Hviezda českého speváka Mikolasa Josefa stúpa rýchlosťou blesku. Po tom, ako minulý rok zabodoval v medzinárodnej pesničkovej súťaži Eurovízia, patrí medzi najväčšie objavy európskej popovej scény. Úspech potvrdzuje novým singlom Abu Dhabi.

Mikolas Josef na seba upozornil minulý rok v najsledovanejšej pesničkovej súťaži Eurovízia. Po dlhých rokoch stal prvým Čechom, ktorý sa prebojoval až do veľkého finále, kde napokon obsadil skvelé šieste miesto, čo sa žiadnemu hudobníkovi z Česka ani zo Slovenska nikdy nepodarilo. V hlasovaní divákov sa dokonca s 215 bodmi umiestnil na štvrtej priečke.

Súťažná pieseň Lie To Me si na Youtube do dnešného dna získala takmer 55 miliónov prezretí (ide o súčet zhliadnutí oficiálneho videoklipu a vystúpení v Eurovízii) a pre veľký úspech sa dokonca dočkala aj španielsko-anglickej verzie. V závere prelomového roka svojej kariéry ešte rodák z Prahy stihol vydať chytľavú skladbu Me Gusta, ktorou potvrdil, že nie je spevákom jedného hitu. Podľa komentárov na sociálnych sieťach s ňou oslovil množstvo zahraničných fanúšikov a na Youtube má videoklip od októbra 5,8 milióna prehratí.

Ďalší chytľavý singel svetového formátu

Zrejme nikoho neprekvapí, že Mikolas aj pri svojom ďalšom singli Abu Dhabi zostáva verný anglickému jazyku. Bolo by zvláštne, ak by tak nespravil a nevyužil by to, že má vo svete čoraz viac priaznivcov. Pred pár mesiacmi sa talentovaný spevák dokonca pochválil tým, že ako prvý český interpret v histórii v Londýne podpísal zmluvu so spoločnosťou BMG Music Publishing, ktoré vo svete zastupuje aj také hviezdy ako napríklad Kylie Minogue, Maroon 5 či Bruno Mars.

Vo videoklipe Abu Dhabi multitalentovanému a pohybovo zdatnému spevákovi (na Eurovízii okrem iného zaujal aj saltom počas vystúpenia) robila pred kamerou spoločnosť skupina tanečníkov, s ktorou pravidelne spolupracuje aj v rámci svojich koncertov. Mikolas však nie je žiadnym spievajúcim a tancujúcim "produktom" šoubiznisu, za ktorého tvorbou stojí armáda producentov a skladateľov. Presadil sa vďaka vlastnej šikovnosti a všestrannosti. Za všetko hovorí fakt, že je nielen autorom skladby, ale aj videoklip si, rovnako ako v prípade Me Gusta, režíroval sám. Vo svete popu takých komplexných umelcov veľa nie je.


"Abu Dhabi som napísal za menej než hodinu, tá rýchlosť bola neuveriteľná, v štúdiu mal singel fakt úspech a keď som ho púšťal priateľom, všetci z neho šaleli. Vedel som, že mám v rukách niečo špeciálne," opísal vznik skladby. Naopak, nakrúcanie videoklipu, hoci pôsobí jednoducho, zabralo niekoľko týždňov práce. "Tréningy choreografie prebiehali vyše mesiaca a samotné nakrúcaanie trvalo 21 hodín, počas ktorých môj tím zo seba dostal maximum energie," dodal Mikolas.

Jeden rekord za druhým

Mikolas sa dnes okrem iných úspechov môže pochváliť aj tým, že ako jediný Čech mohol spievať v hale WiZink v Madride, kde preskakoval britskej speváčke Rita Ora. Vďaka medzinárodnému publiku je v súčasnosti najstreamovanejším českým umelcom, čo dokazuje aj úspech singla Abu Dhabi. Videoklip si už za prvý víkend získal vizuál pol milióna pozretí a ide tak o najrýchlejšie sledovaný klip v kariére 23-ročného speváka. Po dvoch týždňoch od vydania má novinka jeden a pol milióna prehratí a ďalších fanúšikov si našla cez streamingové služby.

Úspešný rok od svojho vstupu do Eurovízie Mikolas Josef zavŕši už 3. apríla koncertom v pražskej hale Forum Karlín, ktorý je už teraz takmer vypredaný. Ak si teda nechcete nechať ujsť jeho naväščšiu domácu šou, s kúpou lístkov by ste sa mali poponáhľať.


Autor: Dušan Marko
Foto: Facebook.com/MikolasJosef