Slovenskej detskej hudobnej scéne už niekoľko rokov kraľuje malá skupina interpretov. Teraz medzi nich vstupujú farebné, mäkučké a priateľské bábky - Hanička a jej kocúr Murko. Prichádzajú s albumom Pesničky pre škôlkarov, kde sa nachádza 16 skladieb a okrem speváčky Haničky na ňom hosťujú aj známe tváre: herci Danica Jurčová, Michal Hudák a Adelka Heftyová a spevák Lasky.

Za novou speváckou dvojicou Hanička a Murko stoja Martin a Lucia Zimanyioví. V detskej tvorbe sa uviedli pred rokom dévedečkom s videami pre najmenšie deti pod hlavičkou Mačky strakatej. Martin je hudobník. Hrá v kapele Slobodná Európa a skladá hudbu pre televízne relácie a seriály. Na novom cédečku zložil všetky pôvodné pesničky a zaranžoval do súčasného zvuku vybrané ľudové pesničky. A Lucia napísala všetky texty nových pesničiek.

"Na CD nájdete rôzne pesničky," hovorí Martin. "Niektoré sú úplne nové, niekde sme využili známu melódiu a napísali nový text (napr. uspávanka Žmurká, žmurká hviezdička na motívy svetoznámej Twinkle, twinkle, little star). Inde sme zase použili text obľúbenej riekanky a zložili k nej hudbu (napr. Ide líška cez horu alebo Ika-tika-gymnastika). Vybrali sme si aj niekoľko ľudoviek. Prearanžoval som ich tak, aby sa viac blížili popovej nálade. Hudobný štýl pracovne nazývam folk-pop," vysvetľuje Martin. "Na CD je aj jedna cover verzia - kultová punkáčska pesnička Ryby," dodáva.

A ako sa dostala k písaniu textov piesní Lucia? "Skúsila som to. Najskôr sme si všimli, že sa našej malej dcérke Hani páči uspávanka Twinkle, twinkle little star a ja som sa pokúsila ju prebásniť do slovenčiny. Výsledok sa nám páčil a tak som začala písať texty aj k ďalším Martinovým pesničkám a zistili sme, že to funguje, že sme s tým spokojní," dodáva. "Postupne sme začali uvažovať aj nad vizuálnym stvárnením. Chceli sme, aby naša tvorba bola veselá, úprimne detská, pozitívna a zároveň hudobne moderná. Keďže speváčka (tá zo skutočného sveta) našich piesní je ešte žiačkou základnej školy, nebolo reálne intenzívne ju do hrania zapojiť. Chceli sme si ju však ponechať. A tak sme sa rozhodli, že jej hlas spojíme s bábkou. Deti milujú bábky a keď chcete, tak nikdy nezostarnú," smeje sa Lucia.


"Keďže máme tiež doma malú škôlkarku, je pre mňa prirodzené písať texty, s ktorými sa malé deti ľahko stotožnia. Hanička je ako iné deti: behá, jaší sa, učí sa počítať a stará sa o svojho nezbedného kocúrika Murka. Ale hlavne rada spieva a tancuje. No a ten, kto pozná dlhoročný projekt Sesame Street, musí uznať, že tzv. mapetky majú mimoriadne čaro. A veľmi dobre sa dá pracovať s kombináciou mapetky so živým človekom. Preto do svojich klipov k pesničkám prizývame aj známe osobnosti," dopĺňa Lucia.

Všetky skladby naspievala Simona Bartosová. Dlhodobo sa venuje divadlu, tancu a spevu a v čase nahrávania pesničiek mala 14 rokov. Aktuálne je žiačkou posledného ročníka základnej školy. "Simi je naša neter, ale pri jej výbere nezohrala protekcia žiadnu rolu," smeje sa Martin. "Nechceli sme, aby mala Hanička príliš dospelý hlas. A Simi sa navyše úspešne venuje herectvu. Vedela tak do interpretácie piesní vložiť aj svoje herecké schopnosti," vysvetľuje.

Jedným z hudobných hostí je Lasky, líder kapely Para. "Vybrali sme ho ako ideálneho speváka na dynamickú pesničku o tom, ako deti stále behajú. Kto ho videl na koncertoch Pary vie, o čom hovorím. A na natáčaní sme navyše zistili, že Lasky je aj mimoriadne dobrý herec," smeje sa Martin. "Skúsenosti s detskou tvorbou nemám, ale rád skúšam nové veci a navyše to robili kamoši, takže som sa zapojil rád," hovorí Lasky. "Ale to najzaujímavejšie ešte len príde - reakcia detských divákov," dodáva.


Okrem Martina boli do skladania či aranžovania pesničiek zapojení ešte dvaja hudobníci. Peter "Ďuďo" Dudák, líder kapely Hex a Mário "Marec" Oravský, líder kapely Klady kľudu. “"Ďuďo zložil klavírnu medzihru v uspávanke Žmurká, žmurká hviezdička. Marec nahrával gitary do väčšiny pesničiek a pri niektorých sa zapojil aj do ich aranžovania," informuje Martin.

Na albume sa nachádza aj cover verzia pesničky, ktorú by človek v detskej tvorbe automaticky nečakal. Ide o pankáčsku pesničku Ryby. "Bola jednou z prvých pesničiek, ktoré som pre Haničku a Murka pripravil," spomína Martin. "Jej autorom je Sveťo Korbeľ, skvelý hudobník, s ktorým hrám v Slobodnej Európe." Sveťo túto aktivitu hodnotí pozitívne. "Pesnička Ryby je v svojej podstate taká hravá, až detská, ale robil som ju ako tínedžer pre svojich vrstovníkov. V živote by ma nenapadlo, že z nej bude takáto veselá detská pesnička. Je to milé a som rád, že sa prostredníctvom nej šíri radosť a pozitívna energia."

Martin s Luciou plánujú vydať aj DVD. "Zatiaľ máme klipy k trom pesničkám a k ďalším trom máme ich natáčanie naplánované. Točíme na zelenom pozadí, takže každý klip treba ešte doanimovať, čo je trochu náročné na kapcity. Ale veríme, že sa nám podarí dať do jari dohromady materiál na DVD," predstavuje najbližšie plány Martin. "Posledné týždne sme sa venovali príprave koncertného programu. Vystúpili sme ako predkapela na troch koncertoch Paci Pac. Jeden nás ešte čaká na konci novembra v bratislavskej Dúbravke," dodáva.

Tracklist CD Hanička a Murko: Pesničky pre škôlkarov
1. Hanička a Murko
2. Slniečko
3. Autá
4. Naša mačka strakatá
5. Ihrisko
6. Ide líška cez horu
7. Číselká
8. Ika-tika-gymnastika
9. Ryby
10. Pláva kačka po jazere
11. Tanči, tanči, tanči
12. Štyri kroky dopredu
13. My sa hráme na hada
14. Na cestičke roháč
15. Žmurká, žmurká hviezdička
16. Do postieľky

Mačka strakatá je rodinný projekt Martina a Lucie Zimanyiových a ich (teraz) trojročnej dcéry Hanky. Prináša škôlkarom pesničky v podaní bábok - dievčatka Haničky a kocúra Murka. Najmenším deťom prináša vzdelávacie videá, ktoré majú za cieľ podporiť u nich rozvoj reči, komunikácie a poznanie sveta okolo nás. Pesničky aj videá je možné nájsť na YouTube kanáli Mačka strakatá alebo na stránke Mackastrakata.sk.

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytol Roman Fecko.