšie nahrávky roka, no otázne je, či s ním kapelu čaká výraznejší úspech alebo je už skutočne "bezvýznamná".

Názov ani presný dátum vydania nového albumu kapela zatiaľ neprezradila, mal by však vyjsť ešte tento rok. Frontman U2 Bono v rozhovore pre USA Today nedávno zdôraznil, že Invisible nie je ich novým singlom. "Máme inú skladbu, ktorou s nadšením predstavíme album. Toto je iba taká upútavka, ktorá má ľuďom pripomenúť, že stále existujeme," uviedol.

Čo očakávate od U2?

Okrem toho sa Bono nedávno vyjadril, že U2, jedna z najslávnejších skupín hudobnej histórie, je na pokraji bezvýznamnosti. Skalným fanúšikom sa tieto slová môžu zdať prehnané, no pokiaľ ide o mediálny obraz, rozruch okolo ich novej tvorby a počty kliknutí, tak U2 momentálne naozaj ani zďaleka nepatria medzi najväčšie hudobné hviezdy. Svedčí o tom aj nový klip, ktorý má odvčera menej ako 100-tisíc prehratí. Súčasné hviezdy hudobného mainstreamu, ktoré okrem vydávania singlov plnia aj titulné stránky bulvárnych médií, pritom zvyknú mať pri videoklipoch za deň aj niekoľko miliónov divákov. 100-tisíc za deň je adekvátne skôr pre Rytmusa ako pre U2.

U2 - videoklip Invisible Zdroj: Youtube

Na jednej strane je to smutné, na druhej strane sa slávna kapela vďaka rastúcej "bezvýznamnosti" po dlhom čase mohla úplne oprostiť od akýchkoľvek očakávaní hudobného priemyslu a sústrediť sa na nahratie silného albumu. Najpočúvanejšie rádiá totiž nové skladby od U2 pravdepodobne aj tak hrať nebudú - so zvukom v štýle Invisible mimo Veľkej Británie so silným BBC jednoducho nezapadnú do formátu, podobne ako vlani Depeche Mode, Pearl Jam a iné veľké kapely. Pokiaľ však vystúpenia U2 budú aspoň spolovice také pôsobivé ako futuristická vízia v novom klipe, tak sa nezáujmu fanúšikov obávať nemusia. Veď ich 360° Tour (2009-2011) sa zapísalo do histórie ako najväčšie, najnavštevovanejšie a najziskovejšie turné, a to aj napriek tomu, že ostatný album No Line on the Horizon (2009) tiež nepatril k trhákom predajnosti.

Čiernobiele video Invisible zachytáva atmosféru vizuálne jedinečného, prepracovaného koncertu, na ktorom kapela prezentuje pieseň pre fanúšikov v hangári v Santa Monice. Hoci výsledok pôsobí jednotne, celé nakrúcanie trvalo až tri dni. Režisérom novinky je Mark Romanek, ktorý sa podpísal napríklad pod videá Hurt Johnnyho Casha či Scream Michaela a Janet Jacksonovcov. Producentom skladby je Danger Mouse, s ktorým U2 spolupracovali na celom albume. Aj preto sa určite je na čo tešiť.


U2 vznikli v roku 1976 a patria k najúspešnejším kapelám na svete, pričom podľa odhadov predali viac ako 150 miliónov kópií albumov. Na konte majú dvanásť štúdioviek a hity ako Sunday Bloody Sunday, One, With Or Without You, Where The Streets Have No Name, Staring At The Sun, Beautiful Day, Vertigo, či Sometimes You Can't Make It On Your Own. Pieseň Ordinary Love, ktorú napísali pre film Mandela: Long Walk to Freedom (2013), získala Zlatý glóbus a má tiež nomináciu na Oscara.

Text: Hudba.sk (zdroj: SITA - Digitalspy.co.uk)
Foto: Youtube

Súvisiaci interpreti: U2