Vo veku 79 rokov zomrel americký jazzový skladateľ a klavirista Chick Corea. Podľa agentúry AFP hudobník naposledy vydýchol v utorok 9. februára. Vo štvrtkovom vyhlásení na facebookovej stránke hudobníka sa uvádza, že podľahol vzácnej forme rakoviny.

"Chcem sa poďakovať všetkým na mojej ceste, ktorí pomáhali udržiavať oheň hudby, aby jasne planul," uvádza Chick Corea v správe, ktorú zanechal pred svojou smrťou a ktorú jeho tím zverejnil vo vyhlásení na sociálnej sieti. "Dúfam, že tí, ktorí vedia hrať, písať, vystupovať alebo niečo iné, tak to budú robiť. Ak nie pre seba, tak pre nás ostatných. Nie je to len o tom, že svet potrebuje viac umelcov, je to aj veľká zábava," dodal hudobník.


Chick Corea (rodený Armando Anthony Corea) sa narodil 12. júna 1941 v meste Chelsea v štáte Massachusetts. K hudbe ho priviedol jeho otec, ktorý v 30. a 40. rokoch hral na trúbku v bostonskom dixielandovom orchestri. Na klavír sa učil hrať od piatich rokov. V 60. rokoch hral s orchestrom Milesa Davisa, v roku 1972 založil vlastnú formáciu Return To Forever. Prvý album Tones For Joan's Bones vydal už v novembri 1966. Jeho diskografia dnes obsahuje viac ako 80 štúdiových, 23 live a deväť kompilačných albumov.

Z novšej diskografie sú to albumy Solo Piano - Portraits (2014), Two (with Béla Fleck) (2015) a The Musician: Live at The Blue Note Jazz Café (2017), Chinese Butterfly with Steve Gadd vyšiel v januári 2018, v júni 2019 vyšiel album Antidote, nahral ho s formáciou The Spanish Heart Band. Bol 63-krát nominovaný na cenu Grammy a 23-krát ju aj získal. Bol jednou z najvýraznejších postáv jazz fusion, teda kombinácie jazzu s inými žánrami, v jeho prípade najmä latino rytmov ale aj rocku a klasickej hudby. Jeho kompozície ako Spain, 500 Miles High, La Fiesta, Armando's Rhumba and Windows sa stali klasikami, resp. štandardmi žánra a často znejú aj na koncertoch iných umelcov.

Na Slovensku vystúpil prvýkrát v roku 1983 spoločne s vibrafonistom Garym Burtonom a sláčikovým kvartetom. So sólovým programom sa predstavil v októbri 2007 ako headliner Bratislavských jazzových dní v PKO. O dva roky neskôr zahral v bratislavskej Inchebe s triom Power of Three, zloženým z jeho starých z spoluhráčov z Return To Forever a naposledy sa u nás predstavil 2. apríla 2011 na rovnakom mieste po 28 rokoch opäť spolu s Garym Burtonom. Počas svojej bohatej kariéry nahrával a vystupoval aj s Bobbym McFerrinom, Daveom Hollandom, Avishaiom Cohenom či hviezdami nabitými zostavami Elektric Band a Akoustic Band.


Zdroj: TASR (Hudba.sk edit)
Foto: Igor Daniš - archív Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Chick Corea