V nedeľu večer mohli diváci televízie Markíza a Nova sledovať piaty a zároveň posledný výber naslepo v speváckej súťaži Hlas Česko Slovenska. Dve posledné miesta ostali pred štartom posledného výberu voľné v tímoch Dary Rolins, Michala Davida a Pepu Vojtka. Najväčšiu šancu však mali súťažiaci u Rytmusa, ktorý mal vo svojom tíme voľné ešte štyri miesta.

Ten pritom pred týždňom na svojej oficiálnej Facebook stránke hrdil, že už pred posledným kolom má v tíme najlepších spevákov a speváčky: "Dovolím si tvrdiť, aj keď ste nepočuli ešte všetkých štrnástich, že mám najsilnejší tím!"

Prvou súťažiacou posledného výberu naslepo bola súťažiaca Renáta Čonková, ktorej tvár môže byť pre slovenských divákov už pomerne známou. Hlas Česko Slovenska totiž nie je prvou talentovou súťažou, ktorej sa Renáta zúčastnila. Jej výrazný chrapľavý hlas takmer okamžite zaujal Rytmusa a vzápätí i Daru. Po miernych rozpakoch z nerozhodnosti si napokon za svojho kouča vybrala známeho rapera.

Následne sa po niekoľkých kolách konečne objavila súťažiaca, ktorá očarila nielen porotu ale aj divákov - Lenka Jankovská si so skladbou Johna Mayera Waiting on the World to Change vyspievala dlhý potlesk. Páni z poroty jej síce ponúkali svoje pestré a dlhoročné skúsenosti, no súťažiaca si za svojho kouča vybrala Daru Rolins.

Lenka Jankovská - Waiting on the World to Change (Hlas Česko Slovenska 2012)

34-ročná speváčka je známa ako jedna z členiek kvarteta Yellow Sisters, ktoré je aktuálne na internete veľkým hitom vďaka nadľahčenej skladbe o materstve s názvom Laktační psychóza. V Hlase Česko Slovenska postúpila aj druhá spievajúca mamička Bára Vaculíková, ktorú si ešte v prvom kole vybral Pepa Vojtek. Pieseň je šikovnou reklamou pre účinkovanie oboch speváčok v talentovej šou, jej text obsahuje aj odkazy pre koučov.

Yellow Sisters (Bára a Léňa) - Laktační psychóza

Ďalšou známou tvárou pre slovenského diváka bol spevák Martin Máček z kapely Babylon, ktorý bojoval so skladbou od kapely U2 With or Without You. Jeho spev však neoslovil ani jedného z porotcov. "Podľa môjho názoru si precenil svoje možnosti, kam ťa pustí hlas. Možno si si mal vybrať úplne inú pesničku, kde by si to zvládol," vysvetlil Rytmus svoj nezáujem.

So skúsenými a známejšími spevákmi sa v poslednom kole akoby vrece roztrhlo. Dôkazom toho bol aj spevák kapely Raindown Peter Debnár, ktorý súťažil so skladbou In My Place od Coldplay. Jeho spev však porotcov nepresvedčil, Peter tak do ďalšieho boja nepostúpil.

A aby známych tvárí nebolo málo, vidieť sme mohli aj prejav Michala Chrenka, ktorý už raz šťastie skúšal v roku Slovensko hľadá SuperStar (2007) či v Eurosongu. Dara sa o ňom vyjadrila, že je síce talentovaný spevák, ale do tímu hľadá niekoho úplne nového. Jediný z porotcov, ktorého zaujala Michalova interpretácia hitu Easy od skupiny Commodores Lionela Richieho bol Rytmus, ktorý si ho zvolil do svojho tímu. Súťažiacou, ktorá uzavrela brány do jeho tímu bola Simona Fehérová, o ktorú mali záujem všetci okrem Vojtka.

Michal Chrenko - Easy (Hlas Česko Slovenska 2012)

Piate kolo teda patrilo definitívnemu uzatváraniu jednotlivých tímov, ktoré pozostávajú zo štrnástich súťažiacich. Od tejto chvíle sú už súťažiaci v rukách jednotlivých koučov, ktorí ich budú súťažou viesť. Úlohou koučov bude vyberať spevákom zo svojho tímu vhodné skladby a budú sa snažiť doviesť jedného z nich až k vytúženému cieľu. 

A ako bude súťaž pokračovať, keď už poznáme všetkých súťažiacich? Od budúceho týždňa budeme môcť na televíznych obrazovkách sledovať súboje, ktoré potrvajú do 1. apríla. V rámci nich sa počet súťažiacich výrazne preriedi, ostane ich už iba dvadsaťštyri. Následne sa súťaž dostane do fázy, ktorá bude patriť live prenosom. V tejto fáze sa už k slovu dostanú aj samotní diváci, ktorí budú rozhodovať o tom, kto spevácku súťaž opustí. Nakoniec súťaž vyvrcholí 3. júna vo veľkom grand finále, na ktorého konci sa dozvieme meno majiteľa víťazného hlasu.

Autorka: Miroslava Kuracinová
Foto: Hlascs.nova.cz

Súvisiaci interpreti: Rytmus