Bratislava má nový hudobný festival! 20. a 21. júna 2013 sa na Tyršovom nábreží uskutoční prvý ročník Bratislava City Beats a známe sú už aj mená prvých dvoch účinkujúcich. Na Slovensku sa po prvý raz predstavia britskí priekopníci ambient housu The Orb, a po druhýkrát kanadské rockové trio Danko Jones.

V areáli sa bude nachádzať hlavný open air stage a tanečný stan, po polnoci sa hudobné dianie presunie do klubu LOFT!. Počas dvoch dní na festivale vystúpi približne tridsať kapiel a interpretov zo Slovenska aj zo zahraničia. V rámci dramaturgie si organizátori vytýčili jednoznačný cieľ: zabehnúť príjemný a hudobne rôznorodý mestský festival. Toto podujatie si získalo aj podporu hlavného mesta, užiť si ho budete môcť v rámci Kultúrneho leta a Hradných slávností Bratislava 2013.

Vstupenky:  Predpredaj.sk

The Orb založili v roku 1988 Alex Paterson a člen legendárneho zoskupenia The KLF, Jimmy Cauty. Cauty projekt v 90. rokoch opustil, takže sa dá povedať, že dnes je The Orb Alex Paterson, no za tie roky sa na albumoch projektu vystriedali mnohí hudobníci, napríklad Martin "Youth" Glover z Killing Joke, Kris Weston, Andy Hughes, Simon Phillips či Thomas Fehlmann. Už debutový dvojalbum The Orb's Adventures Beyond the Ultraworld predznamenal pokrokový prístup Patersona k tvorbe hudby. Vysamploval Minnie Riperton, Stevea Reicha či Ennia Morriconeho, a ovplyvniť sa nechal Brianom Enom i Pink Floyd. Z prvotiny pochádza aj doteraz snáď najznámejší track The Orb – Little Fluffy Clouds.


Alex Paterson si zakladá na manipulácii so zastretými, nerozoznateľnými samplami ako na albumoch, tak aj na koncertoch. Jeho vizuálne intenzívna šou dokonca kritikov priviedla k porovnávaniu The Orb so skupinou Pink Floyd. Spoluautorom desiateho albumu Metallic Spheres od The Orb bol práve bývalý gitarista Pink Floyd David Gilmour. Od roku 1989 sa Paterson venuje aj remixom a dodnes už má na konte remixy mnohých svetoznámych mien: Depeche Mode, Primal Scream, Yellow Magic Orchestra, U2, Killing Joke či Nine Inch Nails.

Projekt The Orb má zatiaľ na konte jedenásť štúdiových albumov, desať EP, päť kompilácií a mnoho ďalších releasov. Najmä na prvých albumoch je silným vplyvom tematika vesmíru a science fiction. Všetky najznámejšie tracky, Toxygene, Blue Room či Assassin, sa dostali aj do prvej dvadsiatky britského singlového rebríčka. Zaujímavým počinom je aj ostatný album The Orbserver in the Star House, na ktorom hosťuje legendárny Lee "Scratch" Perry. Nech sa páči, ukážka v podobe singla Golden Clouds.


Danko Jones je kanadské hardrockové trio, ktoré sa nazvalo podľa mena v občianskom preukaze svojho lídra a vychádza z hudobnej tradície kapiel Thin Lizzy a AC/DC. Danko Jones sa dali dohromady v roku 1996 v Toronte a dva roky intenzívne koncertovali v Kanade aj v Spojených štátoch. Zo začiatku ani neplánovali vydať plnohodnotný album, rozhodli sa totiž, že sa zvesti o ich koncertoch budú šíriť medzi ľuďmi ústnym podaním. V roku 1998 vydali svoje debutové eponymné EP, ku ktorému neskôr pribudlo ešte jedno a kompilácia starších nahrávok, a konečne, po šiestich rokoch fungovania, v roku 2002 vyšiel ich debutový album Born a Lion.

Hoci to spočiatku vôbec neplánovali, po debute im albumy začali vychádzať ako na bežiacom páse - ten posledný minuloročný má názov Rock and Roll Is Black and Blue. "Pre mňa osobne ten názov znamená, že rock and roll už nie je najpopulárnejší hudobný žáner. Dokonca ani piaty či šiesty v poradí. Pop, rap, country, metal a elektronika sú populárnejšie ako rock and roll, aj keď práve on bol kedysi najrozšírenejší. Teraz je vnímaný skôr ako jazz – stará forma hudby, ktorá má ale stále svoju energiu," vyjadril sa na margo názvu aktuálneho albumu spevák Danko.

Kapela bola štyrikrát nominovaná na Juno Awards, kanadský ekvivalent cien Grammy, a okrem Kanady je trio populárne najmä v Európe. Samotný Danko sa okrem hudby venuje aj rádiu, vydal album hovoreného slova a píše tiež články do novín. Na oficiálnej stránke kapely môžete nájsť aj podcasty, ktoré pripravuje a ponúka ich na voľné stiahnutie. Pozrite si videoklip k singlu Just a Beautiful Day z aktuálneho albumu.

Premiérový ročník festivalu Bratislava City Beats sa uskutoční 20. a 21. júna 2013 na Tyršovom nábreží v Bratislave. Lístky sú v predaji prostredníctvom služby Predpredaj.sk.


Informácie pre Hudba.sk poskytol Vladimír Kroupa z agentúry Access Promotion. Viac informácií nájdete už čoskoro na stránke www.bacitybeats.sk.

Foto: Theorb.com

Súvisiaci interpreti: Orb