Slovenská kapela Hex, ktorá sa v auguste naposledy rozlúčila so svojím spevákom a gitaristom Petrom "Ďuďom" Dudákom, sa rozhodla pokračovať vo svojej činnosti a bude ďalej robiť radosť svojim fanúšikom na koncertných pódiách. Oznámila to dnes napoludnie prostredníctvom sociálnej siete Facebook.

"Rok 2019 bol pre nás všetkých nesmierne náročný, prešli sme si spolu veľmi ťažkým obdobím. Napriek tomu, že sme my, ako aj rodina a najbližšie okolie verili v zázrak, pred takmer mesiacom sme boli konfrontovaní s krutou realitou. Ďuďo nás navždy opustil. V tomto smutnom období ste nám vyjadrili nielen svoju sústrasť, ale zároveň sme pocítili neskutočne silnú energiu a podporu od vás všetkých, či už v správach alebo pri osobných stretnutiach," napísali basgitarista Tomáš "Yxo" Dohňanský, gitarista Martin "Fefe" Žúži a bubeník Tibor "Tybyke" Szabados.

"30 rokov sme v Hexe spolu pesničky nielen skladali a nahrávali, ale predovšetkým a najradšej ich hrali na koncertoch a zdieľali tak s vami spoločnú radosť z našej hudby. V týchto dňoch od vás cítime obrovskú podporu v tom, aby sme pokračovali a hrali ďalej. A my hrať budeme. Kvôli vám - našim fanúšikom, kvôli našej hudbe, presne tak ako si to prial aj Ďuďo," uviedli hudobníci na sociálnej sieti.

Pokračovať budú v zostave s Petrom "Šarkanom" Novákom, známym z kapely Žena z lesoparku, ktorý za Ďuďa zaskakoval už zhruba rok. Zároveň sa poďakovali Ďuďovým rodičom, dcére, priateľke a sestre za to, že ich v tomto rozhodnutí podporili a dodali im energiu na návrat. "Veľká vďaka patrí aj vám všetkým za to, že stojíte pri nás a že budete s nami oslavovať Ďuďov život na našich koncertoch," uzavreli.

Prečítajte si: Pesničky, slzy a krásne slová. Posledná rozlúčka s Ďuďom z Hexu spojila generácie

Peter "Ďuďo" Dudák sa narodil 11. marca 1973 a zomrel v stredu 14. augusta 2019 po viac ako ročnom boji s rakovinou pankreasu. Od šiestich rokov sa učil hrať na klavír, neskôr vyštudoval Vysokú školu múzických umení a Ekonomickú univerzitu v Bratislave. Patril k zakladajúcim členom skupiny Hex, ktorá vznikla na konci roka 1989. Prvý z viac než 1300 koncertov potom odohrala 17. februára 1990 v bratislavskej Petržalke, kde má dodnes svoju skúšobňu.

Skupina má na konte štúdiové albumy Ježiš Kristus nosí krátke nohavice (1992), Abrakadabra (1993), Hex (1994), Ultrapop (1997), Supermarket (1999), Víkend (2002), Nikdy nebolo lepšie (2006), Ty a ja (2010) a Tebe (2017). Vydala tiež DVD Cesta z mesta (2007), výberovku Všetko najlepšie 2013 - 1992 (2013) a koncertný záznam Live in Stará tržnica (2015).

Výročné koncerty pod názvom Keď sme s vami Tour 2019, ktoré sa uskutočnia v Bratislave, Žiline a Košiciach, sú naplánované na koniec novembra.


Zdroj: SITA (Facebook.com, archív), Hudba.sk edit
Foto: artwork albumu Tebe

Súvisiaci interpreti: Hex