Slovenská skupina HEX oslavuje niečo, čo sa kapelám v našich končinách podarí len zriedka – 35 rokov na hudobnej scéne sprevádzaných množstvom odohraných koncertov, zhmotnených do desiatich štúdiových, dvoch výberových a dvoch live albumov. K tomu sa pridávajú mnohé kompilácie, nekonečno nezabudnuteľných zážitkov, úspechov, ale aj pádov.

Kapela sa rozhodla pri tejto príležitosti zorganizovať tri špeciálne koncerty, a to 28. marca 2025 v Spoločenskom pavilóne v Košiciach, 1. apríla v Dome odborov v Žiline a 3. apríla v Starej tržnici Bratislave. Fanúšikovia sa tak môžu tešiť nielen na prierez ich doterajšej 35-ročnej tvorby, skvelých hostí ale aj ďalšie prekvapenia, ktorými sú Hexáci známi.

"Zdá sa mi, ako by tých 35 rokov ubehlo lúsknutím prsta, a aj keď to môže byť signál, že už nie sme najmladší, cítime sa stále mladí duševne aj fyzicky," hovorí gitarista Martin "Fefe" Žúži.

Vstupenky sú už teraz k dispozícii v sieti Predpredaj.sk.

HEX, 35 rokov Zdroj: vizuál koncertov

Kapelu HEX s pôvodným názvom Hexenšus, založili zosnulý spevák Peter "Ďuďo" Dudák a basgitarista Tomáš "Yxo" Dohňanský na pionierskom tábore. Neskôr sa k nim pridal bubeník Peter Slameň, gitarista Martin "Fefe" Žúži a klávesák Jožko Juríčka, s ktorými v roku 1990 odohrali svoj prvý koncert.

Chalani vtedy ešte vôbec netušili, že započali vznik jednej z najúspešnejších slovenských kapiel. Za krátky čas vystriedal Petra Slameňa bubeník Tibor "Tybyke" Szabados, ktorý s kapelou nahral aj ich prvý album Ježiš Kristus nosí krátke nohavice. "Pamätám si na naše začiatky, boli sme v jednej skúšobni, trávili sme tam celé dni, sedávali sme tam aj šesť hodín vkuse a len tak sme si brnkali. A dokonca keď sme išli v roku 1992 nahrávať prvý album do ozajstného štúdia, vtedy sme ešte každý nemali ani svoj vlastný nástroj. Všetko bolo pre nás nové a vzrušujúce," spomína Tybyke.

V roku 2019 po ťažkej chorobe zomrel spevák Ďuďo. Chalani sa aj napriek tomuto veľmi ťažkému obdobiu zomkli a dokázali postupne ďalej tvoriť. Na miesto speváka pozvali Petra "Šarkana" Nováka a celú zostavu doplnil gitarista Laco Tvrdý. V roku 2023 spolu vydali desiaty album Kde je tu láska? (recenzia), za ktorý získali cenu Anděl aj Krištáľové krídlo.

HEX, 2024 Zdroj: Viktor Cicko

Najviac si však cenia priazeň svojich fanúšikov. "Najviac zážitkov zažívame na pódiách a môžem povedať, že po tom množstve koncertov, ktoré máme spolu odohraných v tejto zostave, sa mi ešte nestalo, že by nebolo to tzv. mrazenie, alebo že zrazu sa prepneš do iného vesmíru, kde nič krajšie neexistuje, ako to, že vlastne spievaš, hráš a máš nejakú odozvu," hovorí spevák Šarkan.

"My sme kapela, ktorá sa väčšinou pozerá dopredu, stále máme chuť robiť nové pesničky, čoho dôkazom je aj výborná odozva na náš ostatný albumu Kde je tu láska?. Občas sa však radi pozrieme aj na to, čo máme za sebou a presne táto príležitosť je tou správnou – 35 rokov od nášho prvého koncertu. Pre ľudí si pripravíme výber najväčších hitov za 35 rokov našej kariéry, budeme spomínať aj na nášho Ďuďa, určite pozveme aj bývalých členov, no očakávajte aj ďalšie prekvapenia.  Chceme pripraviť pekne celú scénu, ktorá bude dýchať spomienkami a prajeme si, aby to bol nezabudnuteľný večer pre fanúšikov kapely Hex, či už tých najstarších ale aj tých úplne najnovších," dodáva basgitarista a manažér kapely Yxo.

Koncerty HEX 35 rokov:

  • 28. 3. – Košice, Spoločenský pavilón
  • 1. 4. – Žilina, Dom odborov
  • 3. 4. – Bratislava, Stará tržnica

Vstupenky: Predpredaj.sk

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Andrea Súlovská. Správu sme upravili.