V bratislavskom Kine Lumière premietnu 16. apríla hudobný dokument B-Movie: zvuk a rozkoše západného Berlína 1979 - 1989 (2015). Snímku, ktorá zachytáva na dosiaľ nezverejnených záberoch živelné obdobie poslednej dekády v meste pred pádom Berlínskeho múra, uvedú v rámci pravidelného cyklu Music & Film o 20:30.

Dokument je kolážou amatérskych aj televíznych záberov z divokej a kreatívnej dekády v meste, ktoré sa stalo centrom avantgardného umenia a subkultúr. Podľa zostavovateľa cyklu Music & Film Mira Ulmana snímka sprostredkúva "mesto, hudbu, kluby, kam chodil David Bowie, Blixu Bargelda za barovým pultom, aj Nicka Cavea a jeho zbierku 'nemeckej gotiky' v jeho berlínskom byte".

Dokumentom sprevádza hudobník a manažér Mark Reeder, ktorý sa koncom roku 1979 presťahoval z Manchestru do západného Berlína. Reeder tam pôsobil ako hudobník, manažér aj nosič reproduktorov, pre nahrávaciu spoločnosť Factory Records zorganizoval jediný koncert Joy Division v západnom Berlíne a v roku 1982 usporiadal aj prvý tajný punkový koncert vo východnom Berlíne.


V B-Movie účinkujú Nick Cave a Blixa Bargeld z kapely Einstürzende Neubauten, ktorý sa neskôr stal členom vznikajúcich The Bad Seeds, Nena, Die Ärzte či Die Toten Hosen, pričom ich je možno počuť aj na soundtracku filmu. "Na chvíľu sa v ňom objaví aj oscarová herečka Tilda Swinton či Christiane F., ktorej život v západnom Berlíne na konci 70. rokov minulého storočia sme poznali z knihy i filmu My deti zo stanice ZOO," vysvetlil Ulman.

Vo filme režisérov Jörga A. Hoppeho, Klausa Maecka, Heika Langea sa hovorí po nemecky a manchesterskou angličtinou. V kine ho uvedú s českými titulkami. Kino Lumiere B-Movie uvedie v spolupráci s Goetheho inštitútom.

Zdroj: SITA
Foto: Kino Lumière

Súvisiaci interpreti: Einstürzende Neubauten, Nick Cave & Bad Seeds