Tak, ako je na konci roka zvykom, všetci bilancujú a nevyhýba sa to ani hudbe. Vychádzajú rôzne rebríčky najlepších skladieb, videoklipov či albumov roka 2012. Hudobníci však naďalej optimisticky vydávajú svoju tvorbu, oslavujú výročia vydavateľstiev a tešia sa napr. z nominácií na hudobné ceny v roku 2013 (ak sa ho dožijeme).

Priekopník detroitského techna Jeff Mills tento mesiac oslavuje 20. výročie založenia svojho labelu Axis Records novou kompiláciou a limitovanou edíciou knihy s názvom Sequence s podtitulom Retrospektíva Axis Records. Axis vydáva predovšetkým tvorbu DJa a producenta so záľubou v astronómii, mapuje jeho presuny z Detroitu do New Yorku, Chicaga a Berlína. 320-stranová publikácia v tvrdej väzbe obsahuje umelecké, fotografické a dizajnové materiály Axis za celých 20 rokov existencie, spolu s USB kartou, na ktorej nájdete 30 skladieb, ktoré podľa Millsa najviac vystihujú históriu vydavateľstva.

V knihe sa okrem iného píše: "Axis vzniklo ako vydavateľstvo elektronickej hudby a vyvinulo sa na medzinárodnú kreatívnu silu, nespochybniteľne zodpovednú za formu, farbu a štruktúru tanečnej hudby, ako ju poznáme dnes a pravdepodobne aj v budúcnosti... Axis zostáva jedným z mála nezávislých labelov, ktoré neustále posúvajú hranice elektronickej hudby z tanečných parketov až do vesmíru." Ako alternatíva ku knihe sa na trh do konca decembra dostane aj dvoj-CD Sequence. Ako ochutnávku si vypočujte track Flying Machines. (mi)


Britské drum&bassové vydavateľstvo Critical Music oslavuje už desiate výročie svojho vzniku. Pri tejto príležitosti sa šéf labelu, Kasra, rozhodol potešiť všetkých fanúšikov kompiláciou s názvom Critical X. Nahrávka mapuje modernú drum&bassovú produkciu za roky 2002-2012. Nájdete na nej jedenásť nezabudnuteľných trackov od takých hviezd ako Calibre, Breakage, Spectrasoul či Sabre. Okrem toho sa na jubilejnej kompilácii objaví päť úplne nových singlov od Kasra, Eneia a ďalších. Navyše sa dočkáme  aj dvanásťpalcového vinylu Surface VIP/So Real. Takáto bohatá kolekcia by určite nemala chýbať vo vašej hudobnej zbierke. Ukážky singlov nájdete na soundcloude labelu(dt)


4. decembra vydal svoje nové EP producent A-Trak. Tuna Melt obsahuje štyri skladby a na každej z nich má Kanaďan aj featuring. Spolupracoval s Tommy Trashom či GTA. (mš)


Známe duo Disclosure ponúka ďalší novinku zo svojej producentskej dielne. Vypočuť alebo aj bezplatne stiahnuť si môžete šťavnatý remix pre Artfula Dodgera. Jeho staršiu skladbu Please Don't Turn Me On prerobili podľa svojho gusta. Dôvodom je uvedenie Artfulovho katalógu classic housu a anglického garage už aj v digitálnej podobe na labeli Public Demand. Remix si však môžete stiahnuť iba počas niekoľkých dní (do 19.12.), tak určite neváhajte. Sťahujte v plnej kvalite TU. (ml)


Napriek pomerne malému počtu releasov a remixov pod vlastným menom sa nemecký DJ a producent Tensnake (vl. menom Marco Niemerski) teší skvelej reputácii. Tvorba očividného zástancu mantry "kvalita prevyšuje kvantitu" má charakteristický, ľahko identifikovateľný a chytľavý sound. Jeho nový singel Mainline, ktorý vyjde tento týždeň na labeli Defected Records, je houseovou hymnou najvyššieho rangu so silnou retro basovou linkou a sebavedomým vokálom speváčky Syron (spolupracovala napr. s Rudimental). S "rozkúskovaným" vokálom, ktorý sa ovíja okolo hlavného refrénu a stylingom 90. rokov v klipe je Mainline pozitívnou a dôstojnou pripomienkou "zlatých čias" houseovej hudby a predpovedáme mu veľkú budúcnosť. (mi)


