21. marca 2020 zavíta do bratislavskej Incheba Expo Arény unikátny hologramový koncert Whitney Houston. Tvorcovia hudobno-technologickej megašou zverejnili v novom propagačnom videu krátky úryvok, v ktorom môžu fanúšikovia nahliadnuť, ako bude hologram Whitney Houston vyzerať.

Marcový koncert An Evening with Whitney v Bratislave nesie dôležité prvenstvo - bude vôbec prvým hologramovým koncertom v strednej a východnej Európe. Aj vďaka tomu je dnes, viac ako štvrťroka pred konaním podujatia už viac než polovica vstupeniek vypredaná.

Tvorcovia šou z americkej spoločnosti BASE Hologram tento týždeň exkluzívne odkryli pár sekúnd hologramu Whitney Houston v krátkom videu. Speváčka vyzerá na prvých záberoch doslova dychberúco. Efektne a autenticky pôsobia aj iskrivé "ohňostroje" na jej šatách, taktiež vytvorené hologramovou technológiou.


(Ak vám nejde zvuk, môžete si ho zapnúť v playeri vpravo dole)

Organizátori odhaľujú tiež ďalšie veľké meno, ktoré na príprave turné spolupracuje. Scénografiu, svetelné efekty a produkciu šou má na starosti LeRoy Bennett, ktorý patrí medzi najžiadanejších profesionálov v oblasti stage dizajnu na svete. Podľa odborníkov z hudobného priemyslu posúva hranice kreatívnych a fyzických možností súčasných javiskových technológií. Vďaka tomu má na konte spolupráce s ikonami ako Prince, Beyonce, Lady Gaga, Paul McCartney, Bruno Mars či Ariana Grande.

Uznávaný scénograf sa pri príprave koncertu An Evening with Whitney pripojil k Fatime Robinson, vyhľadávanej choreografke, ktorá zastrešuje tanečnú stránku, program a dramaturgiu šou, a pýši sa spoluprácami s hviezdami ako Rihanna, Kanye West či Mary J. Blige.

Whitney opäť boduje v hudobných rebríčkoch

Aj sedem rokov po smrti a len pár mesiacov pred štartom hologramového turné Whitney Houston opäť kraľuje hudobným rebríčkom. Jedným z najúspešnejších svetových hitov je totiž aktuálne nová verzia skladby Higher Love, ktorý od leta boduje v rádiách po celom svete. Postaral sa o to známy nórsky dídžej a producent Kygo, ktorý vo svojej novinke využil jej spev z takmer zabudnutej coververzie pesničky Higher Love od Stevea Winwooda z roku 1986.


"Hoci Whitney už nie je medzi nami, jej hudba tu bude navždy," hovorí Pat Houston, švagriná a bývalá manažérka Whitney Houston. Aktuálne je prezidentkou spoločnosti The Estate of Whitney E. Houston, ktorá spravuje umelecké dedičstvo legendárnej speváčky a spoločnosti BASE Hologram udelila súhlas na vzdanie pocty speváčke formou unikátneho hologramového turné.

S blížiacim sa začiatkom turné dostávajú organizátori slovenského koncertu postupne od amerických tvorcov šou detailné podmienky. "Už teraz môžeme povedať, že toto podujatie so sebou prinesie špeciálne požiadavky vzhľadom na unikátnu technológiu, na ktorej je postavené. Veľmi detailne sú špecifikované rozmery pódia, rozmiestnenie sedadiel resp. sedenie a kapacita sály - to všetko v záujme dokonalého zobrazenia hologramu." Ako dodávajú, do Bratislavy pricestuje tím pozostávajúci z približne 30 osôb, a takmer presne rovnaký počet pomocníkov musí na mieste koncertu zabezpečiť slovenský organizátor. Dohromady teda bude na priebeh koncertu dohliadať približne 60-členný tím.

"V rideri je tiež niekoľko zaujímavých detailov, napríklad minimálne jeden z osvetľovačov v hale musí mať horolezecký výcvik. Samotná hologramová technológia musí byť totiž namontovaná predpoludním v deň koncertu veľmi rýchlo - za tri hodiny," prezrádzajú slovenskí organizátori. "Najšpecifickejšou požiadavkou je, že musíme zabezpečiť prísny zákaz používania mobilných telefónov, fotoaparátov a kamier počas koncertu - hologramová technológia si totiž vyžaduje absolútnu tmu," dodávajú.

Hologramovú koncertnú premiéru prináša festival City Sounds

Spoločnosť BASE Hologram už úspešne zrealizovala hologramové koncerty nesmrteľných legiend Marie Callas či Roya Orbisona. Svetové hologramové turné Whitney Houston sa začne vo februári 2020 vo Veľkej Británii a po Európe sa na jeseň budúceho roka presunie do USA. Návštevníci koncertu si vychutnajú speváčkine najznámejšie skladby na čele s megahitom z filmu Osobný strážca I Will Always Love You. Na javisku nebude chýbať živá kapela, speváci a tanečníci.

The Whitney Houston Hologram Tour: An Evening with Whitney prináša do Bratislavy festival City Sounds, ktorý pravidelne organizuje na Slovensku koncerty svetových hviezd ako Macy Gray, Gregory Porter, Marcus Miller, José James, Jamie Woon, Neneh Cherry či Dianne Reeves a iných.

Premiéra hologramovej koncertnej šou vpúta tiež stále väčšiu pozornosť médií. Exkluzívnym mediálnym partnerom koncertu sa stala Televízia JOJ. "TV JOJ nikdy nechýba ako partner pri pokrokových eventoch, navyše, ak využívajú najmodernejšie technológie budúcnosti. Sme radi, že v našom vysielaní môžeme podporiť takú udalosť, akou je prvý hologramový koncert v Strednej a Východnej Európe, ktorý sa uskutoční práve v Bratislave,“ vyjadrila sa riaditeľka marketingu TV JOJ Ivana Semjanová. Mediálnymi partnerom projektu sú tiež Rádio Expres, Denník N a portál Modrý koník (modrykonik.sk).

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla Adriána Čahojová. Tlačovú správu sme upravili.

Súvisiaci interpreti: Whitney Houston