Oceňovaná česká kapela Zrní dnes vydáva nový album, ktorý na jeseň v rámci štyroch koncertov s Korben Dallas predstaví aj na Slovensku. Novinku Následuj kojota, o ktorej distribúciu sa stará renomované české vydavateľstvo Supraphon, predznamenáva vynikajúci singel Království.

S čerstvou novinkou, ktorá je od 12. septembra v predaji na CD aj v digitálnom formáte, má Zrní oprávnené ambície stať sa kapelou, o ktorej sa už nebude hovoriť len ako o nádejnom objave českej scény. Pri štvrtom albume je totiž najvyšší čas, aby sa skupina s tak vyzretým zvukom a kvalitnou tvorbou presadila v širšom merítku nielen v Česku ale aj na Slovensku.

Krátko pred vydaním albumu oznámila kapela štart rovnomenného veľkého jesenného turné. Odštartuje už 19. septembra v Děčíne a bude pokračovať až do decembra v bezmála tridsiatke ďalších miest. Súčasťou šnúry budú aj štyri slovenské koncerty po boku čoraz populárnejších Korben Dallas.

Zrní Zdroj: Šimon Vejvančický

Medzi realitou a snom

Album Následuj kojota vznikal opäť v spolupráci s tímom producenta Ondřeja Ježka zo štúdia Jámor, ktorý je podpísaný aj pod ich prelomovým tretím albumom Soundtrack ke konci světa. Vďaka nemu sa alternatívna folk-rocková kapela z Kladna po vyše 10 rokoch na scéne a dvoch vydaných štúdiovkách stala Objavom roka (+tri ďalšie nominácie) na udeľovaní cien Anděl 2012, vyhrala Českého Tučňáka a bola nominovaná aj na ďalšie prestížne hudobné ceny Apollo a Vinyla 2012.

Dvanásť nových piesní na novej platni je zvukovo, nástrojovo a aranžérsky nielen bohatších, ale i viac hravých. "Celý album prepája téma priechodu medzi realitou a iným svetom. V snoch, niekde hlboko vo vnútri, v zákutiach mozgu, v diaľke a v tichu všetkého kriku a hnusu. Prietoky potokmi a štrbinami, medzi panelákmi, hmlou. Priechody medzi realitou a iným stavom vedomia," prezradil niečo viac o primárnej inšpirácii spevák skupiny Honza Unger. Prvou zverejnenou ukážkou je singel Království s prepracovaným zvukom, poetickým textom a krásnymi harmóniami.

TIP: Kapela v predvečer vydania albumu zverejnila všetky tri predchádzajúce albumy v plnej dĺžke na svojom Youtube kanáli. A na Deezeri už nájdete aj novinku Následuj kojota.


Žánrovo jednotnejší a atmosférický

Zrní novým albumom potvrdzujú status kapely s jedinečným, osobitým zvukom, ktorá má svoj vlastný hudobný svet a nenecháva sa ovplyvňovať aktuálnymi trendmi. Pre dokonalé naplnenie hudobných predstáv si kapela prizvala do štúdia aj niekoľko hostí: Ninu Marinovou (vokály), Michala Wróblewskieho (saxofón), Štěpána Janouška (trombón), Petra Beránka (trúbka), Milana Jakeše (husle), Ilju Chernoklinova (violo), Šimona Marka (cello) a Šimona Vejvančického (sekera).

"Počas nahrávania sme sa dostali do úplného varu! Naše skúšky boli veľmi intenzívne a nakoniec sa nám podarilo spraviť šestnásť celkom nových piesní, z ktorých každá má svoj osobitý ráz a zároveň sa všetky dohromady odlišujú od predošlého albumu. Snažili sme sa, aby tento bol žánrovo jednotnejší a atmosférický. Tým pádom sme naň nechceli nasilu pretláčať veci, ktoré by tú ucelenosť pokazili. A to bez ohľadu na fakt, že museli ustúpiť povedzme menej hitovým pesničkám," upresňuje podmienky vzniku hudobnej novinky kapely Honza Unger a dodáva, že skupina na albume viac experimentovala.


Album Následuj kojota skupina vydáva v spolupráci s Applause booking, distribúciu zabezpečuje české hudobné vydavateľstvo Supraphon. Vizuálnej stránky albumu, ktorá bola aj pri predošlých nahrávkach veľmi dôležitou súčasťou diela, sa zhostil výtvarník Aleš Fulín.

Slovenská časť turné po boku skupiny Korben Dallas:

29. 10. - Bratislava, Majestic Music Club
30. 10. - Žilina, Rock 'n' Rolla bar & grill
31. 10. - Košice, Kasárne/Kulturpark
1. 11. - Prešov, PKO Čierny orol

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Adriána Čahojová zo Supraphonu. Článok bol upravený a doplnený redakciou.

Foto: Šimon Vejvančický

Súvisiaci interpreti: Zrní