Britské drum&bassové duo Blu Mar Ten sa okrem niekoľkoročnej rozsiahlej hudobnej tvorby môžu pochváliť aj vlastným vydavateľstvom menom Blu Mar Ten Music. Tento label otvoril bránu do sveta elektroniky najmä mladým, nadaným producentom. Svoje tracky na ňom vydali producenti Stray a Eleven 8. Prednedávnom sa k nim pridal aj mladý talent Ed Warrener a.k.a. Ed:it, ktorý vydal na tomto labeli vinyl s troma trackmi Repercussion, ShutterEcho. Mladíka, ktorého charakterizuje temný liquid-funkový sound, podporujú aj skúsení producenti S.P.Y, Kasra alebo Break. Všetky tri spomínané tracky si môžete vypočuť TU. (dt) 


Minulý týždeň (7.12.) vydalo nové EP aj londýnske trio Dark Sky. Má názov Mariyam a obsahuje, tak ako všetky ich predošlé EPčka, štyri skladby. Po dvoch rokoch sa "temná obloha" vracia späť na label 50Weapons, ktorý vlastnia Nemci Modeselektor. Svoj špecifický zvuk povýšili na ďalšiu úroveň a skutočne stojí za vypočutie. (mš)

 
Mathangi "Maya" Arulpragasam, určite známejšia ako M.I.A, len pred pár dňami vypustila do sveta svoj nový singel s názvom Attention. Je možné, že by sa svojou zvyčajnou tvorbou nenominovala do týždenníka o elektronickej hudbe, no tento track si to určite zaslúži. Autori ho zaradili medzi elektronický pop, no jeho celkový sound pôsobí viac ako zaujímavo. V tomto prípade je cítiť posun vpred smerom k novým obzorom, snáď nebude i jediným. Track stiahnete zadarmo TU. (ml)


Decembrovú deep drum&bassovú tvorbu obohatil aj anglický producent Phil Tangent. Len pred niekoľkými dňami sme sa dočkali očakávaného vinylu na značke Marcusa Intalexa - Soul:r. Svoj unikátny a nezameniteľný zvuk predstavuje v dvoch singloch Restitution a Squaring The Circle. Phil Tanget síce patrí k novším menám na drum&bassovej scéne, ale už sa stihol stať obľúbencom spomínaného Marcusa Intalexa. Slovenskému publiku sa predstavil na jednej zo SignaII_FM Night. Na vypočutie ponúkame úžasný singel Squaring The Circle.(dt)


Losangeleský producent a DJ britského pôvodu Rupert Parkes a.k.a. Photek bol nominovaný na cenu Grammy 2013 za svoj remix skladby Lie Down In Darkness od Mobyho. Photek sa na sociálnej sieti poďakoval všetkým fanúšikom a uviedol, že Vianoce preňho prišli skôr. Zároveň sa so skladbou No Agenda z kompilácie DJ Kicks – Photek, vydanej v apríli tohto roka, umiestnil na 15. priečke "Top 100 voľne stiahnuteľných skladieb roka" online magazínu XLR8R. (mi


Anglický producent Jack Beats vydal 9. decembra nový singel s názvom Somebody to Love. Vokály mu naspievala vychádzajúca hviezda britskej tanečnej scény Jess Mills a skladba je zároveň súčasťou minialbumu s ďalšími štyrmi trackmi a ich inštrumentálnymi verziami. Jack má takéto minialbumy asi rád, pretože posledný (Careless, 2012), na ktorom spolupracoval s producentmi ako Diplo či Example, vydal koncom septembra. (mš)


Amsterdamské duo Lars Dales a Maarten Smeets a.k.a. Detroit Swindle tiež prináša svoj kvalitný track na bezplatné stiahnutie. Ide o klasický deep-houseový počin, ktorý vyšiel na labeli Dirt Crew v rámci Guess What EP. Detroit Swindle už svojím názvom napovedajú, že ich duše patria jednoznačne detroitskej scéne. Aj vďaka releasom, ktoré vydali počas roka 2012, a spoluprácam so špičkovými menami ako Jimpster si tak zabezpečili pevné miesto vo svetovej house music. Track si stiahnite TU. (ml)


