Jay-Z v stredu v newyorskej Pace Gallery šesť hodín nepretržite rapoval skladbu Picasso Baby. Zábery z podujatia, na ktorom sa zúčastnili aj umelkyňa Marina Abramović, filmár Judd Apatow, herec Adam Driver a fotografka Laurie Simmons, chce rapper použiť do videoklipu k spomínanej skladbe. Tá pochádza z albumu, ktorý sa stal platinovým lusknutím prstov.

Počas šesťhodinového vystúpenia si Jay-Z na pódium uprostred galérie pozval aj niekoľkých divákov, s ktorými si zatancoval. V skladbe Picasso Baby rapper okrem samotného Pabla Picassa spomína aj ďalších známych umelcov ako napríklad Andyho Warhola, Jean-Michela Basquiata alebo Jeffa Koonsa.

Pozrite si zostrih zo šesťhodinového nepretržitého rapovania: 


Platina "za babku" 

Track pochádza z rapperovho najnovšieho albumu Magna Carta... Holy Grail, ktorý síce oficiálne vyšiel 7. júla, no už 4. júla bol platinovým. Stalo sa tak na základe novelizácie pravidla Americkej asociácie nahrávacích spoločností (RIAA). Hoci asociácia ponechala pravidlo, podľa ktorého musí uplynúť tridsaťdňová doba pre oficiálne vydaný nosič, aby získal platinovú platňu, pridala dovetok. V ňom informuje o tom, že platinu možno získať okamžite za internetový predaj. 

Keďže Jay-Z-ho dvanásty štúdiový album ponúkala v predstihu troch dní spoločnosť Samsung jednému miliónu svojich zákazníkov zadarmo k stiahnutiu, nebol problém dosiahnúť platinovú platňu za pár minút, a dokonca s províziou. Firma totiž umelcovi zaplatila za každý virtuálny nosič 5 amerických dolárov, a tak sa aj takýto spôsob sťahovania považuje za predaj hudby cez internet. 

"Predaj albumov v digitálnom formáte sa zohľadňuje v deň vydania, zatiaľ čo predaj nosičov vo fyzickom formáte prechádza certifikáciou 30 dní od vydania," upresnila inováciu Liz Kennedy, zodpovedná za zlaté a platinové ocenenia asociácie RIAA. Rebríček magazínu Billboard a oficiálny albumový rebríček Veľkej Británie však nezohľadňujú. Nepotrebnosť týchto rebríčkov Jay-Z okomentoval iba tweetom: "Ak sa predá 1 milión albumov a Billboard to nezapíše, stalo sa to?"

Autor: Marek Majzon (zdroj: SITA, Digitalspy.co.uk, Theverge.com)
Foto: Charles Sykes/Invision/AP

Súvisiaci interpreti: Jay-Z