Slovenský ochranný zväz autorský (SOZA) pripravuje už 20. ročník hudobných cien. Mená ich majiteľov - textárov a skladateľov najhranejších diel, najúspešnejšieho mladého autora, či laureátov do hudobnej siene slávy SOZA - sa dozvieme už o dva týždne počas slávnostného galavečera.

Odovzdávanie cien SOZA sa uskutoční vo štvrtok 28. septembra v Mestskom divadle Pavla Országha Hviezdoslava v Bratislave. "SOZA udelí už dvadsiaty raz ceny, ktoré sú určené nielen pre najúspešnejších autorov dnešnej hudobnej branže. Je pre nás potešením, ale zároveň aj záväzkom, pokračovať v tejto, pre slovenskú hudbu dôležitej tradícii," hovorí predseda predstavenstva SOZA Ľubomír Burgr.

Tento rok odovzdá SOZA sedem štatistických a tri honorárne ceny. Tie štatistické sú, na rozdiel od hlasovania v hudobných anketách, objektívnym obrazom toho, ktoré piesne sa najčastejšie hrali v rádiách a na podujatiach. "Tradične hovoríme o nomináciách, aj keď by bolo správnejšie hovoriť o shortliste alebo finalistoch. Zoznam finalistov aj samotné meno víťaza je totiž výsledkom štatistík SOZA za daný rok," približuje charakter ocenení Burgr.

Medzi najhranejšími je aj 30 rokov stará pesnička

Kým v kategóriách predajnosti CD a DVD sú medzi finalistami prevažne novinky pre deti (výnimkou je len Rytmusov album Krstný otec a vianočná nahrávka Mira Jaroša), v prípade hranosti sa zdá, že rok vydania nehrá žiadnu rolu. Ide len o to, čo je v rádiách najhranejšie.

Zo zoznamov finalistov (a konci článku) je zrejmé, že v roku zavedenia rozhlasových kvót - od apríla 2016 bolo cez deň povinné hrať 20% slovenskej hudby v komerčných staniciach a 30% v prípade verejnoprávneho rozhlasu - siahali dramaturgovia rádií omnoho častejšie po starších skladbách ako po novinkách. Napríklad v kategórii najhranejších skladieb sú "nominované" piesne Keď sme sami skupiny Hex (2013), Neľutujem Adama Ďuricu (2014), a do finálovej trojky sa dokonca dostala aj 30 rokov stará pesnička Dnes od Tublatanky.


V minulých ročníkoch sa takéto "evergreeny" v shortlistoch cien SOZA neobjavovali, vždy išlo o maximálne dva-tri roky staré piesne. Kvóty teda aj na tomto príklade ukázali svoj vplyv a Maťo Ďurinda ako jeden z ich najväčších zástancov a iniciátorov môže oslavovať. Zvýšený objem staršej slovenskej hudby vo vysielaní rádií sa určite prejavil aj v kategóriách najhranejších skladateľov a textárov, kde by ste mladšiu generáciu umelcov hľadali márne. Tu však treba dodať, že podobne vyzerali "nominácie" v týchto kategóriách aj pred rokom či dvoma. Logickým krokom SOZA je preto zavedenie novej kategórie, v rámci ktorej prvýkrát ocení aj najúspešnejšieho mladého autora. Jej finalistami za rok 2016 sú Adam Ďurica, Celeste Buckingham a Dušan Timko.

Ku kvótam treba doplniť, že aj keď to tak podľa cien SOZA nevyzerá, pomáhajú aj novej slovenskej hudbe dostať sa do éteru. Pätinu z domácej tvorby v rádiách musia tvoriť skladby, ktoré nie sú staršie ako päť rokov. Pri nasadzovaní noviniek však hrá väčšiu rolu žánrové zameranie a cieľovka rádia, takže v každom rádiu sa objavujú iní umelci. Naproti tomu overené hity z minulosti hrajú takmer všetky rádiá, preto sú práve staršie pesničky celkovo najhranejšie. A pri autoroch a textároch je samozrejme dĺžka pôsobenia na hudobnej scéne zásadným faktorom, pretože čím viac rádiových hitov napísali, tým väčšiu majú hranosť. Je to logické, len je to dosť nuda, keď sa medzi finalistami každý rok objavujú tie isté mená.

Ocenenia pre osobnosti a ich prínos slovenskej kultúre

Našťastie ceny SOZA nie sú len o držiteľoch štatistických cien, v ktorých, síce objektívne, ale neprekvapivo a nezáživne, rozhodujú čísla hranosti alebo predajnosti. Druhým typom ocenení sú honorárne ceny, ktoré sú vyjadrením uznania za prínos ocenených osobností pre slovenskú hudobnú kultúru. O ich udelení rozhodujú autori, ktorí zastupujú rôzne žánre hudby v Dozornej rade SOZA. Špeciálnym honorárnym ocenením je Veľká cena SOZA v podobe bronzovej plastiky s názvom Eurydika. Aj jej majiteľa sa dozvieme počas galavečera na konci septembra.

"Zväz autorov každoročne oceňuje aj tých, ktorí celoživotným dielom prispeli k tomu, že hudba je a bude vo svojich rozličných podobách a žánroch podstatnou súčasťou slovenského kreatívneho priemyslu. Aj toho roku ju dostanú tí, ktorí si to skutočne zaslúžia," doplnil Ľubomír Burgr.

Ceny SOZA za rok 2016

Štatistické ceny - zoznam finalistov:

Cena SOZA za najhranejšiu skladbu:

Keď sme sami - Peter Dudák, Martin Žúži (hudba) / Martin Žúži (text) 
Dnes - Martin Ďurinda (hudba) / Martin Sarvaš (text)
Neľutujem - Adam Ďurica (hudba) / Vladimír Krausz (text)

Cena SOZA pre textára najhranejších hudobných diel:

Kamil Peteraj
Vladimír Krausz
Boris Filan

Cena SOZA pre skladateľa najhranejších hudobných diel:

Ivan Tásler
Václav Patejdl
Miroslav Žbirka

Cena SOZA pre najúspešnejšieho mladého autora:

Adam Ďurica
Celeste Buckingham
Dušan Timko

Cena SOZA za audiovizuálny nosič:

Fíha Tralala - Bumbarasa 
DVD pre (ne)poslušné deti 
Fíha Tralala a rozprávková družina (live) 

Cena SOZA za zvukový nosič:

Rytmus - Krstný otec 
Miro Jaroš - Pesničky pre (ne)poslušné deti 2
Miro Jaroš - Tešíme sa na Ježiška

Cena SOZA za najvyšší podiel domáceho repertoáru vo vysielaní:

Rádio SiTy
Rádio Lumen
Rádio 7

Honorárne ceny - zoznam kategórií:

- Cena SOZA za významný podiel uvádzania domácej tvorby v zahraničí
- Zápis do Zlatej knihy SOZA
- Veľká cena SOZA
- Špeciálna cena
- Cena Rádia Europa 2

Zdroj: Propaganda House (Nora Krchňáková) + Hudba.sk, pm
Foto: René Miko

Súvisiaci interpreti: Hex, Tublatanka