Domácu drum&bassovú scénu tento týždeň zastúpi čoraz úspešnejší producent menom KeOSz. Ten vydal v nedeľu (9.12.) nové EP s názvom Entity. Nájdete ho na mladom labeli Darktide Recordings, ktorý zastrešuje nielen anglických umelcov produkujúcich drum&bass a dubstep. Svoje hudobné kúsky na tejto značke vydávajú aj Slováci iM3 (majiteľ labelu) a Trilo. Spomínané KeOSzove EP Entity obsahuje dva atmosférické tracky The CharonEntity. Názvy obidvoch singlov pochádzajú z gréckej mytológie. (dt)


Torontský label New Kanada pridal do svojho zoznamu producentov nový objav. Je ním Diva, ktorej práve vychádza debutové EP s názvom Paris Stabbing. Nájdete na ňom 3 tracky, ktoré sa Dive podarili niekde medzi technom a nostalgickým houseom. Vcelku vydarený debut vychádza 12. decembra a bude ho možné zohnať na vinyle aj digitálne.


V pondelok (17.12.) vydá Burial na labeli Hyperdub nový singel. Pôvodne sa hovorilo o názve One/Two, informáciu však neskôr vyvrátil šéf labelu. Zatiaľ nie sú k dispozícii žiadne ukážky. Známe je iba, že singel(e) vyjde vo forme vinylu a CD a obe strany budú mať spolu 25 a pol minúty. Vypočujte si zatiaľ pesničku Kindered z EP, ktoré vyšlo začiatkom roka. (mš)

Burial - Kindred

Alex Smoke, vlastným menom Alexander David Menzies, vystupuje aj pod pseudonymom Wraetlic. Svoj nový projekt predstavil v lete na Wilsonicu a pod týmto aliasom už dávnejšie zremixoval skladbu Little One Song. Vo februári plánuje vydanie celého albumu. Od preňho charakteristického minimalu a tech-housu prechádza k pomalšej klubovej elektronike a single dopĺňa svojimi vokálmi. Jeho súčasná tvorba vyjadruje nespokojnosť s politickým systémom, ale je poznamenaná aj jeho osobnými a zdravotnými problémami a novým štartom do života. Novinka vyjde na značke Convex Industries. Na albume sa bude nachádzať 14 trackov. Remixovať sa podujali Scuba (ako SCB), Jon Convex, ale aj D-Bridge. K skladbe Rats nakrútil Wraetlic už aj oficiálne video. (dt)


Mike Milosh a Robin Hannibal, známi pod pseudonymom Rhye, oznámili po dlhšom čakaní vydanie prvého albumu. Bude sa volať Woman a vyjde 4. marca na labeli Polydor ako pokračovanie debutového EP The Fall, ktoré vyšlo pred pár mesiacmi. Nalaďte sa na Rhye vlnu jedným z ich prvých singlov. (mš)


Kam na párty?

Už dnes večer (12.12.) v bratislavskom Nu Spirit Bare zahrajú v rámci akcie Edit! svoje deep house & rare grooves rezidenti a členovia Popularu Ralu-ka (Ro) a Tasun (Los Grandes). (mi)

Vo štvrtok 13. decembra sa v réžii agentúry Vresk v bratislavskom Ateliéri Babylon uskutoční posledná tohtoročná akcia pod hlavičkou NouveauNu. Vystúpia na nej berlínska speváčka a skladateľka Masha Qrella, helsinské elektro-popové duo Le Corpse Mince de Francois (LCMDF), slovenskú scénu zastúpi Jakub Ursiny & Provisorium, Margita a Besna, a DJ Jazzy. (mi)

Posledná klubová noc SignaII_FM Night v tomto roku sa uskutoční v piatok (14.12.) už tradične v bratislavskom KC Dunaj. Poriadnu dávku deep drum&bassu prinesie Dj a producent ARP XP zo slnečnej Sardínie. Okrem neho zahrajú aj hostia z Českej republiky BrooklynIM Cyber. Supportovať ich budú Slováci Lixx a Redface. (dt)

Mix na tento týždeň

Za mixom na tento týždeň stojí Llorca / Art of tones, francúzsky Dj a producent, ktorého znalcom kvalitnej house music netreba zvlášť predstavovať. Okrem produkovania vo svojich setoch brilantne mieša prvky housu, deephousu a undergroundového soundu.

Počúvajte a sťahujte TU

Týždenný prehľad noviniek na elektronickej scéne vychádza každú stredu. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Daniela Trojanová (dt), Michaela Ivaničová (mi), Martin Laškovský (ml), Martin Špeťko (mš)
Foto: Facebook.com/JeffMills

Súvisiaci interpreti: Jeff Mills, M.I.A.