Líder System Of A Down Serj Tankian a gitarista Black Sabbath Tony Iommi, ktorí spolu v minulosti nahrali pieseň Patterns, sa po dvadsiatich troch rokoch dali opäť dokopy pri nahrávaní novej skladby, ktorá má pomôcť získať peniaze pre ohrozených Arménov.

Melódiu vytvoril Cesar Gueikian, generálny riaditeľ Gibson Brands, ktorý sa spojil s Tankianom a Iommim na novej skladbe Deconstruction, ktorá vychádza pod hlavičkou Gibson Band cez Gibson Records ako charitatívny singel. Celý výťažok, ktorý šesťminútová skladba zostupujúca do psychedelického doom metalu zarobí, pôjde iniciatíve Arménskeho fondu pre utečencov Artsakh.

"Myslím na Gibson Band ako na platformu, ale čo je dôležitejšie ako na kolektív. Bude tu skupina umelcov, ktorí budú písať piesne, ktoré môžeme vydať cez Gibson Records pod hlavičkou Gibson Band. V konečnom dôsledku je to všetko o hudbe," predstavil projekt Cesar Gueikian, podľa ktorého hudba The Gibson Band "môže, ale nemusí byť vždy charitatívnym projektom, v závislosti od skladby".

"Splnil sa mi sen spolupracovať s mojím dobrým priateľom Cesarom Gueikianom a Tonym Iommim, s ktorými som spolupracoval už predtým. Som šťastný, že využívame našu platformu na darovanie hudby, môjho umenia a Gibsonovej neuveriteľne jedinečnej gitary na takú veľkú charitu. Hudba so správnymi zámermi môže inšpirovať a tiež vytvárať pozitívne zmeny," povedal o spolupráci Tankian, ktorý je zároveň autorom textu.  

"Bolo skvelé opäť sa spojiť so Serjom a tiež urobiť skladbu s Cesarom (myslím, že sa mi snaží ukradnúť prácu!!) ha-ha!! Arméni sú naozaj milí ľudia a je mi veľkým potešením, je to skvelá vec a som veľmi rád, že sa do toho môžem zapojiť," dodáva Iommi.

"Pýtali sme sa sami seba, ako použiť túto pieseň na zvýšenie povedomia o Arménsku a arménskej situácii a ako získať finančné prostriedky pre Arménsko," vysvetľuje Gueikian. "Okrem tvorby hudby je Serj aktivistom v službách Arménska a Tony má s Arménskom väzby, pretože pred mnohými rokmi bol súčasťou skupiny, ktorá tam financovala hudobnú školu. Takže všetci traja sme sa zaviazali, že akýkoľvek príjem, ktorý pieseň prinesie, pôjde do Arménska cez Arménsky fond," priblížil zámer spolupráce Cesar Gueikian.

Text: Hudba.sk (zdroj: Rollingstone.com)