Americká hip-hopová skupina A Tribe Called Quest v piatok 11. novembra vydala svoj avizovaný posledný album s názvom We Got It from Here... Thank You 4 Your Service. Nahrávka obsahuje 16 skladieb, ktorými vplyvná formácia z New Yorku uzatvára svoju diskografiu.

Keď na konci leta prišla správa o šiestej štúdiovke A Tribe Called Quest, bolo to niečo, čo nikto nečakal. Formácia, ktorá patrila v 90-tych rokoch medzi najdôležitejších priekopníkov alternatívneho hip-hopu a jazz rapu, sa totiž rozpadla v roku 1998 krátko po vydaní albumu The Love Movement. V novom miléniu sa Q-Tip, Ali Shaheed Muhammad a Phife Dawg niekoľkokrát vrátili na koncertné pódiá, no vždy išlo o krátke turné, či jednorazové festivalové vystúpenia.

Posledné koncerty odohrali v novembri 2013 ako hostia dvoch newyorských zastávok na turné Kanyeho Westa k albumu Yeezus. Q-Tip vtedy vyhlásil, že viac koncertovať nebudú a tým sa rozplynuli aj nádeje fanúšikov na nový album. O dva roky neskôr, 13. novembra 2015, však prijali pozvanie do populárnej televíznej šou Jimmyho Fallona. Bolo to v deň reedície ich debutového albumu People's Instinctive Travels and the Paths of Rhythm (1990), no zároveň to bol ten piatok trinásteho, kedy svetom otriasli teroristické útoky v Paríži. Ako nedávno prezradil Q-Tip, práve vtedy sa rozhodli po takmer 18-ročnej štúdiovej pauze nahrať ešte jeden album.


Jeho vydania sa nedožll Phife Dawg, ktorý v marci tohto roka nečakane zomrel do veku 45 rokov v dôsledku komplikácií spojených s cukrovkou. O to väčším prekvapením bolo, keď producent a riaditeľ vydavateľstva Epic Records L.A. Reid v auguste informoval, že ešte pred jeho smrťou nahrali nový album, ktorý vyjde na jeseň. Kruh sa uzavrel naozaj dokonale, pretože na jeho nahrávaní sa podieľal aj Jarobi White, ktorý formáciu opustil po vydaní spomínanej debutovej štúdiovky. Názov albumu navrhol Phife Dawg a hoci ostatní členovia jeho významu nerozumeli, po jeho smrti sa rozhodli použiť ho.

Album We Got It from Here... Thank You 4 Your Service je plný typických zrelaxovaných beatov a zaujímavých samplov. Je to zvuk ATCQ ako ho poznáme, no zároveň je aktualizovaný pre rok 2016. Od súčasnej konkurencie ich odlišuje aj lyrické majstrovstvo, nezameniteľné hlasy a spôsob, akým sa raperi, často aj v rámci jednotlivých slôh, prirodzene striedajú a dopĺňajú.

Na albume sa okrem štvorice podieľali aj raperi Busta Rhymes, Consequence, Kendrick Lamar, Kanye West, Talib Kweli, Anderson .Paak a André 3000 z Outkast, ale aj známi rockoví hudobníci Elton John a Jack White. Hoci ich účasť na albume prekvapivo spadá do kategórie "uncredited", sú vítaným osviežením viac než hodinu trvajúcej nahrávky. Tá určite patrí k tomu najlepšiemu, čo tento rok v rámci (old school) rapu vyšlo a je viac než dôstojnou rozlúčkou jednej z ikon zlatej éry hip-hopu. Nejde totiž len o nostalgiu, ale najmä o skvele načasované pripomenutie toho, aký veľký vplyv mali ATCQ na súčasných lídrov spájania hip-hopu s jazzom ako sú Kendrick Lamar, Flying Lotus či Anderson .Paak.

Vypočujte si album na Deezeri:



Tracklist albumu: 

1. The Space Program 
2. We The People.... 
3. Whateva Will Be 
4. Solid Wall of Sound 
5. Dis Generation 
6. Kids... 
7. Melatonin 
8. Enough!! 
9. Mobius 
10. Black Spasmodic 
11. The Killing Season 
12. Lost Somebody 
13. Movin Backwards 
14. Conrad Tokyo 
15. Ego 
16. The Donald 

Skupina A Tribe Called Quest vznikla v roku 1985 v New Yorku. Na konte má okrem spomenutých albumov ešte štúdiovky The Low End Theory (1991), Midnight Marauders (1993) a Beats, Rhymes And Life (1996). V roku 2011 mal premiéru dokumentárny film Beats, Rhymes & Life: The Travels Of A Tribe Called Quest, ktorý nakrútil Michael Rapaport. 

Autor: Patrik Marflák
Foto: artwork

Súvisiaci interpreti: A Tribe Called Quest