Jana Kirschner je stálicou slovenskej hudobnej scény, no jej tvorba sa neustále mení. Dokazuje to aj novým projektom Moruša, ktorého prvá polovica sa tento týždeň dostáva na trh v podobe albumu a do klubov v podobe exkluzívneho turné. V rámci neho sú už všetky koncerty buď vypredané alebo tesne pred vypredaním.

Ešte počas procesu skúšania so svojou mnohopočetnou skupinou stihla Jana Kirschner v pondelok poobede nový koncertný program aj samotný album predstaviť na špeciálnej novinárskej predpremiére v Štúdiu č. 5 Slovenského rozhlasu. Zaznelo päť skladieb, z toho štyri novinky plus notoricky známy hit Na čiernom koni v nádhernej novej úprave pre kapelu, ktorá zahŕňa "staré" nástroje ako akordeón, violončelo, marimba, klarinet či viachlasné mužské a ženské vokály.

Unikátny projekt Moruša, ktorým sa speváčka vracia na scénu po troch rokoch od odvážnej platne Krajina rovina (2010), je rozdelený na dve časti. Prvý album Moruša: Biela, ktorý vyšiel v pondelok a dá sa zakúpiť momentálne iba v kníhkupectvách Panta Rhei, ponúka deväť piesní z autorského pera speváčky. Druhá časť albumu - Moruša: Čierna - vyjde na budúci rok. Producentsky celý projekt zastrešil speváčkin partner a producent Krajiny roviny Eddie Stevens.

"S albumom som spokojná, som šťastná, že to máme za sebou. Bol to rok tvrdej práce, musela som sa veľa rozhodovať a to pre mňa nikdy nebolo jednoduché. Na album sme dostali ponuky od šiestich vydavateľstiev. Takmer pred podpisom zmluvy s jedným z nich sme rozhodnutie zmenili a šli do Slnko Records, čo sú naši priatelia a skvelí ludia. Vážime si ich prácu, ktorú robia na našej scéne už roky. Som veľmi spokojná," priznala Jana Kirschner.

Jana Kirschner na predpremiére projektu Moruša Zdroj: SITA/Jozef JakubčoPozrite si viac fotiek z predpremiéry projektu Moruša

Hudba z nášho regiónu

Obe časti projektu Moruša sa nahrávali počas dvoch týždňov v štúdiu Sono Records Nouzov pri Prahe. Osemnásť muzikantov z Veľkej Británie, Česka a Slovenska sa dohromady stretli iba na jeden jediný deň, kedy vznikol aj pilotný singel Sama. "Pesničku som zložila ja a bola to prvá pieseň z toho projektu. Text vznikol zároveň s hudbou, bola to presne tá situácia, keď sa pieseň narodí naraz. Nahrávali sme ju všetci naraz, a toto bol jediný okamih, keď sa všetci muzikanti stretli v štúdiu. V tej piesni je radosť aj smútok a dokonale vystihuje spirit celého albumu," uviedla speváčka, skladateľka a textárka pre TASR. 

Pod dohľadom producenta Eddieho Stevensa vznikol pri príprave Moruše akýsi "rodinný orchester", v ktorom sa stretli husle, akordeón, violončelo, marimba, klarinet alebo cimbal. Na projekte spolupracovali špičkoví muzikanti zo sveta klasickej hudby a jazzu ako sú Miloš Valent, Marcel Comendant, Jozef Ľupták, Boris Lenko, Braňo Dugovič, Štefan Bugala a mužský spevácky kvartet. Anglickú časť zastúpili okrem Stevensa (klávesy) aj ďalší skúsení štúdioví hudobníci Rob Mullarkey, Tom Skinner a Nathaniel Keen

Ako ukázal spomínaný singel aj včerajšia predpremiéra, v prípade tohto albumu ide o niečo úplne iné, než sú poslucháči zvyknutí. "Pre niekoho je to možno úlet, no pre nás zámer. Spolupracovali sme s kapelou afterPhurikane a už tam sa vo mne objavila túžba vytvoriť niečo, čo pochádza z tohto regiónu. Niečo naše, niečo neovplyvnené západnou popovou kultúrou. Aj napriek tomu, že očakávam debatu či kritiku, bola som ochotná do toho ísť. Čoraz viac mám pocit, že je tu veľmi málo vecí, ktoré sú samy za seba. Chcela som vytvoriť niečo, čo je od nás, z domu," vysvetľuje Jana Kirschner.


Na turné aj staršie skladby v nových úpravách

Charizmatická speváčka projekt predstaví v najbližších dňoch naživo na siedmich exkluzívnych koncertoch pod hlavičkou Orange Music Live. Pôvodne ich malo byť šesť, no v speváčkinom rodnom Martine bol po rýchlom vypredaní vstupeniek pridaný druhý koncert. Deň pred začiatkom turné sú už vypredané aj koncerty v Trenčíne, Bratislave a Prešove, posledné lístky zostávajú na vystúpenia v Žiline, Banskej Bystrici a na pridaný martinský koncert.

Ako prezradila speváčka, na koncertoch okrem skladieb z nového albumu odznejú aj pesničky známe z predchádzajúcich albumov a z rádií. "Nebudú chýbať Na čiernom koni, Keby si bol môj, Líška, Modrá či Pokoj v duši. Zahráme ich však v nových aranžmánoch, v ktorých získavajú úplne iný charakter. Bude to dynamická show, ktorá by mala ulahodiť všetkým fanúšikom," prezradila Jana Kirschner, ktorá musela počas prípravy na turné postaviť novú kapelu, keďže niektorí hudobníci, ktorí sa zúčastnili na pražskom nahrávaní, na turné kvôli iným záväzkom nemôžu hrať.


Moruša: Biela tour - slovenská časť:
(všetky koncerty začínajú o 19:00, okrem pridaného koncertu v Martine)

13. 11. - Trenčín, Piano Club
14. 11. - Bratislava, Ateliér Babylon
15. 11. - Žilina, Mestské divadlo
16. 11. - Martin, Museum Bar (+ druhý pridaný koncert o 21:30)
19. 11. - Prešov, PKO Čierny Orol
20. 11. - Banská Bystrica, ŠH Dukla Štiavničky

Zoznam skladieb na albume:

1. Až príde večer
2. Promenáda
3. Divná
4. Sama
5. Palisády
6. Z jedného Martina
7. Iba raz
8. O hore a vtáčkovi
9. Vidina

Jana Kirschner - Moruša Biela, 2013 Zdroj: Slnko Recordsobal albumu Moruša: Biela


Text: Hudba.sk, Propaganda House, TASR
Foto: René Miko (titulné foto), SITA/Jozef Jakubčo (fotka v článku)

Súvisiaci interpreti: Jana Kirschner